SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
27.03.2024, 07:53

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

č: | fb:

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. Organizator Sajma je Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća Zapadne Srbije, izvršni organizator je valjevska agencija "Gatti" u partnerstvu sa kompanijom Europrom i DTL-om.


Svečano otvaranje SPREG-a u četvrtak, 4. aprila, u 11 časova

 

Izvršni direktor Sajma Jovan Grujić je na konferenciji za novinare naveo da bi ove godine, da nije bilo epidemije korona virusa, faktički bila 21 godina održavanja SPREG-a.

 

"Od osnivanja SPREG-a 2004. godine trudimo se da Sajam bude događaj, manifestacija i platforma na kojoj promovišemo i afirmišemo mala i srednja preduzeća i preduzetnike, uopšte privredu, i mislim da smo u tome uspeli, o čemu govori i ova dugogodišnja tradicija od skoro dve decenije. Prilikom utemeljenja Sajma imali smo jedan cilj, a to je da postanemo najveći regionalni sajam u Zapadnoj Srbiji i mi smo velikim entuzijazamom, inicijativom, voljom i željom svih privrednika koji učestvuju u ovom projektu, uspeli u tome, tako da 19. SPREG-u možemo dati titulu najvećeg regionalnog sajma u Srbiji koji se održava van Beograda i Novog Sada", rekao je Grujić.

 

Jovan Grujić

Jovan Grujić (Foto: Kolubarske.rs)

Prema najavi organizatora, ove godine će se u dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviti se 150 izlagača svojim proizvodnim i drugim dostignućima iz različitih oblasti privrede, posebno poljoprivrede.

 

U Hali 1 biće izlagači najrazličitijih delatnosti iz 25 gradova i opština Srbije, pretežno proizvođači iz prehrambene industrije, nekoliko zanatskih pivara, vinarije, poljoprivredna gazdinstva, razni domaći proizvodi, alati za poljoprivrednu proizvodnju i baštovanstvo, mašine za preradu hrane, oprema za trgovine… Hala 2 tradicionalno je rezervisana za Domaći trgovački lanac (DTL) i kompaniju Europrom, gde će biti 37 najvećih domaćih kompanija i brendova.  

 

"Posebno bih istakao izložbeni segment u Hali 1 posvećen opremi za unapređenje energetske efikasnosti privrednih objekata i domaćinstava. Nekoliko izlagača predstaviće kompletne sisteme za solaranu energiju, biće zastupljeni proizvođači sistema za grejanje i hlađenje, kao i proizvođači PVC i alu stolarije", najavio je Grujić.

 

Kompanija Europrom i DTL , koji su već devet godina partneri i suorganizatori SPREG-a, i ove godine biće u Hali 2 uz prepoznatljiv naziv "Domaća priča". Direktorka marketinga Europroma Bojana Perić kaže da naziv hale nije menjan jer se nastavlja sa konceptom koji podrazumeva da se u hali istovremeno nalaze i domaći proizvođači i domaći trgovci, i da u fokusu ostaje priča o kvalitetnom domaćem prozvodu.

 

"Ove godine imamo rekordnu zainteresovanost kada su u pitanju naši poslovni partneri i njihovo učešće u okviru Hale 'Domaća priča'. Nažalost, nismo bili u prilici da ove godine pozitivno odgovorimo na sve njihove upite, zbog ograničenosti prostora i broja štandova, ali to dovoljno govori da svi ti poslovni subjekti vide benefit u jednoj ovakvoj postavci i da su generalno zadovoljni prošlogodišnjim učešćem i u okviru hale 'Domaća priča' i sajma SPREG", kazala je Bojana Perić.

Bojana Perić

Bojana Perić (Foto: Kolubarske.rs)

U Hali 2, u okviru "Domaće pričae", svoje proizvode izložice kompanije Zlatiborac, Bambi, Knjaz Miloš, Jafa, Imlek, Pionir, Nektar, Grand kafa, Nutrino, Valjevska pivara, Dr Milk, Trlić, proizvođači robne marke "Domaće"...

