Registracija Prijava preko FB
Dan maline u Brankovini (foto: Kolubarske.rs)
Dan maline u Brankovini (foto: Kolubarske.rs)
25.06.2017, 16:12

Učestvovalo oko 30 malinara

č: | fb:
Danas je u Brankovini održana 55. privredno-turistička manifestacija Dan maline uz učešće oko 30 proizvođača tog voća iz Brankovine i okolnih sela. 
 
Za najboljeg proizvođača proglašen je Radovan Lazarević iz Brankovine, drugi je Predrag Avramović, a treći Nenad Ilić, takođe iz susednog Kozličića. Najveći robni proizvođač je Milorad Ranković iz Donjih Leskovica, dok je nagrada za inovaciju u preradi maline pripala Biljani Maksimović iz Blizonja.
 
 
Najveći zasad pod malinom ima Goran Dulić iz Gole Glave, a nagrađeni su i Nenad Jocić iz Rađevog sela i Mirko Milivojević iz Družetića za uvođenje novih sorti, te Miloš Nikolić iz Donje Bukovice.
 
 
Proizvođači su nezadovoljni cenom od 120 - 130 dinara za kilogram i smatraju da je "sve ispod 200 dinara katastrofa". Pritom se žle i na "zemaljske i na nebeske bogove", a pojedinci poput Mladena Marića iz Sušice kažu kako su nameravali da "malini danas održe opelo", te su kupili i sveću ali su se, ipak, predomislili.
 
 
"Cena je niska, 120 - 140 dinara, a organska, koju je mnogo teže proizvesti je oko 200 dinara. Neko će da skine kajmak - hladnjačari, izvoznici ili neko treći, samo seljak nagrabusi", slikovito će Marić.
Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Kolubarske.rs)

 

Stručnjaci iz Zavoda za poljoprivredu u Valjevu su, na uobičajenom savetovanju za malinare, upozorili su da će suša uzimati sve veći danak i preporučili da se malina gaji na manjim površinama, na 20 - 30 ari, uz maksimalnu primenu sistema za navodnjavanje "kap po kap", te sistema za zasenu i zaštitu od grada.
 
 
"Malinjaci su dosta rano krenuli sa vegetacijom, oni na kojima je ja primenjena puna agrotehnika su najviše i stradali. Sve u svemu, biće ovo godina za zaborav", rekao je novinarima Jovan Milinković iz Zavoda u Valjevu.
 
 
Proizvođač Mladen Nikolić iz Donje Bukovice nada se, uprkos svemu da će "izvući 80 odsto dobre robe" i dodaje kako je za "vilamet" u toku sedmo, a za "miker" treće branje. Veli, ako bude uslova biće branja još 20-tak dana.
Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Kolubarske.rs)

Današnju manifestaciju organizovalo je lokalno Turističko društvo "Ljuba Nenadović" uz pomoć sponzora bez dinara iz gradskog budžeta. Dan maline prvi put je organizovan po ideji pesnikinje Desanke Maksimović, koja je u Brankovini odrasla uz oca učitelja, a u porti crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila i sahranjena.

Aktuelno

Građani i policija ispred kafe restorana (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 57 minuta

Srbija je i ovde odbranjena. Koja ili kakva?

Prođe, "bez žrtava u ljudstvu i materijalu", pokušaj "parade ponosa". Spreči je "nekoliko stotina mladih", u organizaciji ovdašnjih "četnika!". Stavimo prst u dupe (stavljanje na čelo odavno ne...  · 6 komentara

Počeli radovi na putu Kamenitovac-Mratišić (foto: Kolubarske.rs)
Dva dana pre najavljenog roka Pre 20 sati 44 minuta

Počela rekonstrukcija puta Kamenitovac-Mratišić

Počeli su radovi na rekonstrukciji puta Kamenitovac-Mratišić, deonici koja je bila pod višednevnom blokadom za teretni saobraćaj. Odblokrana je nakon obećanja da će radovi početi najkasnije 15....  · 4 komentara

Raskrsnica Sinđelićeve i Karađorđeve (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 15.09.2019

Novi režim saobraćaja u Sinđelićevoj ulici

Od danas važi novi režim saobraćaja u Sinđelićevoj ulici. Iz leve trake samo levo, iz desne pravo i desno. Rešenjem Gradske uprave Valjevo data je saglasnost na ove izmene, shodno preporukama...  · 9 komentara