Dan kupine na Stavama (foto: Đorđe Đoković)
Dan kupine na Stavama (foto: Đorđe Đoković)
26.07.2015, 14:48

Proglašeni najbolji proizvođači kupina

č: | fb:

Na Stavama, podno Medvednika, danas je osmi put održana manifestacija „Dan kupine“ na kojoj su proglašeni najbolji proizvođači tog voća. Stručnjaci Zavoda za poljoprivredu iz Valjeva su, među 30-tak izlagača, za najbolje kupinare proglasili Veroljuba Stanića iz Suvodanja, Stevana Jevtića i Đorđa Pantelića iz Stanine reke.

Đorđe Pantelić

Đorđe Pantelić (Foto: Đorđe Đoković)

Oni su posetili i 15 prijavljenih kupinjaka, pa je Dušku Jevtiću iz Stanine reke pripala nagrada za najveći kupinjak na površini od 1,5 hektara. Za najbolji rod nagrađen je Slobodan Petrović iz Suvodanja, koji na 35 ari „ima najveći rodni potencijal u ovoj godini“. Zoran Stojšić iz Suvodanja nagrađen je za najuređeniji kupinjak na površini od 80 ari. Svi su dobili prigodne robne nagrade.

Konstatovano je kako je u nagrađenim kupinjacima dominantna sorta „čačanska bestrna“, a gaje se i „tornfri“, triplkraun“, „loh nes“.

Boško Jevtić u svom kupinjaku

Boško Jevtić u svom kupinjaku (Foto: Đorđe Đoković)

Zainteresovanim novinarima, među kojima je bio i naš urednik fotografije Đorđe Đoković, omogućeno je da posete, jedan od,  tri kupinjaka Jevtića u Staninoj reci, koji doista domaćinski izgledaju. U ne malim poslovima svom dedi pomaže i unuk Stevan.

Zanimljiva je bila i izložba poljoprivredne mehanizacije za rad u brdsko-planinskom području.

Manifestacija „Dan kupine“ okupila je i nekoliko udruženja žena, od Zlakuse kod Užica do Krupnja, Brankovine i naravno Stava i okolnih sela, čije su „vredne ruke“ bile najbrojnije. Uz slatko, sok i vino od kupina, izloženi su i pite i kolači od tog voća, koje je, kažu, unapredio sela podno Medvednika, ali pojedina sela susednih opština, uprkos povremenoj krizi tako uobičajenoj za gotovo sve grane srpskog agrara.

Kupine

Kupine (Foto: Đorđe Đoković)

Usput, beležimo da je na valjevskoj zelenoj pijaci kilogram kupina prodavan za 150 dinara, dok se to voće o otkupu plaća od 70 do 100 dinara (kilogram malina, čija je kampanja branja i otkupa pri kraju, na pijaci je jutros bio od 320 do 350 dinara).

Tradicija „Dana kupine“ je i da se lovci, ali i ostali zainteresovani, nadmeću u pravljenju gulaša, koji se gostima služi „na licu mesta“. Po okončanom poslu „gulašari“ su, uz muziku, uveliko „uhvatili galop“ – posebno ekipa Dula „Zeca“, koja je lumpovala uz orkestar harmonikaša „Jegetara“ Milovanovića (mlađeg) iz Belog Polja. Slična „uja“ priprema se za večeras pod nekoliko šatri i u brojnim kafanama sa obe strane puta Pričević – Stave – Iva.

Dan kupine na Stavama

Dan kupine na Stavama (Foto: Đorđe Đoković)

Vrteška

Vrteška (Foto: Đorđe Đoković)

Dan kupine na Stavama

Dan kupine na Stavama (Foto: Đorđe Đoković)

Organizatori „meštani Stava“ (kako stoji na plakatu manifestacije) potrudili su se da budu uzorni domaćini, pa je svaki gost dočekan slatkim od kupina, kafom i rakijom, lepinjom sa kajmakom. Docnije, moglo se i na ručak u školskoj sali, gde su služeni gulaš, praseće pečenje i salata. Za zainteresovane, pod šatrama, kilogram jagnjećeg i prasećeg pečenja bio je 1.000 dinara, a porcija gulaša 250 dinara.

Osmi „Dan kupine“ na Stavama otvorio je Nikola Radojičić, član Gradskog veća, a među gostima bila je i kompletna mlađa garda rukovodstva Gradskog odbora SPS-a iz Valjeva. Lokalni izbori sve glasnije najavljuju se za 20. decembar, pa se prilike za agitovanje „iz drugog plana“ ne propuštaju. Danas je, uostalom, i SNS na valjevskoj pijaci anketirao zainteresovane i beležio sigurne glasove!

Dan kupine na Stavama

Dan kupine na Stavama (Foto: Đorđe Đoković)

Za kraj, podsećanje na ovlaš ekonomski aspekt čitave kupinarske priče. Prema rečima jednog od organizatora Zorana Lukića, koji tvrdi kako je to voće na obronke Medvednika stiglo posle Knjaževca i Topole, upućuje na činjenicu da je Zemljoradnička zadruga na Stavama nekada u sezoni otkupljivala 50 vagona divlje kupine, brane u obali (živici), što je ravno 150 vagona današnje, kultivisane kupine.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 27 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 37 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara