Okupljanje radnika u asfaltnoj bazi (arhiva) (foto: www.patak.co.rs)
Okupljanje radnika u asfaltnoj bazi (arhiva) (foto: www.patak.co.rs)
01.02.2015, 12:48

I “Valjevo put” ide u stečaj

č: | fb:

Među 188 preduzeća u Srbiji u kojima će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije je i „Valjevo put“ sa 121 zaposlenim. Vlada Republike Srbije usvojila je Akcioni plan prema kojem će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije preduzeća u kojima nema proizvodnje, niti zainteresovanosti potencijalnih investitora, kao i preduzeća u kojima je poslovanje neodrživo.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je, gostujući na RTS-a, da su na spisak od 188 preduzeća stavljena samo ona koja nisu imala nikakvu šansu, a u tim preduzećima je bilo ukupno zaposleno 4.099 ljudi. U 76 ovih preduzeća nema zaposlenih radnika, a u 50 preduzeća ima manje od pet zaposlenih.

Prema Sertićevim rečima, sa sindikatima je dogovoreno kako da se očuvaju osnovna socijalna prava radnika u tim firmama – svakom radniku će biti ponuđen socijalni program, definisan Akcionim planom.

Sertić je naveo i da će pokušati da kroz privatizaciju i investicioni program prebace radnike u druge firme, jer ima nedostatka kvalifikovane radne snage.

“Valjevo put” od privatizacije do stečaja

Mađarska firma “Betonut” je 2007. godine kupila 68,13 odsto kapitala preduzeća "Valjevo put" za 1,57 miliona evra. Kupac se obavezao da će u valjevsko preduzeće investirati najmanje 2,73 miliona evra i prihvatio je dodatne obaveze socijalnog programa. Međutim, zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora privatizacija je raskinuta u maju 2012. godine i od tada su valjevski putari čekali da im država pronađe novog vlasnika.

Prethodne dve godine u nekoliko navrata radnici “Valjevo puta” su štrajkovali tražeći pomoć i gradskog rukovodstva kako bi preduzeće nastavilo sa radom i tako sprečili propadanje ovog građevinskog preduzeća. Nakon što je privatizacija raskinuta odbornici Pokreta za Valjevo su predložili da firma postane javno preduzeće, međutim ta inicijativa nije dobila podršku Grada.

Za “Valjevo put” je, navodno pre par godina, bio zainteresovan austrijski holding „KSP finance“, koji se bavi investicionim ulaganjima. Predstavnici te firme i Agencije za privatizaciju posetili su valjevsko građevinsko preduzeće iskazujući zainteresovanost da kupe firmu, međutim od kupovine su odustali.

Poslednji protest radnika “Valjevo puta” bio je u januaru prošle godine kada su sprečili sudskog izvršitelja i policiju da uđu u asfaltnu bazu u Beloševcu i odvezu drobilicu, koja je na licitaciji prodata za 3,3 miliona dinara da bi se namirila potraživanja radnika „Valjevo-puta“, a njena realna vrednost je 8,5 miliona dinara. Radnici su tada poručili da “ako već mora da se proda mehanizacija, neka to bude po realnoj ceni, a ne da se mašine vredne više od 100.000 evra otimaju za nepunih 30.000 evra”. Potraživanja radnika zbog neipslaćenih plata iznosila su pola miliona evra, a firmu je tužilo više od 100 radnika. 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...