Valjevska pivara, pogon (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska pivara, pogon (foto: Đorđe Đoković)
28.12.2017, 08:04

Za Valjevski pivaru zainteresovano šest firmi

č: | fb:

Za kupovinu Valjevske pivare zainteresovano je šest kompanija, od kojih je jedna iz Valjeva, rekao je na konferenciji za novinare direktor Valjevske pivare Aleksandar Rajevac.

 

Pored valjevske komapnije za pivaru su zainteresovane i kompanije iz Šapca, Švajcarske, jedna konsultantska kuća u ime svog klijenta i pivara Hajneken.

 

Ministarstvo privrede je 5. oktobra objavilo javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u privatizaciji Valjevske pivare. Dostavljanje pisma o namerama je prva faza, a nakon toga će se prijaviti zainteresovane kompanije, koje će dostaviti garancije, pre svega bankarske, zatim za investicije i za radnike.

Aleksandar Rajevac

Aleksandar Rajevac (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aleksandar Rajevac kaže da rukovodstvo Valjevske pivare nije direktno uključeno u privatizaciju, jer je to u nadležnosti Ministarstva privrede, ali i pored toga imali su priliku nedavno da iznesu svoj stav i zahteve, pre neki dan, kada su razgovarali sa predstavnicima Ministarstva.

 

"Na tom sastanku smo insistirali da se mora voditi računa, pre svega o radnicima, naravno i o Valjevskoj pivari u smislu da se mora nastaviti kontinuitet proizvodnje i prodaje piva koje postoji 160 godina. Pivara nije samo privredni kolektiv u Valjevu, nego je mnogo više od toga i o tome se mora voditi računa prilikom prodaje", rekao je Rajevac.

 

Više uplaćenih akciza, PDV-a i poreza i doprinosa u kasu države

 

Sumirajući poslovne rezultate, mada će konačni biti poznati poslednjeg dana decembra, Aleksandar Rajevac je rekao da je ova godina za Valjevsku pivaru bila uspešna i pored toga što je proizvodnja bila na nivou prošlogodišnje.   

 

"Ipak, neki pokazatelji nam govore da Pivara ima uzlaznu putanju. Za 11 meseci u budžet države na ime akciza uplaćeno je 207 miliona dinara, što je pet miliona više nego prošle godine, platili smo 91 milion dinara PDV-a i 89 miliona dinara na ime poreza i doprinosa", istakao je Rajevac.

 

Valjevska pivara zapošljava 197 radnika, čija je prosečna zarada 50.000 dinara. Rajevac kaže da su ovogodišnji poslovni rezultati mogli biti i bolji, ali skreće pažnju na to da se nastavlja trend, i to na nivou Republike, pada prodaje piva.

 

U ovoj godini, koju su u Valjevskoj pivari proglasili godinom kvaliteta, kupljena je nova i remontovana postojeća oprema, a dosta pažnje je posvećeno i edukaciji radnika.

 

"Uložili smo mnogo napora da ovo naše pivo, koje je već prepoznatljivo, bude još bolje. To smo uradili na dva načina - prvo kroz edukaciju radnika, a drugi deo naših aktivnosti se odnosi na opremanje laboratorije, koja je sada na visokom nivou. Angažovali smo svetske eksperte za senzorske karakteristike piva, tako da je firma iz Londona Flavor aktiv održala četiri predavanja za naših sto ljudi", rekao je Aleksandar Rajevac na godišnjoj konferenciji za novinare.

 

Valjevska pivara je i ove godine bila sponzor brojnih kulturnih i sportskih manifestacija, takođe nisu izostale ni donacije, što potvrđuje da je Valjevska pivara društveno odgovorna kompanija.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara