Hala koju je kupio ABC test (foto: Đorđe Đoković)
Hala koju je kupio ABC test (foto: Đorđe Đoković)
29.05.2015, 08:12

"ABC test" kupio halu za 280.000 evra

č: | fb:

Novi vlasnik hale od 3.900 kvadrata u Industrijskoj zoni “Stefil” u Goriću je valjevsko preduzeće ABC test, koje je jedino bilo zainteresovano za kupovinu jedne od dve hale, koje je Grad ponudio na prodaju. ABC test je halu kupilo za 280.000 evra, ili deset hiljada evra više od početne cene. Za drugu halu u Industrijskoj zoni površine 5.700 kvadrata, koju je Grad ponudio na prodaju po ceni od 391.500 evra, nije bilo zainteresovanih. Namena oba objekta je za industrijsku proizvodnju i uslov da kupac pokrene proizvodnju u roku od dve godine, kao i da zaposli najmanje 30 radnika u većoj i 20 ljudi u manjoj hali, navedeno je u konkursu.

"Glavni cilj gradske vlasti je da se infrastrukturno opremi i uredi Industrijska zona i za te poslove biće iskorišćena sredstva dobijena od prodaje objekata", kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovači.

Industrijska zona

Industrijska zona (Foto: Đorđe Đoković)

Prvi objekat koji je Grad uspeo da proda za pet godina

Hala od 3.900 kvadrata je prvi objekat koji je prodat u Industrijskoj zoni za pet godina, od kada se Grad Valjevo kreditno zadužio sa 200 miliona dinara kako bi kupio imovinu fabrike „Stefil” u stečaju da bi na toj lokaciji otvorio industrijsku zonu.

U novembru 2011. valjevske firme "ABC test", "Elbi" i Nenad Dubljević, kao fizičko lice, bili su prvi kupci parcela u Industrijskoj zoni. Šest parcela je prodato za skoro 23 miliona dinara. "ABC test" je kupio dve parcele od 77 i 58 ari, po cenama od 5,5 i 3,88 miliona dinara. "Elbi" je kupio tri povezane parcele, veličine 1,1 hektar za oko 8 miliona dinara, a Nenad Dubljević 75 ari za 4,97 miliona dinara.

Potom se, pre tri godine, pojavio i zakupac jedne hale u Industrijskoj zoni. Preduzeće “Samedi” zakupilo je proizvodnu halu površine 10.926 kvadrata po mesečnoj ceni od 64 dinara po kvadratu. Zakupcu su priznata ulaganja, koja su neophodna kako bi se objekat stavio u funkciju, tako da je Grad priznao troškove ulaganja u ukupnom iznosu od 15,96 miliona dinara, što je uračunato u cenu zakupa i na osnovu toga je "Samedi" oslobođen plaćanja kirije na određeni vremenski period.

U februaru 2014. godine Industrijsku zonu su obišli gradonačelnik Stanko Terzić, narodni poslanik Đorđe Milićević i direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić. Oni su tada poručili da Grad privodi kraju sve neophodne zakonske radnje, kako bi omogućio zakup ili prodaju parcela i objekata u Industrijskoj zoni. “Paralelno sa ovim, teku i radovi na infrastrukturnom uređenju prostora, kako bi se zainteresovanim investitorima ponudili dobri uslovi za poslovanje u Industrijskoj zoni Valjeva”, rekao je gradonačelnik Terzić. Međutim, od tada ništa nije urađeno na "infrastrukturnom uređenju prostora".

Prilikom obilaska Industrijske zone prošle godine u februaru Stanko Terzić je još rekao da “sada rešavamo pravno-proceduralne smetnje koje onemogućavaju da se prodaju hale u Industrijskoj zoni, jer ima dosta zainteresovanih partnera iz zemlje i inostranstva. Kada se završi ovaj pravni deo, ponudićemo hale potencijalnim investitorima. Naša nastojanja su pre svega usmerena na otvaranje novih radnih mesta".

Koliko je novih radnih mesta u Industrijskoj zoni otvoreno za pet godina, od kada se Grad kreditno zadužio sa dva miliona evra i kupio fabriku “Stefil” u stečaju, od gradskog rukovodstva niko ne zna, jer kako kažu “to je proces!” Nismo dobili ni odgovor na pitanje zašto se na oglas za prodaju hala u Industrijskoj zoni od "dosta zainteresovanih partnera iz zemlje i inostranstva", javio samo jedan, iz Valjeva?

Na stranicama Kolubarskih.rs u ponedeljak čitajte:

 

Ko je uzurpirao gradsku imovinu, ušao u hale u Industrijskoj zoni i to bez znanja i odobrenja vlasnika – Grada i te objekte stavio pod ključ? Ko je u hali, koja je u vlasništvu Grada, umesto radnih mesta otvorio tenis teren za rekreaciju? Kako gradonačelnik Stanko Terzić ne zna ništa o tome da su pojedinci nekoliko meseci koristili hale bez odobrenje i naknade, i tako oštetili gradski budžet? Zašto gradsko rukovodstvo ne interesuje ko je uzurpirao imovinu i da li su lica ušla samoinicijativno ili im je neko od čelnika to dozvolio? Čitajte i o tome kako gradsko rukovodstvo, umesto odgovora na ova pitaja, preporučuje novinarima – “prijavite slučaj, ako je to uopšte slučaj, tužilaštvu”.

Umesto radnih mesta, otvoren tenis teren u hali

Umesto radnih mesta, otvoren tenis teren u hali (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno