Registracija Prijava preko FB
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
12.07.2017, 20:25

Štrajk u valjevskom "Gorenju"

č: | fb:

Radnici druge smene fabrike "Gorenje Valjevo" obustavili su proizvodnju večeras oko 19 časova nezadovoljni ishodom pregovora o povećanju zarada fabričkog sindikata i uprave kompanije "Gorenje", saznaju Kolubarske.rs iz izvora bliskih zaposlenima.

 

Kako navodi naš izvor, radnici su tražili linearno povećanje zarada od po šest hiljada dinara, dok je uprava ponudila da to bude 4.000 dinara, što bi, kako objašnjava sagovornik Kolubarskih.rs, bilo 2.700 dinara s obzirom na to da zaposleni već primaju 1.300 dinara za topli obrok, tako da bi u sumu ponuđene povišice bio uračunat i taj iznos za topli obrok.  

 

"Pored nezadovoljstva odobrenim povećanjem zarada, radnici valjevske fabrike su nezadovoljni i uslovima rada na velikim vrućinama", dodaje sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Ovo je prvi štrajk u fabrici "Gorenje Valjevo", koja zapošljava 1.470 radnika.

 

Prema nezvaničnim informacijama, s obzirom na to da do zvaničnih informacija nije bilo moguće doći večeras, nakon završenog pregovora predstavnika sindikata i uprave slovenačke kompaije "Gorenje", saznavši ishod, radnici su se spontano organizovali i prekinuli proizvodnju prvo u staroj hali oko 19 časova, a potom pola sata kasnije i u novoj hali.

 

Takođe nezvanično saznajemo da su radnici nezadovoljni pregovaranjem sindikata, smatrajući da "više zastupa interese uprave nego zaposlenih",  izabrali 15 kolega koji će ih ubuduće zastupati u pregovorima.

 

Inače, kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju dosadašnji direktor "Gorenja Valjevo" Boris Pavčnik je smenjen pre mesec dana, a umesto njega na čelu fabrike biće Drago Krenker koji je danas došao u Valjevo.

 

"Gorenje Valjevo" je u decembru prošle godine proslavilo prvu deceniju uspešnog poslovanja i tada je obeležavanju jubileja prisustvovao premijer Srbije Aleksandar Vučić. U godini jubileja je saopšteno da je valjevska fabrika za deceniju postojanja proizvela pet miliona frižidera i zamrzivača.

Aktuelno

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (foto: Fanny Bergé)
Mlada Valjevka radom i talentom već dosegla visine fado muzike Pre 20 sati 22 minuta

Tamara Jokić delila scenu sa Marizom

Mlada Valjevka Tamara Jokić je, u okviru proslave dvadeset godina muzičke kuće Casa Limon, pevala u teatru Sarsuela u Madridu uz čuvenu prvu damu fada Marizu. "Velika je čast i radost bila biti na...  · 4 komentara

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 16 sati 25 minuta

Koliko je u demokratskoj stranci, demokrata?

Poodavno smo oguglali i na veće potrese od ovog koji je zadesio ovdašnje demokrate, tako da samo "lepo vaspitanje" traži bilo kakav osvrt! Ali nije zgoreg obratiti pažnju na nešto starije, češće i...  · 4 komentara

Momčilo Aleksandrić  (foto: www.muzika.edu.rs)
U svečanoj sali Valjevske gimnazije Pre 16 sati 25 minuta

Koncert gitariste Momčila Aleksandrića

U Valjevskoj gimnaziji u 20 časova koncert gitariste Momčila Aleksandrića, koji je osnovno muzičko obrazovanje stekao u valjevskoj muzičkoj školi "Živorad Grbić". Od 2016. godine pohađa doktorske...