Izložba čaša i etiketa piva  (foto: Đorđe Đoković)
Izložba čaša i etiketa piva (foto: Đorđe Đoković)
24.08.2015, 07:14

Izložba čaša i etiketa piva

č: | fb:

Izložba čaša i etiketa piva, koja je prvi put organizovana u Srbiji, održana je u Grand hotelu u Valjevu u okviru večeri “Valjevske pivare”. Domaćini ove nesvakidašnje izložbe, koja je okupila dvedeset kolekcionara, bili su Udruženje kolekcionara pivskih flaša i čaša Srbije i „Valjevska pivara”.

Alekdandar Rajevac i kolekcionari

Alekdandar Rajevac i kolekcionari (Foto: Đorđe Đoković)

Kolekcionari iz Poljske, Bugarske, Češke, Slovačke i Srbije izložili su preko 1000 etiketa piva sa svih meridijana, a među njima najstarija iz 1914. godine na kojoj piše “Prva srpska parna pivara Đorđe Vajfert AD Beograd”, kao i etiketa Valjevskog piva iz 1963.godine. Pored etiketa, prikazana je staklena ambalaža – bokali, krigle i čaše, a najviše pažnje su privukle čase u obliku čizme.

Željko Grujin

Željko Grujin (Foto: Đorđe Đoković)

Željko Grujin iz Zrenjanina kaže da je spontano, kao i većina kolekcionara, počeo da skuplja staklenu ambalažu za pivo i to tako što je iz jednog zrenjaninskog kafića “pozajmio” čašu i to je bio prvi eksponat njegove kolekcije. Poslednja ili najnovija čaša stigla je iz Džordžije preko prijatelja iz Poljske, koji su takođe pasionirani skupljači čaša za pivo. Danas njegova kolekcija broji preko 6.000 čaša, krigli i bokala iz 120 zemalja, a pre tri godine je otvorio muzej u kome je izložena raznorazna staklena ambalaža za pivo. Grujin kaže da je pivopija u blažoj varijanti, tvrdi da je najbolje pivo u Češkoj, a Valjevsko pivo je dobro i ima specifičan ukus.

bračni par Havančuk

bračni par Havančuk (Foto: Đorđe Đoković)

Deo svoje kolekcije pokazali su gosti iz Poljske, bračni par Havančuk Marijuš i Malgožata, koji su za šest godin, koliko se bave “pivskim” kolekcionarstvom, skupili preko 2.000 čaša iz 130 zemalja sveta. U Valjevo, kojim su oduševljeni, Valjevcima pre svega, došli su po pozivu srpskih kolekcionara. Pohvale i za "Valjevsku pivaru", čiji su bili gosti i za Valjevsko pivio, koje, kažu, ima specifičan i prijatan ukus.

Ana Tomić

Ana Tomić (Foto: Đorđe Đoković)

Na izložbi kčaša i etiketa piva, svoju kolekciju etiketa pokazala je Ana Tomić iz Valjeva, koja etikete skuplja šest godina. Za razliku od devojčica, koje obično skupljaju salvete, Ana se opredelila za pivske etikete. “Sve je krenulo spontano, kada sam jednog dana našla etiketu piva iz osamdesete godine, bilo mi je žao da je bacim i tako danas moja kolekcija broji oko 2000 etiketa iz celog sveta i preko 1000 etiketa domaćih piva i država bivše Jugoslavije”, kaže Ana Tomić. U njenoj kolekciji ima i etiketa piva koja se više ne proizvode, jer su pivare zatvorene, poput Bečejskog, Pančevačkog, pivara u Čačku, Užicu…

Izložba čaša i etiketa piva, koja je prikazana u Grand hotelu u okviru “Tešnjarskih večeri”, je prema najavama iz “Valjevske pivare” uvod u osnivanje muzeja piva “Valjevske pivare”.

Aleksandar Rajevac i Bad Copy

Aleksandar Rajevac i Bad Copy (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 26 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...