Plakat za Dan kupine (foto: Đorđe Đoković)
Plakat za Dan kupine (foto: Đorđe Đoković)
26.07.2015, 06:44

Osmi „Dan kupine“

č: | fb:

Danas će se na Stavama podno Medvednika osmi put održti manifetacija „Dan kupine“, najavili su organizatori. Očekuje se 30-tak izlagača tog voća, a 15 proizvođača prijavilo je svoje kupinjake, koje su obišli stručnjaci Zavoda za poljoprivredu u Valjevu.

Po običaju, biće i takmičenje u pripremanju gulaša u kotlićima, takmičenje lovaca, a žene sa Stava i okolnih sela ponudiće jela tradicionalne kuhinje toga kraja. Uostalom, na pres konferenciji novinarima je prikazan deo „slatkog programa“.

Očekuje se da će, uz pomoć Turističke organizacije iz Valjeva, gošće biti žene iz Užica, Krupnja, Ljubovije, Mionice, Brankovine...

Jedan od organizatora, Zoran Lukić smatra da je kupina unapredila sela u okolini Stava, gde je stigla posle Knjaževca i Aranđelovca On podseća da je ZZ na Stavama nekada otkupljivala 50 vagona „divlje kupine“, što je otprilike oko 150 vagona današnjih kultivisanih sorti. Lukić takođe smatra da trenutna cena od 70 do 100 dinara po kilogramu ozbiljnim proizvođačima donosi pristojnu zaradu uz napomenu da seljak svoj rad nikada nije mogao da kalkuliše. Takođe, s obzirom na visoke temperature, očekuje dalji rast cena kupine do kraja berbe.

„Dan kupine“ je prilika da proizvođači sa stručnjacima prozbore i o novim sortama, savremenoj agrotehnici bez koje nema dobrog roda, eventualno i o načinu organizovanja u vremenima kada seoskih zemljordničkih zadruga u Srbiji gotovo da i nema.

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 28 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 17 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.