Vega (foto: Đorđe Đoković)
Vega (foto: Đorđe Đoković)
19.09.2018, 07:01

Gorenje, Krušik, Vega i Publik među najuspešnijim kompanijama u Srbiji

č: | fb:

Kompanija Vega je jedina privatna firma iz Valjeva koja je sa 15 milijardi dinara poslovnog prihoda u prošloj godini među 150 najuspešnijih kompanija u Srbiji.

 

Pored Vege, koja je na 68 mestu, od preduzeća koja posluju u Valjevu je kompanija Gorenje koja je sa 22,2 milijarde na 43 mestu na listi koju je objavio časopis Biznis i Finansije u godišnjoj publikaciji Biznis top. Od kompanija iz Kolubarskog okruga jedino je još na listi najuspešnijih ZZ Trlić koja je na 139 mestu sa sedam milijardi poslovnog prihoda.

 

Osim rangiranja preduzeća i kompanija po ostvarenom poslovnom prihodu, objavljena je i lista 150 najuspešnijih u Srbiji po ostvarenoj dobiti. Na toj listi su Gorenje, HK Krušik i privatna kompanija Publik.

 

Lista 20 najuspešnijih u Kolubarskom okrugu 

 

Časopis Biznis i Finansije u godišnjoj publikaciji Biznis top objavio je i rang listu 20 najprofitabilnijih firmi u Kolubarskom okrugu. Pored kompanija iz Valjeva, na listi uspešnih su četiri preduzeća sa Uba, dva iz Lajkovca i po jedno iz Mionice i Osečine.

 

Po poslovnom prihodu ostvarenom u prošloj godini u Kolubarskom okrugu na prvom mestu sa 22,2 milijarde je Gorenje, sledi Vega sa 15 milijardi, dok je ne trećem mestu sa 11 milijardi italijanska kompanija Valy koja posluje u Valjevu.

 

U prvih deset su ZZ Trlić sa Uba, valjevski Krušik, King-komerc export import, Europrom, Austroterm, lajkovačka Vindija i Podgorina frucht iz Osečine.

Krušik

Krušik (Foto: Đorđe Đoković)

  

Od 20 najuspešnijih kompanija po dobiti na prvom mestu je Gorenje sa 550 miliona dinara, slede Krušik sa 520 miliona, Publik sa 408 miliona, King-komerc sa 328 miliona i Vega sa 293 miliona dinara. Među prvih deset su Valy, Europrpom, PZP Valjevo, Austroterm i ubsko preduzeće Leon.

 

Najuspešniji u Srbiji

 

Kompanija NIS je sa 16 milijardi dinara neto dobiti u 2017. godini zauzela prvo mesto na listi najuspešnijih kompanija u Srbiji ispred Telekoma koji je ostvario dobit od 15,1 milijardu dinara. Na trećem mestu je Telenor sa 8,9 milijardi dobiti.

 

JP EPS je sa 222 milijarde dinara na prvom mestu rang liste uspešnih kompanija po poslovnom prihodu. Slede NIS sa 177,9 milijardi i Fiat automobili Srbija sa 132,5 milijardi dinara.

 

U publikaciji Biznis top, časopisa Biznis i Finansije, objavljene su rang liste vodećih preduzeća u Srbiji po neto dobiti i ostvarenom poslovnom prihodu na osnovu podataka Agencije za privredne registre.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 3 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...