Dan maline u Brankovini (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Dan maline u Brankovini (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
24.06.2015, 14:43

Pokušaj povratka „stare slave“

č: | fb:

U nedelju, 28. juna, na Vidovdan, u Brankovini će 53. put biti održan Dan maline, saopštili su danas organizatori. Od prošle godine organizator je Turističko društvo „Ljuba Nenadović“ iz tog znamenitog mesta, pomaže TOV, iz gradskog budžeta izdvojeno je 90.000 dinara, tradicionalni saradnici su stručnjaci Zavoda za poljoprivredu.

Direktorka OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine, Milica Ostojić upinjala se danas, uz pomoć sveprisutnog načelnika jedne od dve grdske uprave Aleksandra Vujića Subotića, stalnog predsednik organizacionih odbora sličnih manifestacija, da novinare ubedi kako je učinjeno sve da Dan maline bude uspešniji nego prošle godine. Čitav trud pao im je, u polazu, na propagandnom materijalu. Ne samo što je (pre)skromno urađen nego je i naziv manifestacije pogrešan!

Dan maline

Dan maline

Novina u programu je to što će biti lovačkih i gljivarskih kotlića „više od 15“, organizatori vele kako su se sami ponudili. Folklor KUD Abrašević imaće koncert, biće i nekakav estradni (valjda) umetnik – toliko bitan da mu ni ime nismo zapamtili, kao ni ime pratećeg (valjda) benda.

Suštinska novina je to što će, iz posebno pribavljenih 50.000 dinara, malinarima sa po 1.500 dinara biti plaćen podvoz za dolazak u Brankovinu, pa se očekuje da će ih 20 – 25 izložiti svoje maline, koje su, kažu, ove godine baš dobro ponele. Tih 1.500 dinara, koje organizatori prošle godine nisu plaćali, bili su izgleda osnovni razlog što su se na tradicionalnoj izložbi pojavila četiri (!) učesnika. Najavljeno je stručno savetovanje o problemima u proizvodnji, otkupu i izvozu maline, stručnjaci koji bi o tome trebalo da govore nisu najavljeni.

U 53. Dan maline udenute su obnovljene Seoske olimpijske igre o kojima je govorio Rade Marković, potpredsednik Gradskog sportskog saveza. Nekada popularno takmičenje, ne samo među mladima na selu, potpuno je zamrlo. Da li samo zbog toga, kako reče Marković, što su ukinute zemljoradničke zadruge, a pre toga što su prosvetni radnici prestali da žive po selima bežeći u grad, tek...

Seoske olimpijske igre počeće na Vidovdan u Brankovini, a docnije će se nastavi i u seoskim centrima Divci, Petnica, Valjevska Kamenica, Leskovice i Gornja Grabovica. Ekipe mogu da prijave dva i više sela zajedno, odnosno dve i više mesnih zajednica. Do finalne smotre u Valjevu biće „pet krugova“ takmičenja, a najbolji će ići na završnu republičku smotru u Vrnjačku Banju.

Discipline su mali fudbal, basket, odbojka, stoni tenis (muškarci i žene), lros (m, ž), pikado (m, ž), skok u dalj iz mesta... Takmičenje u strljaštvu, zbog specifičnosti uslova pod kojima se može održati, biće samo na finalu u Valjevu.

Direktorka TOV-a, Dragica Čanković najavila je moguć dolazak sličnih organizacija iz nekoliko mesta, od Brusa do Lazarevca, očekivala se potvrda. Ostalo je nejasno da li će biti izložbe domaćih rukotvorina, kao i tradicionalnih jela valjevske khinje. Ne zna se ni da li MZ Brankovina, u kojoj je na izborima verovatno došlo do smene rukovodstva, još održava veze sa Čurugom kod Novog Sada....

Sve govori da je Dan maline poodavno zreo za redefinisanje, ozbiljno a ne stihijsko. To ne mogu da rade oni, koji ne znaju da je seoski vašar u Brankovini, zahvaljujući pesnikinji Desanki Maksimović, prerastao u Dan maline, te da je i narodna pesma „Moj golube, ne padaj mi na maline“ na sličan način postala himna te manifestacije. Doduše, nema više Srbijanke, neke nove firme ili nema ko da animira ili su jedino zainteresovane za profit otet od seljačke muke.

 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...