Jagode (foto: Đorđe Đoković)
Jagode (foto: Đorđe Đoković)
27.05.2018, 11:07

Porodica Jezdimirović: Kako do dobrog ploda jagode?

č: | fb:

Iako je selo Brgule, koje se nalazi nedaleko od Uba, poznato po brojnim dobrim ratarima, porodica Jezdimirović odlučila je da se bavi plasteničkom proizvodnjom jagoda. Sudeći po vrhunskom, kvalitetnom rodu, stalnim kupcima i sve većem broju plastenika, sigurno je da nisu pogrešili. 

 

Naš sagovornik Nenad Jezdimirović, koji sa porodicom već više od mesec dana bere jagodu, otkrio mi je zašto su se odlučili za ovu voćnu vrstu, kako ostvaruju dobar rod i kakva je trenutna cena jagode u Kolubarskom okrugu.

 

- Godine 2013. od prijatelja sam na poklon dobio sadnice jagode. Nedugo, nakon informisanja i saveta prijatelja kako započeti sa ovom voćnom vrstom, nabavio sam 600 sadnica, podigao jedan plastenik dimenzija 23x5 m i počeo sa proizvodnjom jagode na PVC foliji - ističe Jezdimirović.   

 

Kako navodi, za uzgoj jagoda u plastenicima na foliji odlučili su se prevashodno zbog cene, jer jagoda ispod najlona stiže 15-20 dana ranije od poljske i ima značajno jaču cenu. Trenutno ima deset plastenika sa oko 5.500 sadnica na površini od 12 ari. Sa porodicom dnevno ubere oko 100 kg a u sezoni čak 3.000 kg svežih plodova za koje ima stalne i pouzdane mušterije. Celokupnu količinu prodaje u svežem stanju, ne planira da je prerađuje, pošto, kako mi kaže, sve proda po dobroj ceni.    

Plastenik

Plastenik (Foto: Milica Lukić)

 

Osim što povećava toplotu zemljišta, pa tako štiti biljku od izmrzavanja, plastična folija čuva vlagu u zemlji i sprečava rast korova. Kao što smo već rekli, plod stiže 15-ak dana ranije u odnosu na uzgoj na otvorenom, a prinosi, prema mišljenju stručnjaka mogu biti veći i za 30-40 odsto u odnosu na konvencionalan način, u šta se svakako i ovaj mladi proizvođač i uverio. Plodovi na foliji su kvalitetniji, a što je za voćare i najvažnije, i dobro plaćeni. 

 

- Naše jagode odličnog su kvaliteta, veoma su krupne i ukusne. Dominantna je srednje rana sorta Clery, koja se prilagođava želji tržišta. U plastenicima imam navodnjavanje, koje je jedan od preduslova za uspešnu proizvodnju jagode - kaže naš sagovornik.


Po rečima stručnjaka, u našoj zemlji pod jagodom se nalazi oko 7.000 hektara zemlje. Jagoda postaje ozbiljna i isplativa biljna vrsta za koju se voćari sve više odlučuju. Uz to, ovo je i jedan od najlepših zalogaja koje čovek može pojesti, pa je zato jagoda često i rado viđena voćka na gotovo svakoj trpezi u ovo doba godine.  

Jagode

Jagode (Foto: Milica Lukić)

- Jagode su na pijace uveliko stigle, gde se za jedan kilogram mora izdvojiti od 180 do 200 dinara. Na početku berbe cena je bila oko 350 dinara, ali kako stiže poljska jagoda, cena polako opada. Domaće jagode jesu mnogo skuplje od uvoznih, ali zato su kvalitetnije i nema hemije u njima. Dakle, zdrave jagode, čiste, ukusne, bez hemikalija, proizvedene u foliji i u čistom prostoru - zaključuje Nenad Jezdimirović.

 

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 9 sati 50 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 13 sati 10 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.