Valjevsko pivo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevsko pivo (foto: Đorđe Đoković)
11.08.2016, 10:20

Promocija „Ajhinger“ piva

č: | fb:

Valjevska pivara će početak plasmana nove robne marke Eichinger (Ajhinger) obeležiti večeras uručenjem nagrada za predlagače naziva za novo pivo u okviru Fejsbuk kampanje, koja je organizovana krajem prošle godine.

Nakon razmatranja skoro 300 različitih predloga pristiglih tokom jednomesečnog nagradnog konkursa, odlučeno je da će novo pivo Valjevske pivare nositi naziv Eichinger (Ajhinger).

Tim izborom se praktično vraća naziv robne marke koja je bila dosta popularna devedesetih godina prošlog veka i koju još uvek mnogi potrošači sa zadovoljstvom pamte, objavljeno je na sajtu Valjevske pivare.

Jozef Ajhinger, poreklom Bavarac, bio je prvi stručni pivar koji je utemeljio proizvodnju Valjevskog piva. Ovo je bio i jedan od najčešćih predloga pratilaca Valjevske pivare na Fejsbuku. Proizvodima Valjevske pivare biće, kako je i najavljeno na početku akcije, biće nagrađena osoba čiji je predlog pobedio i još deset ljubitelja Valjevskog piva.

Prvu nagradu osvojio je Aleksandar Čarnojević iz Valjeva, koji je prvi poslao predlog Eichinger, a pored njega nagrade će dobiti i još trojica, koji su prvog dana glasanja imala istovetan predlog, Valjevci Bojan Petrović i Aleksandar Marković i Vladimir Jezdić iz Beograda.

 

U monografiji „140 godina Valjevske pivare“ za Jozefa Ajhingera (1835-1915) piše da je bio kvalifikovani pivar iz Bavarske, da je u pivari ispod brda Vidrak (Valjevska pivara) radio od 1870. do 1874. godine, a kasnije napravio svoju pivaru sa druge strane Kolubare, u delu grada koji se zove Ilidža i vrlo je blizu Valjevskoj pivari. Inače, Valjevsku pivaru osnovao je 1860 godine imućni valjevski trgovac Dimitrije Mitrović.

 „Dolazak Jozefa Ajhingera, kvalifikovanog pivara iz Bavarske, bio je od presudnog značaja za poboljšanje i proizvodnju kvalitetnog piva. U stranim zemljama i Pančevačkoj pivari stekao je praksu i zavidno obrazovanje iz oblasti pivarstva. Ovaj vrsni stručnjak, pivar od zanata, uspešno je proizvodio kvalitetno pivo u novoj pivari pod Vidrakom do 1874. godine. Kao imućan čovek, bez većih teškoća, podigao je sopstvenu pivaru (1874) na novoj lokaciji, na Ilidži, ispod Mitrovića brda, nedaleko od leve obale Kolubare… Tako su u Valjevu od 1874. godine postojale i radile dve male pivare, koje su zbog međusobne konkurencije zaostajale u razvoju. Posle skoro 20 godina rada Ajhinger je bio prinuđen da zatvori svoju pivaru jer mu je zapretila opasnost da, zbog velike štete koju je imao u proizvodnji i transportu piva, izgubi celokupnu imovinu”, objavljeno je na sajtu Valjevske pivare.

 

Promocija nove robne marke Eichinger je večeras u 20 časova, u Vojvodinom salonu hotela Grand. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 46 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 56 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara