Registracija Prijava preko FB
Dani gljiva (arhiva) (foto: Kolubarske.rs)
Dani gljiva (arhiva) (foto: Kolubarske.rs)
05.10.2018, 10:19

"Dani gljiva" ovog vikenda na Divčibarama

č: | fb:

"Dani gljiva" u organizaciji Gljivarskog društva Valjevo, a pod sloganom "Samo znanje sprečava trovanje", biće održani ovog vikenda na Divčibarama.

 

Manifestacija koja već 23 godine okuplja ljubitelje gljiva i zaljubljenike u prirodu, počinje danas odlaskom na teren sakupljača gljiva sa stručnim vodičem i uz brojne programe trajaće do nedelje. Svečano otvaranje je u subotu u 11 časova ispred hotela "Heba", nakon čega će biti nagrađeni najbolji dečji crteži i fotografije posvećeni gljivama i lekovitom bilju.

 

U subotu u podne, uz pratnju stručnih vodiča, gosti kreću "U potragu za gljivama", koji će, kako najavljuju organizatori, biti podeljeni po grupama - klinci, osnovci i matorci. I ove godine biće organizovano takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva, a najbolji kotlić biće nagrađen.

 

Pored brojnih stručnih predavanja biće organizovane izložbe gljiva, lekovitog bilja i šumskih plodova, kao i prodajne izložbe sadnica ukrasnog drveća i bilja i proizvodi domaće radinosti.

 

Ove godine biće održana i dva zanimljiva takmičenja; nakon podneva takmičenje za jake i spretne u presecanju trupaca starom testerom, a drugo u 14 časova za osnovce u prepoznavanju vrsta drveća po listu-četini, pod nazivom "Dendro kviz".

Rok žurka je zakazana za 21 čas u subotu, Acoustic night braća Ivan i Siniša.

 

Organizatori u pozivu za "Dane gljiva", koji se tradicionalno održavaju prvog vikenda oktobra, poručuju da "manifestaciju ne otvaraju političari, nema šatri i pevačica, niti bina i estradnih umetnica, ne šalju se pozivi jer su svi pozvani, nema ništa besplatno, manifestaciju ne podržava Grad!".

 

Podsećamo, "Dani gljiva" Gljivarskog društva Valjevo, ove godine nisu prošli na konkursu za sufinansiranje projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija za koje je u budžetu grada izdvojeno tri miliona dinara.

 

Komisija koja je vrednovala projekte je "Dane gljiva", Gljivarskog društva Valjevo, manifestaciju koja traje od 1996. godine, sa preko 1000 posetilaca, ocenila sa 44,8 boda, a ista manifestacija, na istom mestu Divčibarama, "Dani gljiva i lekovitog bilja" Ekološkog društva Medvednik, koja je prvi put organizovana 2016. godine, ocenjena je sa 75 bodova.

 

Tako su "Dani gljiva" dobili nula dinara, "Dani gljiva i lekovitog bilja" su dobili 250.000 dinara, a i ove godine najviše novca, pola miliona dinara, dobila je manifestacija "Di fest", koja je održana krajem avgusta na Divčibarama, uz tek 200 posetilaca, bez muzičke zvezde koja je bila najavljena.

Dani gljjiva 2018.

Dani gljjiva 2018.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 48 minuta

Ubistvo u selu kod Osečine

Valjevska policija uhapsila je R. S. (1965) iz Novog Sada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo. On je danas nakon kraće rasprave ispalio dva hica u pedesetdvogodišnjeg...

Abro fest - glavni plakat (Dušan Arsenić) (foto: )
Jubilarni 15. online i na TV 25.09.2020

Abro fest po prvi put bez publike

Jubilarni 15. Abro fest, koji počnje večeras, ove godine bez publike. Glumci Gradskog pozorišta "Abrašević" igraće dve premijerne predstave u praznoj sali, a publika će moći da ih gleda na online...  · 4 komentara