Srbijanka (foto: Đorđe Đoković)
Srbijanka (foto: Đorđe Đoković)
13.09.2016, 07:15

Ko je vlasnik imovine Srbijanke?

č: | fb:

Mišljenje srpskog Ministarstva pravde biće presudno u parnici koja se vodi pred Privrednim sudom u Valjevu u vezi dokazivanja vlasništva nad imovinom "Nove Srbijanke". Među petnaestak različitih sporova ova parnica je, kako navode u Privrednom sudu, i najveća kočnica u stečajnom postupku koji je pokrenut nad ovom kompanijom još 2012. godine.

Stečajnom postupku se još uvek ne vidi kraj i niko pouzdano ne može reći kada će biti okončan, ali bi po dobijanju mišljenja ministarstva bar ovaj spor bio priveden kraju.

 

Prema rečima portparola Privrednog suda u Valjevu Duška Petrovića u samom postupku izneti su svi dokazi i jedino se sada čeka mišljenje Ministarstva pravde o primeni merodavnog prava kod odlučivanja o odredbama ugovora o prenosu vlasništva nad nepokretnom imovinom ''Nove Srbijanke'' (reč je prvenstveno o oko 12 hektara uređenog građevinskog zemljišta ), a koje je Privredni sud po predlogu stranka od ministarstva zatražio tokom avgusta.

 

''Reč je o ugovoru koji su vlasnici 'Nove Srbijanke' sklopili sa predstavnicima dve bugarske kompanije 'New express finance' i 'Storko trade' o prenosu vlasništva nad imovinom na ove dve kompanije. Stečajni dužnik je najpre tražio utvrđivanje ništavosti, kao primarni zahtev, kao i poništaj ugovora, odnosno utvrđenje da su bez pravnog dejstva prema stečajnoj masi tužioca te pravne radnje počev od ugovora o prenosu vlasništva. Sa druge strane ove dve bugarske firme, čije je sedište u Sofiji, su podnele izlučni zahtev u stečajnom postupku koji je osporen i vodila se druga parnica po toj njihovoj tužbi. Ti predmeti su spojeni i sada se čeka odgovor Ministarstva pravde zbog toga što je pomenutim ugovorom predviđeno da se kao merodavno primenjuje bugarsko pravo'', kaže Petrović.

Praktično zastupnici bugarskih kompanija traže da se u ovom postupku u Srbiji primenjuje bugarsko zakonodavstvo.

Duško Petrović

Duško Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Prema rečima Petrovića nije poznato koje dozvolio i potpisao takav ugovor, ali napominje da se to dogodilo pre pokretanja stečajnog postupka. Objašnjava da je ugovorom predviđeno da imovina ''Nove Srbijanke'' pređe u vlasništvo ove dve pomenute firme u zamenu za ispunjenje novčane obaveze.

 

''Vlasnici  'Nove Srbijanke' su imali određene pravne poslove koje su sklapali sa ove dve bugarske firme. Ti poslovi, kojih je bilo više, izražavani su u novčanoj protivvrednosti i kada 'Nova Srbijanka' nije ispunjavala svoje obaveze tada je zaključen ugovor o prenosu vlasništva nad nepokretnostima, tako da praktično ta imovina bude preneta u svojinu 'New express finance' i 'Storko trade'. Da li će u tome uspeti ili neće u ovom trenutku ne znamo, jer u momentu kada je u Katastru počeo proces prenosa svojine na bugarska pravna lica to je stopirano, najpre u izvršnim postupcima Privrednog suda a zatim i kroz stečajni postupak'', objašnjava Petrović.

 

Nakon što stigne mišljenje ministarstva, sledi presuda po ovoj parnici na koju sve strane imaju pravo žalbe. U međuvremenu, kako bi bili pokriveni tekući  troškovi stečajnog postupka, prodavana je i oprema ovog kombinata.

 

''To je imovina koja više nije imala veliku vrednost , počev od kancelarijskog materijala i nameštaja do zastarele i neupotrebljive opreme u pogonima, a za njih su dobijani mali novčani iznosi koji su pokrivali tekuće potrebe. To je bio veliki kombinat i nije lako obezbediti i čuvati tu imovinu. Moglo je da dođe do zloupotreba, krađa, kao što smo bili svedoci u nekim drugim preduzećima. Da bi se to sprečilo bolje je neku opremu koja nije bila godinama u upotrebi prodati da bi se na taj način moglo obezbediti nešto drugo. Naravno nijedna nepokretnost, hala ili nešto drugo nije otuđeno niti može biti zbog toga što je u sporu'', ističe Duško Petrović, portparol Privrednog suda.

 

Srbijanka

Srbijanka (Foto: Đorđe Đoković)

Bugarska kompanija ''Medija svjat'' je 2007. godine za četiri miliona evra kupila ''Srbijanku'', da bi već 2012.  nad ''Novom Srbijankom'' bio pokrenut stečaj.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 57 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 58 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara