Valjevska pivara, pogon (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska pivara, pogon (foto: Đorđe Đoković)
23.01.2015, 13:19

Valjevskoj pivari otpisana kamata od 53 miliona dinara

č: | fb:

Poreska uprava otpisala je Valjevskoj pivari kamatu u iznosu od 53 miliona dinara na dug od 11 miliona dinara, nastao još 2010. godine u vreme stečaja. Dogovoreno je da osnovni dug Valjevska pivara plati naredne dve godine, i pored toga što je nastao greškom Poreske uprave, koja u stečajnu masu nije prijavila dva perioda plaćenih akciza i jedan period plaćenog PDV-a, pa je ostalo 11 miliona dinara koja su se vodila kao dugovanje.

 

Aleksandar Rajevac i Darija Ranković

Aleksandar Rajevac i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Aleksandar Rajevac kaže da poreski obaveza Valjevske pivare postoji jer evidentno nije plaćena, bez obzira na to zbog čijeg propusta i greške, i otuda je Pivara prihvatila da plati osnovni dug. „Nama je najvažnije da je ovaj problem posle pet godina ‘borbe’ rešen i da je Valjevska pivara dokazala da je dug nastao greškom Poreske uprave, a ne neodgovornim poslovanjem naše firme. Važno je da bez većih ožiljaka iz ovoga izađu i Valjevska pivara i Poreska uprava, tim pre jer smo i jedni i drugi državni”. Rajevac kaže da je pred Pivarom sada „rasterećeniji period” i da će, i pored mogućnosti da osnovni dug od 11 miliona dinara izmire u 24 mesečne rate, to učiniti ranije.

„Mogućnost plaćanja u ratama iskoristićemo samo dok ne počne sezona, s obzirom na to da nam sada predstoje velika ulaganja u proizvodnju. Plan nam je da u aprilu, svoju obavezu prema Poreskoj upravi izmirimo u celosti”, kaže Rajevac i s ponosom naglašava da Valjevska pivara danas, nakon 20 godina, prvi put potpuno slobodno posluje bez obaveza i dugovanja, bez „mača nad glavom”.

Direktor Valjevske pivare Aleksandar Rajevac ukazuje na to da je petogodišnji problem sa Poreskom upravom, koji je opterećivao ovo preduzeće, konačno pozitivno rešen zahvaljujući i predsedniku  Skupštine grada Mihailu Jokiću, koji je napravio kontakt sa Poreskom upravom i koji je svojim autoritetom doprineo da se ovo pitanje nađe na dnevmo redi u brzo reši, kao i Marku Marinkoviću direktoru Poreske uprve, koji je shvatio veličinu problema i opterećenje sa kojim je poslovala Valjevska pivara zbog greške Poreske uprave.

„Problem je mogao da bude rešen mnogo ranije. Trebalo je da u Poresku upravu dođu neki novi ljudi, koji su shvatili gde je problem i kako ga rešiti. Prvi sastanak sa novim rukovodstvom smo imali 24. decembra, dakle za mesec dana rešen je problem, koji nije mogao biti okončan pet godina”, zaključuje Aleksandar Rajevac.

Valjevska pivara, koja je u vlasništvu države, je u prošloj godini zabeležila rast proizvodnje od 4,5 posto i to u periodu kada skoro sve pivare na srpskom tržištu beleže pad proizvodnje za sedam posto. Prihodi su povećani za skoro deset posto, ostvarena dobit je 15 puta veća u odnosu na dobit od četiri miliona dinara u 2013. godini, dok su troškovi manji za pet posto. Za prvih 11 meseci prošle godine je proizvedeno i na tržište isporučeno 82.500 hektolitara piva. 

Valjevska pivara je prošle godine u republičku kasu uplatila preko 185 miliona dinara na ime akciza i 85 miliona dinara PDV-a. Sa  porezima i doprinosima na zarade zaposlenima, pivara je državni budžet napunila sa blizu četiri miliona evra. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 39 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 20 sati 35 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...