 

Upravo na proizvodima robne marke "Domaće"  i na njihovim lokalnim proizvođačima biće akcenat u Hali 2, rekla je Perić i najavila da sve posetioce Hale "Domaća priča" očekuje veliki broj promocija, degustacija, radionica, kulturno-umetničkih programa, kvizova i drugih zanimljiv sadržaja. Najavila je i dva segmenta koji, kako je rekla, prevazilaze okvire sajamske priče.

 

"Prvog dana 4. aprila, u okviru Hale 'Domaća priča', ugostićemo preko 200 privrednika iz cele Srbije. Potrudićemo se da Valjevo predstavimo u širem svetlu i ostavimo zaista lep utisak kao domaćini i ove godine, a kroz lep kultruno-umetnički program, gde ćemo pokazati lepotu valjevskog folklora i svih vrednosti koje on sa sobom nosi, zatim kroz zajednički organizovanu poseta Istorijskom arhivu u Valjevu, kao i predavanje o Valjevu bolnici od 1914. do 1915. godine. Drugi segment, koji bih volela da istaknem, jeste to da će u Hali 'Domaća priča' i ove godine tokom sva tri dana trajanja Sajma, biti organizovan veliki broj radionica, konkursa i predavanja, koji će biti namenjeni našim najmlađim sugrađanima i mladima, a sa ciljem da se edukativno i budi i neguje svest o očuvanju proizvoda iz ovih krajeva i onoga što potiče sa ovih prostora. Cela priča o negovanju domaćeg ostaje okosnica našeg učešća na SPREG-u i ove godine", naglasila je Perić.

Jovan Grujić i Bojana Perić

Jovan Grujić i Bojana Perić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na otvorenom delu SPREG-a biće izlagači iz sedam opština i gradova. Prema rečima Jovana Grujića, očekuje se rekordan broj izlagača, a samim tim se očekuje i najveća pažanja i interesovanje posetilaca tom izlagačkom prostoru pod vedrim nebom. Biće izložena najnovija poljoprivredna mehanizacija, traktori, priključne mašine, oprema za navodnjavanje, predstaviće se dva rasadnika, a posebno zanimljivo za ljubitelje automobila biće nastup zvaničnih zastupnika svetskih auto brendova "škoda", "ford", "kia" i MG.

 

U poređenju sa prošlogodišnjim SPREG-om, ove godine neće biti veliki broj grupnih štandova. Na grupnim štandovima izlagaće privrednici iz Priboja, Osečine, Zrenjanina Ljiga, Odžaka i Mionice. Prvi put na Sajmu nastupiće Zadružni savez Srbije i Inkluzivni Biznis Inkubator iz Valjeva sa svojim preduzetnicima.

 

Svoj štand na SPREG-u imaće i grad Valjevo sa Turističkom organizacijom Valjevo, na kojem će biti predstavljeni privredni i infrastrukturni projekti, kao i turistička ponuda valjevskog kraja.

 

"I ove godine nadam se podršci Grada Valjeva kao generalnog pokrovitelja. Mi kao organizatori ne pripadamo tim gradskim manifestacijama koje se finansiraju iz budžeta grada Valjeva, tako da smo, moram da napomenem, veliki  napor uložili da obezbedimo budžet da se Sajam održi, jer svake godine je to veliki izazov. Ove godine očekujemo veliko interesovanje poljoprivrednika i njihovu posetu Sajmu, posebno jer je grad Valjevo zajedno sa preduzećem Agrorazvoj opredelio 120 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi", rekao je Jovan Grujić.

 

Tradicionalni Prolećni sajam zapošljavanja, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Valjevo, na kome se očekuje učešće više od 20 poslodavaca, biće održan drugog dana SPREG-a u petak, 5. aprila. Sledećeg dana, u subotu, pod nazivom "Dan dobrog ukusa", biće održana promocija malih poljoprivrednih gazdinstava, u saradnji sa preduzećem "Agrorazvoj – valjevske doline".

 

Ulaz na SPREG je, kao i svake godine, besplatan. Radno vreme prva dva dana, 4. i 5. april, biće od 10 do 19 časova, a poslednjeg dana Sajma, 6. april, od 10 do 15 časova.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 4 sati 30 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 31 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 52 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...