SPREG (foto: Kolubarske.rs)
SPREG (foto: Kolubarske.rs)
05.04.2024, 06:13

19. SPREG ubedljivo najkvalitetniji do sada

č: | fb:

Pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti" počeo je 19. Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG, koji će trajati do subote, 6. aprila. Očekuje se da će ovogodišnji SPREG posetiti oko 15.000 ljudi.

 

Na ovogodišnjem SPREG-u, u zatvorenom i otvorenom izložbenom prostoru Omni centra, učestvuje 162 izlagača iz 60 opština i gradova Srbije. Organizator SPREG-a je Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća Zapadne Srbije, izvršni organizator je valjevska agencija "Gatti" u partnerstvu sa kompanijom Europrom i DTL-om.

Jovan Grujić

Jovan Grujić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Izvršni direktor SPREG-a Jovan Grujić je naglasio da je ovogodišnji sajam ubedljivo najkvalitetniji do sada. "Za organizaciju jednog ovakvom sajma neophodna je velika energija i ta energija je ove godine, gledano od 2004, na najvišem mogućem nivou. Ovo je do sada ubedljivo najkvalitetniji sajam po kvalitetu samih izlagača, a i po kvalitetu i izgledu štandova i kako su se ove godine izlagači potrudili. To dovoljno govori i otome da je SPREG zaista dobro utemeljen na sajamskoj mapi Srbije i da je posle beogradskih i novosadskih sajmova najveći zvanično sajam u Srbiji. I ove godine smo uspeli da preko 55 posto izlagača budu firma koje se bave proizvodnjom", kazao je Jovan Grujić.

Miroljub Aleksić

Miroljub Aleksić (Foto: Kolubarske.rs)

19. SPREG otvorio je Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije, koji je rekao da SPREG predstavlja jedan od najvažnijih regionalnih sajmova na jugu Evrope i da je pored Beogradskog i Novosadaskog sajma najznačajniji.

 

"Ovog sajma ne bi bilo da rukovodstvo Valjeva, grada jedan od nekoliko koji izdvaja najviše sredstva za poljoprivrednike u Srbiji, nije pomoglo njegovu organizaciju, ne finanisijski nego organizaciono, i to tako što su pomogli one koji se bave proizvodnjom. Ovog sajma ne bi bilo i da tradicionalni partneri Europrom i DTL nisu pomogli masovnosti i prisustvo mnogih proizvođača sa kojima sarađuju. DTL kao domaća trgovina otvorio je svoja vrata svima onima koji se bave proizvodnjom finalnih proizvoda i za koje se smatra da mogu da budu tržišno verifikovani. Mi smo trgovinu prepustili većinom strancima, oni imaju sasvim drugačiji odnos, dok je DTL kao jedan od kanala, možda i najvažniji kanal sa svojih skoro 800 radnji, kroz koji ti proizvođači i prerađivači mogu da plasiraju svoje proizvode. Pošto ja ovde predstavljam i Pionir, mi konditori takođe koristimo domaće sirovine u našim proizvodima, i većina nas je izvozno orijentisana, ali domaći partneti među njima DTL je jedan od naših najznačajnijih donaćih partnera sa kojim sarađujemo i to na obostrano zadovoljstvo. Imamo izuzetno razumevanje, korektne marže, dobre promocije, i samim tim smo dostupni celom tržištu više i bolje nego kroz druge lance", rekao je Aleksić i dodao:

 

"Posetioci sajma imaju šta da vide od domaćih proizvođača i čime da se diče, jer svi oni koji rade rade za svoju decu, prave proizvode u kojima rade naši radnici, koji hrane našu decu, i to bi trebalo da bude akcenta i pravac koji naša država treba da prepozna i podrži".

Obrad Popović

Obrad Popović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Obrad Popović, direktor DTL-a, je rekao da je i ove godine "DOMAĆE" moto učešća članica DTL-a sa svojim poslovnim partnerima na SPREG-u, a time šalju poruku da su tradicionalno oslonjeni na domaće proizvađače, bilo da je reč o nacionalnim brendovima ili lokalnim proizvođačima koji prave kvalitetne i dobre proizvode.

 

"Poručili bismo svakom kupcu da zna da je svaka radnja naše članice destinacija za dobru kupovinu, u kojoj može naći najširi asortiman dobrih i kvalitetnih proizvoda, za dobru uslugu, da može da precipira taj isti objekat kao svoju komšijsku radnju u kojoj može da se oseća prijatno i da ostvari sve što mu je potrebno. Takođe, mora da zna da će u svakoj radnji naći najširi asortiman isključivo ili pretežno domaćih proizvoda, bilo da su oni nacionalni brendovi ili proizvodi naše robne marke 'DOMAĆE'. I naravno, na kraju, da ima svest o ekonomskom patriotizmu, da kada se opredeljuje da kupuje takve proizvode da čini veliku stvar za našu državu", poručio je Popović.

Zoran Bjelić

Zoran Bjelić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Preko 70 posto izlagača na SPREG-u su stalni izlagači, koji se iz godine u godine vraćaju na sajam. Među njima su i privrednici iz Priboja, koji na SPREG-u izlažu od 2012. godine. Predsednik Udruženja preduzetnika Priboja Zoran Bjelić je rekao da to Udruženje nastupa i izlaže na brojnim sajmovima tokom godine širom Srbije i regiona, ali se na kraju uvek vrate u Valjevo na SPREG.

 

"Ovde smo upoznali dosta divnih prijatelja i saradnika. Što se tiče nešeg udruženja, na ovogodišnjem SRPEG-u izlažu uglavnom proizvođači, firme i preduzeća koja se bave isključivo proizvodnjom. Organizacioni odbor SPREG-a se i ove kao i svake godine potrudio da nam obezbedi maksimalno dobre uslove na sajmu. Svake godine uslovi su sve bolji i bolji, a samim tim je i veća posećenost. Hvala im na tome", kazao je Bjelić.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dobrodošlicu posetiocima i izlagačima poželeo je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. "Mislim da zaista svi treba da budemo ponosni na ovaj najveći regionalni sajam u Srbiji koji se odžava van Beograda i Novog Sada, i što se on održava upravo u Valjevu. Želim svima puno poslovnih upseha i prijatan boravak u Valjevu i na Sajmu SPREG. Živeli", kazao je gradonačelnik.

SPREG

SPREG (Foto: Kolubarske.rs)

 

U Hali 1 predstavili su se izlagači najrazličitijih delatnosti iz 25 gradova i opština Srbije, pretežno proizvođači iz prehrambene industrije, nekoliko zanatskih pivara, vinarije, poljoprivredna gazdinstva, razni domaći proizvodi, alati za poljoprivrednu proizvodnju i baštovanstvo, mašine za preradu hrane, oprema za trgovine… Hala 2 tradicionalno je rezervisana za Domaći trgovački lanac (DTL) i kompaniju Europrom, gde je 37 najvećih domaćih kompanija i brendova.  

SPREG

SPREG (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na otvorenom delu prostora pretežno su izloženi traktori, najnovija mehanizacija i sve drugo neophodno za poljoprivrednu proizvodnju, kao i modeli automobila "škoda", "ford", "kia" i MG. Tradicionalno na otvorenom prostoru izlažu rasadničari koji su tu i da "ulepšaju sajam".

SPREG

SPREG (Foto: Kolubarske.rs)

 

Svoj štand na SPREG-u ima i grad Valjevo sa Turističkom organizacijom Valjevo, na kojem su predstavljeni glavni privredni i infrastrukturni projekti, kao i turistička i kulturna ponuda valjevskog kraja.

 

Tradicionalni Prolećni sajam zapošljavanja, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Valjevo, na kome se očekuje učešće više od 20 poslodavaca, biće održan drugog dana SPREG-a u petak, 5. aprila od 11 časova. Sledećeg dana, u subotu, pod nazivom "Dan dobrog ukusa", biće održana promocija malih poljoprivrednih gazdinstava, u saradnji sa preduzećem "Agrorazvoj – valjevske doline".

 

Ulaz na SPREG je, kao i svake godine, besplatan. Radno vreme prva dva dana je od 10 do 19 časova, a poslednjeg dana sajma, 6. april, od 10 do 15 časova.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 27 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 3 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara