Novi pogon Gorenje Hisense  (foto: Kolubarske.rs)
Novi pogon Gorenje Hisense (foto: Kolubarske.rs)
20.01.2024, 08:36

Nekome kupus, nekome meso, u proseku sarma

č: | fb:

U nedostatku zvaničnih informacija, s obzirom na to da se ni poslovodstvo ni sindikati fabrke "Gorenje" u Valjevu nisu oglasili niti su odgovorili na naše pozive, Kolubarske.rs su objavile nezvaničnu vest da će svim zaposlenima u fabrici zarade od januarske, pa nadalje, biti povećane za po 15 hiljada dinara neto i da je to rezultat višečasovnih pregovora predstavnika Samostalnog sindikata metalaca Srbije - Sindikata "Gorenje" Valjevo i poslovodstva fabrike.

 

Međutim, nakon objave te vesti nekoliko radnika "Gorenja" javilo se našoj redakciji tvrdeći da nije tačno da će svim zaposlenima zarada biti povećana za po 15.000 dinara. Kažu da je tačno da će zarade biti uvećene, ali prosečno po zaposlenom. Dodaju da to piše i u zajedničkom saopštenju poslodavca i sindikata koje je objavljeno na oglasnoj tabli.

 

U zajedničkom saopštenju, u koje su Kolubarske.rs imale uvid, piše da je postignut dogovor da se izvrši povećanje zarada za 2024. godinu na sledeći način:

 

  1. Povećanje osnovne zarade prosečno 108 evra neto;
  2. Regres u iznosu 84.405 dinara (1.79 x minimalne zarade), umesto dosadašnjih 48.025 dinara, koji će se isplaćivati prema sledećoj dinamici jednokratno u julu mesecu u iznosu od 56.584 dinara, dok će se preostali iznos 27.820 dinara isplaćivati u jednakim mesečnim iznosima u visini od 2.318 dinara za svaki navršen mesec rada.

 

"Na ovakav način mesečni iznos uvećane zarade prosečno po zaposlenom iznosi 15.000 dinara počev od januarske zarade 2024. godine", piše u zajedničkom saopštenju poslodavca i Samostalnog sindikata metalaca Srbije - Sindikata Gorenje Valjevo i dodaje:

 

"U vezi sa isplatom i obračunom decembarske zarade, nakon detaljnog obrazloženja poslodavca i izvršenih dodatnih provera, ustanovljeno je da je decembarska zarada obračunata na pravilan i zakonit način za sve zaposlene. Radi lakšeg razumevanja, obaveštamo vas da su razlozi za razliku koja je nastala između isplaćenih iznosa za decembar i novembar sledeći:

 

  • Isplata božićnice uz novembarsku zaradu od 15.000 dinara neto,
  • Promena visine bonusa za prisutnost sa 2.7 evra u onvebru na 2 evra u decembru po osnovu ranijih sporazuma sa    reprezentativnim sindikatima.
  • Manji broj radnih sati za 8 sati rada u decembru na osnovu ukupnog godišnjeg fonda sati za 2023.
  • Razlika u broju sati akontacije kod zaposlenih koji su počeli sa radom u drugj polovini godine.

 

U zajedničkom saopštenju još piše da "poslodavac i reprezentativni sindikat SSMS – Gorenje Valjevo pozivaju sve zaposlene da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih delovanja kao što su nezakoniti prekidi rada kojima se nanosi šteta čije posledice utiču i na zaposlene i na poslodavca. Socijalni dijalog mora biti imperativ za socijalne partnere kao i očuvanje mira i stabilnosti poslovanja".

 

Podsetimo, nakon što je velika većina zaposlenih u Gorenju spontano obustvaila rad na jedan čas, u utorak 16. januara, nezadovoljna isplaćenim zaradama, Samostalni sindikat metalaca Srbije  - Sindikat "Gorenje" Valjevo obavestio je poslovodstvo fabrike da je doneta odluka o stupanju u jednočasovni štrajk upozorenja u sredu, 17. januara od 13 do 14 časova, ukoliko zahtevi zaposlenih ne budu ispunjeni.

 

Ubrzo nakon tog obaveštenja počeli su pregovori poslovodstva i sindikata, nastavljeni su i u sredu, trajali su do iza podneva kada je postignut dogovor o povećanju zarada zaposlenima u fabrici "Gorenje" u Valjevu. O tom dogovoru javnost nije zvanično obaveštena te je većina medija u Valjevu pribegla nezvaničnim informacijama iz fabrike i prenela da je povećanje zarada za sve po 15.000 dinara.

 

Nakon dogovora poslovodstva i sindikata nije poznato za koliko je uvećana zarada najvećeg broja radnika u fabrici "Gorenje" u Valjevu.

 

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 5 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 3 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara