Fabrika Valy u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Fabrika Valy u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
30.08.2023, 12:00

Počinju pregovori rukovodstva i zaposlenih u fabrici Valy

č: | fb:

"Danas će otpočeti pregovori rukovodstva fabrike Valy sa radnicama koje su u štrajku upozorenja", izjavio je za N1 Radomir Vukajlović, direktor valjevske fabrike Valy, koja posluje u okviru italijanske kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja "Golden Lady".

 

Vukajlović u kratkom saopštenju navodi da "Valy posluje već 20 godina na tržištu Srbije i da zapošljava 2000 radnika. Jedino je preduzeće u oblasti tekstilne industrije koje ima potpisan Kolektivni ugovor sa reprezentativnim sindikatom".

 

Prema njegovim rečima, Valy ima dva sindikata koji organizuju i zastupaju interese zaposlenih i imaju sve uslove za obavljanje svoje aktivnosti.

 

"Valy je posvećen socijalnom dijalogu, problem inflacije i vrednosti zarada je opšti problem koji će Valy rešiti sa zaposlenima u cilju očuvanja proizvodnje, radnih mesta, standarda zaposlenih i uspešnog poslovanja", navodi Radomir Vukajlović, direktor valjevske fabrike Valy.

 

Podsetimo, u fabrici "Valy" u Valjevu u toku je štrajk upozorenja. Prema informacijama iz te fabrike, radnice jednog pogona stupile su u štrajk upozorenja tako što su svoj rad u proizvodnji prvo svele na 70 posto, a potom na polovinu, tražeći povećanje zarade i adekvatnu naknadu za rad subotom. One naglašavaju da je razlog stupanja u štrajk i "izrabljivanje radnika visokim normama".

 

Prema informacijama iz fabrike, zaposleni su još prošle nedelje uputili dopis rukovodstvu fabrike sa spiskom zahteva i tada su najavili da će stupiti u štrajk upozorenja prvo smanjenjem rada na 70 posto, a ukoliko ne dobiju odgovor do ponedeljka 28. avgusta svoj rad u proizvodnji smanjiće za 50 odsto, što je i učinjeno.

 

Kako saznajemo radnice koje su stupile u štrajk upozorenja nisu se obratile nijednom od dva fabrička sindikata koja zastupaju interese zaposlenih - reprezentativni UGS "Nezavisnost i USS "Sloga". Predstavnica UGS "Nezavisnost" fabrike "Valy" u Loznici, Biljana Nikolić je za N1 rekla da nema informacije o štrajku u valjevskoj fabrici te da je i ona nezvanično saznala da su radnice valjevske fabrike stupile u štrajk upozorenja.

 

Prema njenim rečima prosečna zarada zaposlenih iznosi oko 60.000 dinara. UGS "Nezavisnost" je potpisao kolektivni ugovor sa rukovodstvom fabrike kojim su definisane i zarade, ali da će, imajući u vidu ekonomsku situaciju i inflaciju, u septembru pregovarati o novom kolektivnom ugovoru kojim bi bile ugovorene nove više cene rada.

 

 

Aktuelno

Železničar sa pobednickim peharom (foto: OK Železničar)
Odigran ovog vikenda Pre 1 sati 34 minuta

OK Železničar pobednik memorijala "Radovan Beli Marković"

Domaći Železničar osvojio je drugi Memorijalni odbojkaški turnir "Radovan Beli Marković". Organizator turnira bio je OK Železničar, u znak sećanja na književnika, koji je bio počasni predsednik...

Raskrsnica Sinđelićeve i Pantićeve (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 dan 3 sati

Izmena saobraćaja zbog zamene zatvarača

JKP Vodovod Valjevo obaveštava građane da će, od ponedeljka, 25. septembra 2023. godine, zbog zamene zatvarača u šahti na raskrsnici ulica Sinđelićeva i Pantićeva biti izmenjen saobraćaj.

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra 23.09.2023

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 6 komentara