Jovan Grujić i Bojana Perić (foto: Đorđe Đoković)
Jovan Grujić i Bojana Perić (foto: Đorđe Đoković)
29.03.2017, 06:57

SPREG otvara vrata uspeha

č: | fb:

"Otvara vrata uspeha" slogan je 14. Sajma privrede zapadne Srbije (SPREG) koji će biti održan od 6. do 8. aprila u Omni centru. Prema najavi organizatora ove godine predstaviće se blizu 200 izlagača iz 71 grada i opština Srbije, kao i privrednici iz Makedonije, koji prvi put učestvuju na sajmu. 

 

Vlasnik agencije Gatti Jovan Grujić kaže da se i ove godine nastavlja sa praksom da na SPREG-u najviše bude zastupljena proizvodna delatnost, koja čini okosnicu sajma.

 

"Tako će onih koji se bave proizvodnjom biti preko 70 posto, trgovina će imati udeo 18, a usluge će biti zastupljene sa oko 12 posto. Prehrambena industrija je primarna, a uz nju tu su i poljoprivreda, metalska i tekstilna industrija. Ono što SPREG izdvaja u odnosu na ostale sajamske manifestacije u Srbiji jeste i to što su među izlagačima najbrojnije pojedinačne firme, dok su značajno manje zastupljene lokalne samouprave i grupni štandovi poput onih koje organizuju regionalne privredne komore", kaže Grujić.

Jovan Grujić i Bojana Perić

Jovan Grujić i Bojana Perić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Petu godinu na SPREG-u svoje mesto zauzima i "Domaća priča". Valjevski "Europrom" i Domaći trgovinski lanac (DTL), koji su suorganizatori sajma, predstaviće pretežno proizvode valjevskog kraja i Kolubarskog regiona.

 

Svoju premijernu promociju na ovogodišnjem sajmu imaće crni hleb, napravljen bez aditiva od brašna dobijenog mlevenjem celog pšeničnog zrna, koji će se nakon sajma naći u rafovima svih prodavnica "Europrom"-a.

 

PR menadžer Bojana Perić najavljuje intenzivniju saradnju sa malim i srednjim lokalnim proizvođačima. Dodaje da je u planu uvođenje žiga kvaliteta, koji će potrošačima garantovati da su proizvodi, pored toga što su domaći, i kvalitetni.

 

"Naš plan je da obezbedimo i taj završni korak u smislu kvaliteta za naše potrošače. Ne treba da kupuju proizvode samo zbog toga što su domaći i sa naših prostora, nego pre svega zbog kvaliteta i svežine tih proizvoda. Tako ćemo zajednički raditi na tome da ti mali i srednji proizvođači dođu do takvog nivoa opremljenosti i standarda, kako bi od relevantnih institucija dobili žig kvaliteta i da kupci Europroma kada vide taj žig na domaćem proizvodu budu sigurni da je i domaći i kvalitetan", objašnjava Perić.

 

SPREG je promocija i Valjeva

 

Jovan Grujić skreće pažnju na to da je ove godine značajno više novca uloženo u promociju manifestacije, što nije bio slučaj prethodnih godina, tako da je na taj način promovisan, na samo sajam, nego Valjevo i ovdašnji preduzetnici. Valjevo je među retkim gradovima u Srbiji koji ima svoju sajamsku manifestaciju, koja "živi" i traje već 14 godina. 

 

Agencija Gatti, koja je organizator SPREG-a, učestvovala je na konkursu za dodelu sredstava iz budžeta za projekte koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija Valjeva, koji je raspisan pre više od mesec dana, međutim odluka o raspodeli sredstava još uvek nije doneta. Da li to znači da se ovogodišnji SPREG samofinansira, bez podrške Grada kroz projektno sufinansiranje?

 

"Mi nismo imali vremena da čekamo odluku komisije s obzirom na to da pripreme traju skoro godinu dana, a sajam se održava u aprilu. SPREG je, praktično, samofinansirajuća manifestacija, najveći deo plaćaju izlagači. Nadamo se da ćemo proći na konkursu i da će odluka biti doneta do početka sajma", kaže Grujić.

 

SPREG 2016. (ilustracija)

SPREG 2016. (ilustracija) (Foto: Đorđe Đoković)

Organizatori očekuju da će sajamski proizvodi, koji će biti izloženi na oko 4.500 kvadrata u tri hale u Omni centru i na otvorenom izložbenom prostoru, privući preko 15.000 posetilaca. I ove godine biće organizovani sajamski popusti i nagradne igre.

 

Ovogodišnji SPREG će u četvrtak 6. aprila otvoriti pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović Jovanović.

Aktuelno

NUNS (foto: )
Saopštenje Pre 5 sati 6 minuta

Nedopustivo ometanje rada novinara N1 televizije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje hajku na N1 televiziju koja je u režiji vlasti pojačana poslednjih nedelja, a kulminirala upadom tridesetak osoba sa ozvučenjem i transparentima u...  · 1 komentar

Voda nije za piće (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 5 minuta

Voda sa vodovoda Kukalj nije za piće

Potrošači koji se snabdevaju vodom sa seoskog vodovoda Kukalj zbog velike zamućenosti vode ne koriste vodu za piće, saopšteno je iz JKP Vodovod Valjevo.  · 1 komentar