Novi pogon Gorenje Hisense  (foto: Kolubarske.rs)
Novi pogon Gorenje Hisense (foto: Kolubarske.rs)
16.01.2024, 14:19

Jednočasovna obustava rada u "Gorenju"

č: | fb:

Velika većina zaposlenih u "Gorenju" u Valjevu danas je pre podne obustavila rad na jedan čas nezadovoljna isplaćenim zaradama, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Kako nam je rečeno obustava rada je bila spontana, bez učešća sindikata.

 

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) "Gorenje" Nenad Đurđević je potvrdio za Kolubarske.rs da je došlo do obustave rada većeg broja zaposlenih. Prema njegovim rečima skoro hiljadu zaposlenih 15. januara primilo je minimalne zarade, što je izazvalo revolt.

 

- Većini je isplaćen minimalac jer su se "sudarili rangovi plata", tako da je za pet najnižih rangova isplaćen isti-minimalni iznos zarade, a u pitanju su poslovi različitog opterećenja", objašnjava Đurđević.

 

Nije mu poznata reakcija menadžmenta s obzirom na to da ASNS nije organizovao obustavu rada. "Upoznali smo centralu našeg sindikata u Beogradu o problemima i nezadovoljstvu radnika. Oni će prvo kontaktirati poslovodstvo Gorenja sa zahtevom da isprave obračune zarada, odnosno da budu isplaćene razlike u rangovima. Ukoliko to ne da rezultata, odlučićemo o narednim koracima", kaže predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata

 

Đurđević je dodao da je ASNS ranije upozoravao na mogućnost spontanog štrajka jer su zarade isplaćene mimo propisa, i naglašava da njegov sindikat ne stoji iza današnje obustave rada.

 

Lider drugog reprezentativnog sindikata, Samostalnog sindikata metalaca Srbije (SSMS) - Sindikat "Gorenje" Valjevo, Slobodan Stanojlović nije odgovorio na naš telefonski poziv.

 

Nezvanično saznajemo da je Samostalni sindikat metalaca Srbije - Sindikat "Gorenje" Valjevo planirao da u sredu 17. januara organizuje zakonit jednočasovni štrajk upozorenja, od 13 do 14 časova, ukoliko ne budu rešeni svi zahtevi radnika. 

 

Međutim, kako navodi izvor Kolubarskih.rs, već danas je menadžment "Gorenja" pozvao na hitan sastanak predstavnike reprezentativnih fabričkih sindikata. U sredu će biti nastavljeni pregovori.

 

Nezvanično saznajemo da su dva, od tri postavljena zahteva, ranije ispunjena; isplaćen je regres u visini od dve prosečne plate i božićnica pred Novu godinu od 40.000 dinara, dok zahtev za fiksno povećanje zarada za 20.000 dinara svim radnicima još uvek nije ispunjen, što bi takođe trebalo da bude tema pregovora. 

 

Aktuelno

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici Pre 5 sati 12 minuta

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...

Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Direktnije i preciznije Pre 6 sati 28 minuta

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra potvrđuje ključne nalaze Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno...

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 1 dan 8 sati

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 3 komentara