Registracija Prijava preko FB
Gosti iz Slovenije na Sajmu voćarstva (foto: Đorđe Đoković)
Gosti iz Slovenije na Sajmu voćarstva (foto: Đorđe Đoković)
17.03.2017, 15:07

Na Sajmu voćarstva i gosti iz Slovenije

č: | fb:

Sajam voćarstva, koji je danas otvoren na prostoru Poljoprivredne škole, okupio je 50 izlagača iz valjevskog kraja, veliki boj posetilaca među kojima su bili gosti iz Slovenije koji su u poseti Valjevu. 

 

Sajam voćarstva, koji se prvi put održava u Valjevu, otvorio je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. "Ovo je jedan Sajam koji ima stručno naučni karakter i videli ste i sami da su tu bila brojna predvanja profesora sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beogada i Novog Sada. Isto tako će na samom Sajmu neki praktični delovi nastave koji se u ovoj elitnoj školi izvode biti demonstrirani", rekao je gradonačelnik. On se posebno zahvalio delegaciji Slovenije, na čelu sa gradonačelnikom Velenja Bojanom Kontičem, "što su došli danas ovde da ovu našu svečanost učine još lepšom".

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

U poseti Valjevu su gradonačelnici i predsednici devet gradova i opština - Velenja, Črnomelja, Dobrovnika, Vuzenice, Slovenske Konjice, Slovenj Gradeca, Podčetrteka, Vodica i Rače-Frama.

 

Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič, koji je predsednik Udruga opština Slovenije, kaže da je slovenačka delegacija juče u Beogradu razgovarala sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština i tada su se složili da se lokalne samouprave Srbije i Slovenije susreću sa sličnim problemima, a pre svega sa problemom finansiranja lokalnih samouprava i centralizacije. O tom problemu danas je bilo reči i na sastanku sa valjevskim rukovodstvom.

 

Sastanak u Gradskoj upravi

Sastanak u Gradskoj upravi (Foto: Đorđe Đoković)

Kontič je podsetio da su Valjevo i Velenje prijateljski gradovi koji uspešno sarađuju puno godina, pre svega preko fabrike "Gorenje" koja ima pogone u Valjevu.

 

"Raduje da smo danas na Sajmu voćarstva jer je i kod nas poljoprivreda značajna, nije baš onoliko koliko je kod vas, ali je svakako značajna za dobar osećaj naših građana u smislu da je domaće-domaće. Ovakvi sajmovi su važni zbog toga što se na njima promovišu domaći proizvođači i domaća hrana, a to je važno za svaku zemlju", poručio je gradonačelnik Velenja Bojan Kontič.  

Bojan Kontič i Dragan Jeremić

Bojan Kontič i Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić je podsetio da su Velenje i Valjevo zbratimljeni gradovi i dodao da Valjevo ima dobru i intenzivnu saradnju sa mnogim gradovima i opštinama u Sloveniji. Jeremić je rekao da su boravak prijatelja iz Slovenije u Valjevu iskoristili da zajednički posete Sajam voćarstva, koji se prvi put organizuje u našem gradu.

 

"Ideja ovog Sajma je da ne bude samo izložbeni već sajam osnovnih stvari koje neko ko želi da se bavi voćarstvom treba da nauči. Upravo zbog toga je organizovano nekoliko okruglih stolova, pre svega predavanja o kvalitetnim rasadnicima i sadnom materijalu, kao i o tome na koji način doći do proširenja sirovinske baze", rekao je Jeremić.

 

On je najavio da će na Sajmu posetioci moći da biraju voćni kolač koji će na neki način biti zaštitni znak Valjeva.

"Pokrenuli smo inicijativu da izaberemo koji će voćni kolač biti zaštitni znak našeg grada. Građani će moći na Sajmu da probaju neke kolače napravljene od voća, tako da će moći da glasaju. Potrudićemo se da se kolač koji ovde bude izabran nađe na jelovniku u svakom valjevskom restoranu", rekao je Dragan Jeremić.

 

Sajam voćarstva

Sajam voćarstva (Foto: Đorđe Đoković)

Na dvodnevnom Sajmu voćarstva, koji se održava na prostoru Poljoprivredne škole, osim predavanja, izložbi mehanizacije, proizvoda i sadnica, moćiće da se kupe sadnice voća po, kako rekoše izlagači i prodavci, "značajno nižoj ceni".

Sajam voćarstva

Sajam voćarstva (Foto: Đorđe Đoković)

Sajam voćarstva

Sajam voćarstva (Foto: Đorđe Đoković)

Sajam voćarstva

Sajam voćarstva (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Kafane u Tešnjaru (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nakon dve neuspele Pre 2 sati 9 minuta

Treća dopunjena javna nabavka za ugostiteljske usluge

Javna nabavka za ugostiteljske usluge raspisana je po treći put. Ovaj put među dodatnim uslovima su da restoran posluje duže od pet godina, da može da primi više od 50 gostiju i da ima parking za...

Bair (foto: Đorđe Đoković)
Za projekat "Živeti zajedno" novac obezbedili EU i Grad Pre 21 sati 59 minuta

Bair dobija kanalizaciju

Romsko naselje Bair u Valjevu će, realizacijom projekta "Živeti zajedno", dobiti kanalizaciju. Vrednost radova je oko 230.000 evra, veći deo je donacija Evropske unije, dok će Grad obezbediti oko...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

I inkvizitori su verovali da su hrišćani...

Da po nekog i nešto ne može biti tragično, bilo bi komično gledati kako neki "verujući", gledaju na ljude koji im se "ne sviđaju!". Zato što po svojim rečima, a verovatno i dubokom uverenju,...  · 1 komentar

Plivači Valisa (foto: PK Valis)
Na mitingu u Trebinju Pre 1 dan

Dvadeset medalja za plivače Valisa

Plivači Valisa su, u konkurenciji 300 takmičara, osvojili 20 medalja na međunarodnom plivačkom mitingu koji je održan proteklog vikenda u Trebinju. Najuspešniji u valjevskoj ekipi bio je Simon...