SPREG (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
SPREG (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
05.04.2023, 06:58

18. SPREG u Valjevu od 6. do 8. aprila

č: | fb:

Sajam privrede Zapadne Srbije - SPREG, najveći sajam privrede u zapadnoj Srbiji, na kome će se predstaviti 173 izlagača iz preko 50 gradova i opština iz Srbije, biće otvoren u četvrtak u "Omni" centru. Sajam će svečano otvoriti Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

 

Cilj ove sajamske manifestacije, koja će trajati od 6. do 8. aprila, je promocija domaće proizvodnje, tako da će primarnu ulogu imati proizvodne delatnosti sa skoro 68 posto učešća u izlagačkom delu, saopštio je organizator Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća, zanatskih radnji i preduzetnika zapadne Srbije i agencija Gatti.

Bojana Perić i Jovan Grujić

Bojana Perić i Jovan Grujić (Foto: Kolubarse.rs)

 

Prema rečima izvršnog direktora sajma Jovana Grujića, na blizu 4000 kvadrata izložbenog prostora u dve hale i na otvorenom nastupiće 170 izlagača na 90 štandova, što je za 20 posto više u odnosu na prošlu godinu. Dodao je da će ove godine biti manje grupnih, odnosno više pojedinačnih štandova.

 

- Proizvođači čine blizu 68 posto svih izlagača, dok su ostali trgovina i usluge. Na otvorenom izložbenom prostoru, uglavnom će biti posvećen poljoprivredi, očekujem rekordan broj izloženih traktora, poljoprivredne mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, i to je ono što je prethodnih godina, zaista, privuklo veliku pažnju i stavrno bilo značajan činilac i deo SPREG-a. Svake godine se taj broj izlagača koji su direktno vezani za poljoprivredu povećava, što je, naravno, dobra stvar. Pretposatvaljam da je uzrok tome i to što grad Valjevom odnosno preduzeće "Agrorazvoj" opredeljuje sve više sredstava za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, koje ove godine iznosi 100 miliona dinara, i to je zaista sjajna prilika za poljoprivrednike da na jednom mestu pogledaju kompletnu ponudu onoga što može da se nabavi uz subvencije. Pored poljoprivrede, na otvorenom izložbenom prostoru, biće i četiri naša rasadnika, koji oplemenjuju prostor, dve auto kuće, oprema za navodnjavanje i drugi izlagači - naveo je Grujić.


U hali 1 nastupaju izlagači najrazličitijih delatnosti iz više od 50 gradova i opština Srbije.

 

- Organizovano, uz podršku lokalnih samouprava, turističkih organizacija, stručnih udruženja, izlažu privrednici iz Zrenjanina, Ljiga, Osečine, Mionice, Bogatića, Priboja, Odžaka, Bača i Bačkog Petrovca. Na SPREG-u će po prvi put izlagati kompanija Valy, koja važi za jednog od pet najvećih poslodavaca na teritoriji Valjeva. I ove godine grad Valjevo će, kao domaćin sajma, imati svoj štand zajedno sa Turističkom organizacijom - kazao je Grujić.

Bojana Perić i Jovan Grujić

Bojana Perić i Jovan Grujić (Foto: Kolubarse.rs)

 

Domaćini u hali 2, simbolično nazvanoj "Domaća priča", biće Domaći trgovački lanac (DTL) i valjevska kompanija Europrom. Bojana Perić, direktorka marketinga Europrom-a najavila je da će se u hali 2 predstaviti izlagači, nacionalnih i regionalnih fabrika uglavnom iz prehrambenog sektora.

 

- Sama srž naše hale, ona osnovna poruka i ideja ostaju isti. U hali sa simboličnim nazivom "Domaća priča", čiji su domaćini DTL i Europrom, i ove godine će se na jednom mestu, u isto vreme predstaviti i domaći proizvođači i domaći trgovci. Osnovna poruka cele hale je "Domaća priča – Naše nama vredno". Sve aktivnosti koje se budu odigravale u pomenutoj hali tokom sva tri dana trajanja Sajma biće usmerene na negovanje i promovisaje pomenute poruke. Ove godine će se predstaviti kako nacionalni domaći brendovi, tako i predstavnici malih i srednjih lokalnih i regionalnih domaćih proizvodnji, i svima njima u fokusu će biti kvalitetan domaći proizvod - rekla je Perić i dodala:

 

- Kada govorimo o malim i srednjim regionalnim domaćim proizvođačima, pored predstavnika robne marke "Domaće", ove godine imaćemo nove izlagače iz drugih opština. Što se tiče domaćih trgovaca, prisutni će biti predstavnici svih 14 članica DTL-a. Prvog dana Sajma, ubrzo nakon zvaničnog otvaranja, na štandu DTL-a imaćemo priliku da ugostimo preko 150 privrednika koji nam dolaze u gosti iz cele Srbije, a sve to biće praćeno jednim lepim i prigodnim kulturno-umetničkim programom, sa ciljem da se stavi pečat tradicije na celu ovu priču i da na zaista lep način zaokružimo celu ovu ideju o negovanju i čuvanju onoga što je naše, onoga što je vredno, kvalitetno i svega onoga što zovemo domaće - rekla je Bojana Perić.

 

Prema njenim rečima biće organizovan veliki broj prezentacija i radionica namenjenih mlađim sugrađanima sa temom buđenja svesti o negovanju i čuvanju svega onoga što je domaće i naše.

 

Tokom sva tri dana sajma biće organizovane brojne degustacije, prezentacije i promocije proizvoda.

 

U okviru propratnog programa sajma, u petak 7. aprila, biće održan tradicionalni Prolećni sajam zapošljavanja u organizaciji valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Radno vreme sajma je u četvrtak i petak od 10 do 19 časova, a u subotu od 10 do 15 časova. Ulaz je besplatan za sve posetioce.

 

Izvršni organizator je valjevska agencija Gatti, partneri na projektu valjevska kompanija Europrom i Domaći trgovački lanac, a pokrovitelj Grad Valjevo.

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 3 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...