SPREG (foto: Đorđe Đoković)
SPREG (foto: Đorđe Đoković)
06.04.2016, 06:12

Ministarka poljoprivrede otvara SPREG

č: | fb:

Sajam privrede zapadne Srbije – SPREG, koji se po 13. put održava u Valjevu, otvoriće ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. Na ovoj trodnevnoj sajamskoj manifestaciji u Omni centru svoje proizvode predstaviće oko 200 izlagača, pretežno proizvodnih firmi, iz 65 gradova i opština Srbije i Republike Srpske. Na prostoru od oko 3.400 kvadrata biće 103 štanda , što je za dvadesetak više nego lane, a znatno je povećan i izložbeni prostor na otvorenom.

 „Sajam je svih ovih godina, pa će tako i ove, promovisati i propagirati domaću proizvodnju, tako da će 145 izlagača biti iz proizvodnog sektora. I ove godine neće izostati 'Domaća priča' u okviru koje će se u jednoj hali zajednički predstaviti domaći proizvođači hrane i kućne hemije. Očekujemo da će se na sajmu predstaviti oko 50 domaćih trgovaca članova Domaćeg trgovačkog lanca“, rekao je izvršni direktor  SPREG-a Jovan Grujić.

Dodaje da će na ovogodišnjem sajmu poljoprivredni proizvođači i njihovi proizvodi biti zastupljeni u većoj meri nego što je to bilo prethodnih godina. Grujić najavljuje da će se po prvi put na SPREG-u predstaviti 15 izlagača iz Bijeljine i sedam firmi iz Požege.

Jovan Grujić

Jovan Grujić (Foto: Đorđe Đoković)

I ove godine biće organizovani brojni prateći programi, skupovi, tribine, prezentacije kao i predavanja o unapređenju privredne saradnje zapadne Srbije i Republike Srpske. Skupovi će biti i na temu o merama podrške ruralnom razvoju, podsticajima Ministarstva poljoprivrede i suzbijanju sive ekonomije.

SPREG će za posetioce, koje očekuju brojni sajamski popusti, biti otvoren od 10 do 16 časova od danas do petka u Omni centru

Za razliku od prethodnih godina kada je ulaz na SPREG bio besplatan, organizatori su odlučili da ove godine ulaznice "naplaćuju". „Ulaznica će biti jedna plastična boca i svaki posetilac treba da ubaci jednu bocu u koš koji će biti postavljen na ulazu“, objašnjava Grujić i dodaje da će, naravno. moći da uđu i oni koji su došli bez plastične boce, a namera je da se skrene pažnja na ekologiju i zaštitu životne sredine.

Organizator SPREG-a je Regionalna asocijacija malih i srednjh preduzeća zapadne Srbije, izvršni organizator je valjevska agencija "Gatti". Konkurs Grada za sufinansiranje projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija raspisan je u januaru, a rezultati još  uvek nisu poznati. I pored toga što iz gradske kase nisu izdvojena sredstva, a organizatori SPREG-a su konkurisali sa projektom sajma, obezbedili su besplatan štand na kome će se predstaviti Grad Valjevo i Regionalna privredna komora.

 

Aktuelno