Registracija Prijava preko FB
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
12.07.2017, 20:25

Štrajk u valjevskom "Gorenju"

č: | fb:

Radnici druge smene fabrike "Gorenje Valjevo" obustavili su proizvodnju večeras oko 19 časova nezadovoljni ishodom pregovora o povećanju zarada fabričkog sindikata i uprave kompanije "Gorenje", saznaju Kolubarske.rs iz izvora bliskih zaposlenima.

 

Kako navodi naš izvor, radnici su tražili linearno povećanje zarada od po šest hiljada dinara, dok je uprava ponudila da to bude 4.000 dinara, što bi, kako objašnjava sagovornik Kolubarskih.rs, bilo 2.700 dinara s obzirom na to da zaposleni već primaju 1.300 dinara za topli obrok, tako da bi u sumu ponuđene povišice bio uračunat i taj iznos za topli obrok.  

 

"Pored nezadovoljstva odobrenim povećanjem zarada, radnici valjevske fabrike su nezadovoljni i uslovima rada na velikim vrućinama", dodaje sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Ovo je prvi štrajk u fabrici "Gorenje Valjevo", koja zapošljava 1.470 radnika.

 

Prema nezvaničnim informacijama, s obzirom na to da do zvaničnih informacija nije bilo moguće doći večeras, nakon završenog pregovora predstavnika sindikata i uprave slovenačke kompaije "Gorenje", saznavši ishod, radnici su se spontano organizovali i prekinuli proizvodnju prvo u staroj hali oko 19 časova, a potom pola sata kasnije i u novoj hali.

 

Takođe nezvanično saznajemo da su radnici nezadovoljni pregovaranjem sindikata, smatrajući da "više zastupa interese uprave nego zaposlenih",  izabrali 15 kolega koji će ih ubuduće zastupati u pregovorima.

 

Inače, kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju dosadašnji direktor "Gorenja Valjevo" Boris Pavčnik je smenjen pre mesec dana, a umesto njega na čelu fabrike biće Drago Krenker koji je danas došao u Valjevo.

 

"Gorenje Valjevo" je u decembru prošle godine proslavilo prvu deceniju uspešnog poslovanja i tada je obeležavanju jubileja prisustvovao premijer Srbije Aleksandar Vučić. U godini jubileja je saopšteno da je valjevska fabrika za deceniju postojanja proizvela pet miliona frižidera i zamrzivača.

Aktuelno

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
Poruka organizatora jedanaestog protesta "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" Pre 3 sati 23 minuta

U Valjevu se i dalje šeta, sugrađani nemojte odustajati

"Ovo okupljanje je važno i zbog svih onih građana koji su pognute glave, ucenjeni poslom, morali da krenu put Beograda na veliki miting dokazivanja i samoohrabrenja vladajuće koalicijie", navode u...  · 1 komentar

Gradska parcela u Industrijskoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Grad prodao svoju parcelu u Grabovici Pre 1 dan 5 sati

"Pao" prvi milion!

Od četiri parcele koje je Grad ponudio na prodaju, tri u "Stefilu" i jedna u Donjoj Grabovici kod škole, prodata je za milon dinara samo parcela u Grabovici. Vlast u budžetu od prodaje imovine...  · 2 komentara

Nagrađeni učenici (foto: Miroslava Kojić)
I ove godine u aprilu Pre 1 dan

Izbor najboljih recitatora

Opštinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog" održana je u prepunoj ljiškoj biblioteci. Takmičilo se gotovo 50 učenika OŠ "Sava Kerković" Ljig, OŠ "Sestre Pavlović" Belanovica i SŠ "1300...