Dan kupine na Stavama (foto: Đorđe Đoković)
Dan kupine na Stavama (foto: Đorđe Đoković)
26.07.2015, 14:48

Proglašeni najbolji proizvođači kupina

č: | fb:

Na Stavama, podno Medvednika, danas je osmi put održana manifestacija „Dan kupine“ na kojoj su proglašeni najbolji proizvođači tog voća. Stručnjaci Zavoda za poljoprivredu iz Valjeva su, među 30-tak izlagača, za najbolje kupinare proglasili Veroljuba Stanića iz Suvodanja, Stevana Jevtića i Đorđa Pantelića iz Stanine reke.

Đorđe Pantelić

Đorđe Pantelić (Foto: Đorđe Đoković)

Oni su posetili i 15 prijavljenih kupinjaka, pa je Dušku Jevtiću iz Stanine reke pripala nagrada za najveći kupinjak na površini od 1,5 hektara. Za najbolji rod nagrađen je Slobodan Petrović iz Suvodanja, koji na 35 ari „ima najveći rodni potencijal u ovoj godini“. Zoran Stojšić iz Suvodanja nagrađen je za najuređeniji kupinjak na površini od 80 ari. Svi su dobili prigodne robne nagrade.

Konstatovano je kako je u nagrađenim kupinjacima dominantna sorta „čačanska bestrna“, a gaje se i „tornfri“, triplkraun“, „loh nes“.

Boško Jevtić u svom kupinjaku

Boško Jevtić u svom kupinjaku (Foto: Đorđe Đoković)

Zainteresovanim novinarima, među kojima je bio i naš urednik fotografije Đorđe Đoković, omogućeno je da posete, jedan od,  tri kupinjaka Jevtića u Staninoj reci, koji doista domaćinski izgledaju. U ne malim poslovima svom dedi pomaže i unuk Stevan.

Zanimljiva je bila i izložba poljoprivredne mehanizacije za rad u brdsko-planinskom području.

Manifestacija „Dan kupine“ okupila je i nekoliko udruženja žena, od Zlakuse kod Užica do Krupnja, Brankovine i naravno Stava i okolnih sela, čije su „vredne ruke“ bile najbrojnije. Uz slatko, sok i vino od kupina, izloženi su i pite i kolači od tog voća, koje je, kažu, unapredio sela podno Medvednika, ali pojedina sela susednih opština, uprkos povremenoj krizi tako uobičajenoj za gotovo sve grane srpskog agrara.

Kupine

Kupine (Foto: Đorđe Đoković)

Usput, beležimo da je na valjevskoj zelenoj pijaci kilogram kupina prodavan za 150 dinara, dok se to voće o otkupu plaća od 70 do 100 dinara (kilogram malina, čija je kampanja branja i otkupa pri kraju, na pijaci je jutros bio od 320 do 350 dinara).

Tradicija „Dana kupine“ je i da se lovci, ali i ostali zainteresovani, nadmeću u pravljenju gulaša, koji se gostima služi „na licu mesta“. Po okončanom poslu „gulašari“ su, uz muziku, uveliko „uhvatili galop“ – posebno ekipa Dula „Zeca“, koja je lumpovala uz orkestar harmonikaša „Jegetara“ Milovanovića (mlađeg) iz Belog Polja. Slična „uja“ priprema se za večeras pod nekoliko šatri i u brojnim kafanama sa obe strane puta Pričević – Stave – Iva.

Dan kupine na Stavama

Dan kupine na Stavama (Foto: Đorđe Đoković)

Vrteška

Vrteška (Foto: Đorđe Đoković)

Dan kupine na Stavama

Dan kupine na Stavama (Foto: Đorđe Đoković)

Organizatori „meštani Stava“ (kako stoji na plakatu manifestacije) potrudili su se da budu uzorni domaćini, pa je svaki gost dočekan slatkim od kupina, kafom i rakijom, lepinjom sa kajmakom. Docnije, moglo se i na ručak u školskoj sali, gde su služeni gulaš, praseće pečenje i salata. Za zainteresovane, pod šatrama, kilogram jagnjećeg i prasećeg pečenja bio je 1.000 dinara, a porcija gulaša 250 dinara.

Osmi „Dan kupine“ na Stavama otvorio je Nikola Radojičić, član Gradskog veća, a među gostima bila je i kompletna mlađa garda rukovodstva Gradskog odbora SPS-a iz Valjeva. Lokalni izbori sve glasnije najavljuju se za 20. decembar, pa se prilike za agitovanje „iz drugog plana“ ne propuštaju. Danas je, uostalom, i SNS na valjevskoj pijaci anketirao zainteresovane i beležio sigurne glasove!

Dan kupine na Stavama

Dan kupine na Stavama (Foto: Đorđe Đoković)

Za kraj, podsećanje na ovlaš ekonomski aspekt čitave kupinarske priče. Prema rečima jednog od organizatora Zorana Lukića, koji tvrdi kako je to voće na obronke Medvednika stiglo posle Knjaževca i Topole, upućuje na činjenicu da je Zemljoradnička zadruga na Stavama nekada u sezoni otkupljivala 50 vagona divlje kupine, brane u obali (živici), što je ravno 150 vagona današnje, kultivisane kupine.

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 19 sati 4 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 19 sati 4 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava 22.09.2023

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...