Okupljanje radnika u asfaltnoj bazi (arhiva) (foto: www.patak.co.rs)
Okupljanje radnika u asfaltnoj bazi (arhiva) (foto: www.patak.co.rs)
01.02.2015, 12:48

I “Valjevo put” ide u stečaj

č: | fb:

Među 188 preduzeća u Srbiji u kojima će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije je i „Valjevo put“ sa 121 zaposlenim. Vlada Republike Srbije usvojila je Akcioni plan prema kojem će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije preduzeća u kojima nema proizvodnje, niti zainteresovanosti potencijalnih investitora, kao i preduzeća u kojima je poslovanje neodrživo.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je, gostujući na RTS-a, da su na spisak od 188 preduzeća stavljena samo ona koja nisu imala nikakvu šansu, a u tim preduzećima je bilo ukupno zaposleno 4.099 ljudi. U 76 ovih preduzeća nema zaposlenih radnika, a u 50 preduzeća ima manje od pet zaposlenih.

Prema Sertićevim rečima, sa sindikatima je dogovoreno kako da se očuvaju osnovna socijalna prava radnika u tim firmama – svakom radniku će biti ponuđen socijalni program, definisan Akcionim planom.

Sertić je naveo i da će pokušati da kroz privatizaciju i investicioni program prebace radnike u druge firme, jer ima nedostatka kvalifikovane radne snage.

“Valjevo put” od privatizacije do stečaja

Mađarska firma “Betonut” je 2007. godine kupila 68,13 odsto kapitala preduzeća "Valjevo put" za 1,57 miliona evra. Kupac se obavezao da će u valjevsko preduzeće investirati najmanje 2,73 miliona evra i prihvatio je dodatne obaveze socijalnog programa. Međutim, zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora privatizacija je raskinuta u maju 2012. godine i od tada su valjevski putari čekali da im država pronađe novog vlasnika.

Prethodne dve godine u nekoliko navrata radnici “Valjevo puta” su štrajkovali tražeći pomoć i gradskog rukovodstva kako bi preduzeće nastavilo sa radom i tako sprečili propadanje ovog građevinskog preduzeća. Nakon što je privatizacija raskinuta odbornici Pokreta za Valjevo su predložili da firma postane javno preduzeće, međutim ta inicijativa nije dobila podršku Grada.

Za “Valjevo put” je, navodno pre par godina, bio zainteresovan austrijski holding „KSP finance“, koji se bavi investicionim ulaganjima. Predstavnici te firme i Agencije za privatizaciju posetili su valjevsko građevinsko preduzeće iskazujući zainteresovanost da kupe firmu, međutim od kupovine su odustali.

Poslednji protest radnika “Valjevo puta” bio je u januaru prošle godine kada su sprečili sudskog izvršitelja i policiju da uđu u asfaltnu bazu u Beloševcu i odvezu drobilicu, koja je na licitaciji prodata za 3,3 miliona dinara da bi se namirila potraživanja radnika „Valjevo-puta“, a njena realna vrednost je 8,5 miliona dinara. Radnici su tada poručili da “ako već mora da se proda mehanizacija, neka to bude po realnoj ceni, a ne da se mašine vredne više od 100.000 evra otimaju za nepunih 30.000 evra”. Potraživanja radnika zbog neipslaćenih plata iznosila su pola miliona evra, a firmu je tužilo više od 100 radnika. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 3 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara