Slava u Vakljevskoj pivari  (foto: Đorđe Đoković)
Slava u Vakljevskoj pivari (foto: Đorđe Đoković)
29.05.2018, 12:09

Slava Valjevske pivare u senci privatizacije

č: | fb:

Valjevska pivara, najstariji i jedan od najuspešnijih kolektiva u gradu, danas je obeležla slavu Treće Trojice.

 

Tradicionalno u danu slave Valjevske pivare, koja je osnovana pre 158 godina, nagrađeni su zaposleni koji su u kolektivu proveli 10, 20, 30 i 40 godina. Ove godine nagrađeno je 19 zaposlenih, od čega je 13 radnika sa 30 godina staža i jedan radnik koji je u ovom kolektivu proveo 40 godina.

Nagrađeni radnici i direktor Valjevske pivare

Nagrađeni radnici i direktor Valjevske pivare (Foto: Đorđe Đoković)

Za razliku od prethodnih godina kada su u danu slave saopštavani poslovni rezultati, na koje su bili ponosni ne samo menadžment i zaposleni, nego i ceo grad, ove godine direktor Aleksandar Rajevac nije govorio o uspešnom poslovanju zbog toga što je Valjevska privara ušla u proces privatizacije, tako da su poslovni rezultati tajna. Ono što nije tajna jeste da će Valjevska pivara najkasnije od jeseni biti privatizovana.

 

Vlada Republike Srbije je 18. maja donela zaključak o prodaji Valjevske pivare i to metodom javnog prikupljanja ponuda. Prema nezvaničnim informacijama za sada je šestoro zainteresovanih za pivaru koja uspešno posluje, među njima i holandska kompanija "Hajneken".

 

"Valjevska pivara sada ulazi u jednu novu fazu života, gde očekujemo da ćemo se zajedno sa Vladom Srbije dogovoriti da se sa ovom proizvodnjom nastavi, što je najbitnije i za zaposlene i za grad, i mislim da neće biti nikakvih problema s obzirom na to da smo i do sada kroz rargovore koje smo imali govorili o velikim investicijama koje su neophodne, a radi se o značajniom sredstvima", rekao je direktor Aleksandar Rajevac.

Aleksandar Rajevac

Aleksandar Rajevac (Foto: Đorđe Đoković)

 

Radnici Valjevske pivare, koji su danas nagrađeni u razgovoru sa novinarima su rekli da sa zebnjom očekuju privatizaciju. Direktor Rajevac poručuje da za to nemaju razlog.

"Ono što smo mi ovde čuli, nemamo zvaničnu potvrdu ali imamo saznanja, za Valjevsku pivaru su zainteresovane ozbiljne svetske komapnije, koje sigurno sebi ne bi dozvolile da u ovoj privatizaciji bude nešto kako ne bi trebalo. Ako se prihavti naš predlog investicija, pre svega u novu opremu, onada nema logike da budući kupac to prihvati i uloži novac, a da onda prekine proizvodnju. Ja sam ubeđen da će Vlada Srbije imati dovljno mudrosti, naročito poučena nekim iskustvima od 2000-te kada su mnoge firme privatizovane, a vrlo brzo zbog problema zatvarane, da to neće biti slučaj i sa Valjevskom pivarom", kaže Rajevac.

 

Dodaje da su menadžment i radnici Valjevske pivare napravili dobru osnovu koju će budući vlasnik iskoristiti kako bi ovom kolektivu i zaposlenima bilo još bolje nakon privatitzacije.

 

Valjevska pivara je danas jedan od najuspešnijih kolektiva u gradu, koja poslednjih pet godine beleži izuzetne rezultate, tako da je i 2017. završila pozitivno i sa značajnim prihodom. U Pivari je trenutno 189 stalno zaposlenih i petoro radnika na određeno vreme. Među zaposlenim radnicima su i oni koji su decenije proveli u ovom kolektivu doprinoseći njegovom uspehu.

Dragan Mandić

Dragan Mandić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Menadžer prodaje Dragan Mandić dobitnik je nagrade za 20 godina rada.

"Ova nagrada mi je značajna, ne samo zbog novčanog iznosa, nego i zbog toga što firma u kojoj ste zaposleni ume da prepozna i da ceni vaš minuli rad. Predstoji nam privatizacija, pomešana su nam osećanja, ali iskreno se svi nadamo da će budući vlasnik umeti da nastavi tradiciju Valjevske pivare i da ceni naš rad. Da će stvoriti uslove za povećanje proizvodnje, a samim tim i za povećanje broja zaposlenih. To bi bilo idealno, ali...“, zastao je Dragan Mandić.

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 43 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara