Poslovni fakultet Valjevo (foto: www.poslovnifakultet.aljevo.rs)
Poslovni fakultet Valjevo (foto: www.poslovnifakultet.aljevo.rs)
22.08.2015, 08:38

Poslovni inkubator na Poslovnom fakultetu

č: | fb:

U okviru programa „Filantropija za lokalne zajednice“, koji se realizuje uz finansijsku podršku Fondacije Trag i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), valjevsko Udruženje poslovnih žena „Eve“ predstavilo je projekat Poslovnog inkubatora za početničko preduzetništvo. Prezentacija je održana na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta „Singidunum“, gde je i planirano otvaranje zajedničkog radnog prostora za mlade koji započinju posao. Projekat podrazumeva učešće u procesu prikupljanja sredstava za opremanje tehničkim sredstvima dve kancelarije na ovom fakultetu, koje će preduzetnici godinu dana moći da koriste bez nadoknade, a u tom periodu biće im obezbeđena i besplatna stručna podrška kroz mentorstvo i profesionalne savete, kao i edukativne programe (seminari, treninzi, kursevi, škole).

Izrazivši zadovoljstvo što je projekat opremanja i stavljanja u funkciju Poslovnog inkubatora za početničko preduzetništvo prošao na konkursu „Uspešni fandrejzing“ u okviru programa „Filantropija za lokalne zajednice”, glavni menadžer projekta i potpredsednica UPŽ „Eve“ Marijana Marjanović rekla je da on treba da doprinese otvaranju novih radnih mesta i pomogne, pre svega, mladima i ženama, da započnu sopstveni biznis i lakše ostvare prve preduzetničke korake.  

„Zajedno sa našim partnerima na projektu, Poslovnim fakultetom Valjevo, došli smo do zaključka da je Poslovni inkubator, kao forma rada, i te kako potreban. Pored Valjevaca, pogodnosti i usluge inkubatora besplatno će biti na raspolaganju i mladim preduzetnicima iz drugih gradova i opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga”, kazala je Marijana Marjanović.

Vićentijević, Marković i Marjanović

Vićentijević, Marković i Marjanović (Foto: Dragana Nedeljković)

Obaveza UPŽ „Eve” je da do oktobra prikupi sredstva i na Poslovnom fakultetu Valjevo opremi jednu salu, koja će biti u funkciji poslovnog inkubatora, kao i jednu zajedničku kancelariju za rad start ap firmi. Otvaranje inkubatora predviđeno je za kraj oktobra, najavila je Ljubica Marković, predsednica Udruženja „Eve”.

“Po zahtevu donatora, uradili smo detaljan plan oko načina pribavljanja sredstava za Poslovni inkubator. Novac ćemo prikupljati od pojedinaca, poslovnih društava, kompanija i drugih donatora u zajednici. Za program „Uspešni fandrejzing“ odabrano je deset  projekata i on je, na neki način, takmičarski, jer organizacija koja prva sakupi sredstva dobija celokupan iznos donacije”, navela je na prezentaciji projekta Ljubica Marković.

Ukupan budžet za realizaciju projekta Poslovni inkubator je 7.000 dolara, odnosno 830.000 dinara. Kako je objasnila Kosana Vićentijević, finansijski menadžer projekta, kada Udruženje „Eve” prikupi polovinu sredstava, drugu polovinu dobija od Fondacija Trag i, samim tim, obezbedjuje maksimalan iznos za projekat. Sva sredstva u budžetu planirana su za nabavku opreme.  

Po isteku prve godine, u kojoj će stanari Poslovnog inkubatora besplatno dobijati konsultantske usluge i prostor sa tehničko opremljenim uslovima za rad, i u naredne dve godine moći će da koriste njegove usluge, ali ne bez ikakve nadoknade.

Učesnici okruglog stola

Učesnici okruglog stola (Foto: Dragana Nedeljković)

Nakon prezentacije projekta, UPŽ „Eve“ organizovalo je okruglli sto  „Programi razvoja lokalnih zajednica – primeri dobre prakse”, u čijem radu su učestvovali predstavnici Agencije za regionalni razvoj, Nacionalne službe zapošljavanja i nevladinih udruženja „Nadežda Petrović“ iz Čačka i „Srpska tradicija“ iz Mionice.

 

 

Aktuelno

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici Pre 7 sati 27 minuta

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...

Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Direktnije i preciznije Pre 8 sati 42 minuta

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra potvrđuje ključne nalaze Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno...

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 1 dan 10 sati

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 3 komentara