Registracija Prijava preko FB
Udruženje EVE (foto: Đorđe Đoković)
Udruženje EVE (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2014, 08:48

Podrška ženskom preduzetništvu

č: | fb:

„Nacrt rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o podršci ženskom preduzetništvu“ bila je tema okruglog stola održanog u sali Instituta za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo. Ovo je jedan u nizu susreta u okviru projekta “Preduzetnice doprinose razvoju ekonomske politike u novom političkom kontekstu”. Projekat realizuje Udruženje poslovnih žena Srbije u partnerstvu sa Udruženjem poslovnih žena “Eve” Valjevo, Udruženjem poslovnih žena “Nadežda Petrović” Čačak i Akademijom za žensko preduzetništvo Bački Petrovac. Osnovni cilj je podrška i ohrabrivanje žena preduzetnica, a Rezolucija je dokument koji se radi po standardima Evropske unije.

- Osim toga što je statistički potrebno da žene budu u Skupštini sa 30 odsto udela u donošenju odluka, potrebno je i suštinski da postoji dokument koji se zove Rezolucija Narodne skupštine Srbije o podršci ženskom preduzetništvu. Žensko preduzetništvo je u ovom momentu na oko 25 odsto od ukupnog bruto društvenog proizvoda, odnosno, vlasnice su žene. Nije stvar u tome da se stigne samo neki broj, nego da se i suštinski pozicionira ono što se već radi. Činjenica je da u okviru tih 25 odsto ima i žena koje su formalni vlasnici iz različitih razloga. Naravno, žene vlasnice dele iste probleme kao i muškarci, ali je neophodno podržati ih da se preduzetništvom više bave – rekla je Dragica Božinović, članica Odbora za javno zagovaranje Udruženja poslovnih žena Srbije.

Dragica Božinović

Dragica Božinović (Foto: Đorđe Đoković)

Ljubica Marković, predsednica Udruženja poslovnih žena „Eve“ Valjevo, objasnila je da bi Rezolucija trebalo da donese jedan skup mera na osnovu preporuka i zaključaka preduzetnica na terenu. Naglasila je da će to biti „dugo očekivani dokument koji će sabrati sve ono što žene traže da bude preduzeto kako bi bolje i lakše poslovale“.

- Ono na čemu ćemo mi insistirati je pre svega oblast obrazovanja jer smatramo da ta spremnost da se žene upuste u poslovne vode treba da se neguje i stvara još u ranom periodu od osnovne škole, kako bi one bile sigurne, kako bi upravljale svojom karijerom i znale dokle žele da u toj svojoj karijeri stignu. Nesigurnost jeste jedna od osnovnih osobina ženskog preduzetništva. Podaci sa tržišta rada na našem području se ne menjaju godinama, a to znači da žene čine polovinu, pa i više od polovine ukupno nezaposlenih lica. Najranjivije kategorije u ovoj oblasti su mlade žene bez posla i žene koje posle 45 godina života ostaju bez zaposlenja, pa niti mogu da odu u penziju, niti mogu da zasnuju radni odnos, tako da ćemo insistirati na merama koje se već realizuju preko nacionalnih službi za zapošljavanje – kazala je Marković.

Ljubica Marković

Ljubica Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Udruženje poslovnih žena „Eve“ se posebno bavi i temom zaštite intelektualne svojine. Ljubica Marković kaže da se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije radi projekat kako bi se zajedničkim znakom brendirali proizvodi sa ovog područja. Jedinstvenim zalaganjem tražiće se olakšice i kada je u pitanju zaštita intelektualne svojine, ali i kada je u pitanju podizanje kredita i priprema svega drugog neophodnog za pokretanje sopstvenog biznisa.

Pored poslovnih žena iz Valjeva i okoline, na okruglom stolu su učestvovale i predstavnice UPŽ Srbije, poslanice Narodne skupštine Srbije, kao i predstavnici lokalnih samouprava i institucija za podršku privredi.

Aktuelno

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 32 minuta

Bez vode deo Karađorđeve ulice

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka u Ulici Karađorđeva 32-34, u utorak, 29. septembra, od 8 do 13 časova bez vodosnabdevanja će ostati potrošači u Karađorđevoj, i to od Dušanove do Ulice...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 15 sati 23 minuta

Vladajuća zadruga

"Mi znamo da niko ne gradi vlast sa namerom da je napusti. Moć nije sredstvo, ona je cilj. Ljudi ne uspostavljaju diktature da bi štitili revolucije, oni podižu revolucije da bi uspostavili...

 (foto: )
Proglas Srpskog pokreta Dveri Pre 13 sati 54 minuta

Promena sistema - sigurnost za sve!

Promena vlasti više nije dovoljna. Potrebna nam je promena kompletnog korumpiranog političkog sistema. Mi smo garant da neće sve ostati isto posle smene aktuelne vlasti, navodi u proglasu Srpski...  · 3 komentara