SPREG (foto: Đorđe Đoković)
SPREG (foto: Đorđe Đoković)
06.04.2016, 12:31

Ministarka poljoprivrede otvorila SPREG

č: | fb:

“Zadovoljstvo je prisustvovati manifestacijama koje promovišu domaću privredu i domaće proizvode, a posebno sajmovima koji promovišu lokalno tržište i proizvođače”, rekla je ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Snežana Bogosavljević Bošković otvarajući Sajam privrede zapadne Srbije – SPREG, koji se po 13. put održava u Valjevu.

Dodala je da je ovogodišnji SPREG još jednom pokazao spremnost i sposobnost da na jendom mestu okupi privrednike, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije i udruženja proizvođača iz gotovo svih oblasti privrede. “Lokalni sajmovi su izuzetna prilika da se predstave proizvodni programi, uspostave poslovni kontakti i dobra privredna saradnja između različitih izlagača. Osim toga, sajmovi su prava prilika i za privrednike koji se prvi put pojavljuju na nekom tržištu, da predstave svoj program i da nađu pravi put do kupca”, rekla je ministarka.

Snežana Bogosavljević Bošković

Snežana Bogosavljević Bošković (Foto: Đorđe Đoković)

Ona je poručila da će pored mera podrške ruralnom razvoju, Ministarstvo poljoprivrede raditi i na realizaciji programa i projekata koji će unaprediti poslovni ambijent sa željom da naši poljoprivredni proizvodi budu sigurna sirovinska baza za prerađivačku i prehrambenu industriju.

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je čestitao organizatorima na upornopsti, hrabrosti i entuzijazmu koje ulažu već 13 godina. „Zahvaljujući tome SPREG je od jedne male i skromne sajamske manifestacije lokalnog karaktera prerastao u značajnu, veliku i uglednu privrednu manifestaciju, najveću u zapadnoj Srbiji”, rekao je na otvaranju gradonačelnik.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Posebno je istakao to što se svih ovih godina, afirmišu i promovišu domaća privreda i domaći proizvođači i sa tim osnovnim principom organizatori treba da nastave i u narednom periodu. „To bi trebalo da bude naša životna, poslovna, sveukupna filozofija. Lokalna samouprava će učiniti sve da dugoročno, planski i sistematski sačuva, zaštiti i odbrani sve ono što je naše autentično i prirodno – naše proizvode, robu, kulturu, tradiciju, jezik, veru, pismo... Jer jedino tako ćemo dugoročno predstavljati značajan faktor”, poručio je Terzić.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u vladi Republike Srpske Zoran Savić je rekao da je sajam na kome učestvuju i kompanije iz Republike Srpske dokaz dobre višegodišnje saradnje i povezivanja privrednika sa obe strane Drine. „Iz godine u godinu privredna saradnja Srbije i Republike Srpske se povećava, tako da u prvom tromesečju ove godine beleži rast od 9,7 posto. Nadam se da će taj rast do kraj godine biti višestruko veći”, rekao je Savić.

Zoran Savić

Zoran Savić (Foto: Đorđe Đoković)

Na trodnevnoj sajamskoj manifestaciji u Omni centru svoje proizvode predstavlja 208 izlagača, pretežno proizvodnih firmi, iz 75 gradova i opština Srbije i Republike Srpske. Na prostoru od oko 3.400 kvadrata postavljeno je 103 štanda, što je za dvadeset više nego lane, a znatno je povećan i izložbeni prostor na otvorenom. Po prvi put na SPREG-u se predstavlja 15 izlagača iz Bijeljine i sedam firmi iz Požege. Ove godine sva tri dana na sajmu će boraviti predstavnici ambasade Narodne Republike Kine.

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

I ove godine biće organizovani brojni prateći programi, skupovi, tribine, prezentacije kao i predavanja o unapređenju privredne saradnje zapadne Srbije i Republike Srpske. Skupovi će biti i na temu o merama podrške ruralnom razvoju, podsticajima Ministarstva poljoprivrede i suzbijanju sive ekonomije.

Za razliku od prethodnih godina kada je ulaz na SPREG bio besplatan, organizatori su odlučili da ove godine ulaznice "naplaćuju". Ulaznica će biti jedna plastična boca i svaki posetilac treba da ubaci jednu bocu u koš koji će biti postavljen na ulazu. Organizatori objašnjavaju da je to jedan od načina da se skrene pažnja na ekologiju i zaštitu životne sredine, uz poruku da će naravno moći da uđu i oni koji nisu u koš ubacili plastičnu bocu.

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

Organizator SPREG-a je Regionalna asocijacija malih i srednjh preduzeća zapadne Srbije, izvršni organizator je valjevska agencija "Gatti". Sajam će za posetioce, koje očekuju brojni sajamski popusti, biti otvoren od 10 do 16 časova do petka u Omni centru. 

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 48 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...