SPREG (foto: Đorđe Đoković)
SPREG (foto: Đorđe Đoković)
01.04.2015, 13:32

Otvoren 12. SPREG

č: | fb:

SPREG najveći sajam privrede u zapadnoj Srbiji, na kome se predstavlja 215 izlagača iz 40 gradova Srbije i Republike Srpske, otvoren je danas u Omni centru. Iz Kolubarskog okruga, pored Valjeva, predstavljaju se preduzeća iz Mionice, Lajkovca i Osečine, dok na sajamskoj manifestaciji nema privrednika iz Uba i Ljiga. SPREG, koji će trajati do petka, 3. aprila, zvanično je otvorio zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, koji je rekao da je valjevska privreda već 25 godina u ekonomskim problemima i teškoćama, ali veruje da će ta situacija biti prevaziđena.

“Ostaje nam da se nadamo da ćemo kao društvo uspeti da nađemo neka objektivna rešenja kako bi prevazišli ovu situaciju  u kojoj se previše dugo nalazimo. Ovaj Sajam je na jedan određeni način doprinos da se koliko toliko prikaže da se ipak nešto radi i proizvodi, kao i da postoje neki kontakti na nivou privrede”, rekao je Kovač. On se zahvalio organizatoru sajma agenciji Gatti i porodici Grujić, koja dugo godina istrajava ulažući veliku energiju da sajam funkcioniše, navodeći da je „Grad samo sponzor jer daje materijalnu i moralnu pomoć u skladu sa mogućnostima”.

Žarko Kovač otvara SPREG

Žarko Kovač otvara SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

I ove godine na sajmu učestvuje Domaći trgovinski lanac (DTL) a među vodećim preduzećima je valjevski  “Europrom”. DTL se predstavlja pod sloganom – „Najbolje je domaće!“ Direktor Domaćeg trgovinskog lanca Obrad Popović kaže da im je ovo treća godina da učestvuju na SPREG-u i dodaje da je u Srbiji malo ovakvih sajamskih manifestacija.

I ove godine izostalo je učešće opština Ub i Ljig, ali su se sve druge opštine Kolubarskog okruga uključile u ovu sajamsku manifestaciju i doveli svoje privrednike u Valjevo. Među njima je i Lajkovac. Predsednik te Opštine Živorad Bojičić kaže da je prozvodnja ključ razvoja i da se zato mora negovati u da je zadatak lokalnih samouprava da stvore pozitivan ambijent. „Naš zadatak je da stvorimo pozitivnu investicionu klimu, da obezbedimo infrastrukturu i da motivišemo preduzetničke inicijative i zdravu konkurenciju, a privrednici treba da se izbore za svoje mesto na tržištu i za svoje potrošače”, poručio je predsednik Lajkovca.

Jovan Grujić, direktor agencije Gatti, kaže da je izlagački deo ove godine, uprkos sve prisutnijoj krizi, unapređen u odnosu na prethodni sajam. „I ove godine pokušali smo da opravdamo cilj sajma i okupimo privrednike sa leve i desne obale Drine i da grad Valjevo bude centralno mesto okupljanja privrednika bar jednom godišnje”, kaže Grujić.

Bojčić, Ilič, Grujić i Kovač na SPREG-u

Bojčić, Ilič, Grujić i Kovač na SPREG-u (Foto: Đorđe Đoković)

Iako je bilo najavljeno da će SPREG svečano otvoriti gradonačelnik Stanko Terzić, on se danas nije pojavio na ovoj sajamskoj manifestaciji. Prvog dana sajma održan je okrugli sto na temu "Održivi razvoj i žensko preduzetništvo". Multimedijalno se predstavilo STD „Ecco impuls” Šušeoka kroz prezentaciju novog turističkog proizvoda našeg kraja. Poslednjeg dana SPREG-a biće održan prolećni Sajam zapošljavanja, za koji se do sada prijavilo oko 25 preduzeća, koja traže oko 100 radnika.

I ove godine na SPREG-u će za posetioce biti organizovane besplatne degustacije, demonstracije, propratni događaji i brojni sajamski popusti. Sajam se održava od 1. do 3. aprila, a radno vreme za posetioce je u sredu i četvrtak od 10 do 19 časova i u petak od 10 do 16 časova. Ulaz na 12. Spreg u Omni centru je slobodan.

DTL na Spreg-u

DTL na Spreg-u (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno