Registracija Prijava preko FB
Branka Nedeljković (foto: Đorđe Đoković)
Branka Nedeljković (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2018, 12:26

Branka Nedeljković ponosna na svoj specijalitet-džem od ljute paprike

č: | fb:

Dok neki od vas uveliko traže da pazare najbolju teglicu ajvara koja će završiti na polici u špajzu, drugi su pronašli nešto novo i sada su spremni da počnu sa degustacijom ovog zimskog delikatesa. Džem od ljutih papričica je sigurno nešto sasvim novo i drugačije, delikates, koi mnogi žele da probaju, a nastao je sasvim slučajno, a možda i nije.

 

Kako nam je objasnila Branka Nedeljković, jedna od kreatora ovog zanimljivog delikatesa, htela je da napravi poseban proizvod koji bi se služio kao prilog uz razne vrste sireva i druga jela.

 

"Kako imamo plasteničku proizvodnju povrća, pa i ljute papričice, iz čiste radoznalosti pokušala sam da napravim džem od ljutih papričica i posle više pokušaja, uspela sam", objašnjava ona.

 

Džem od ljute paprike sadrži isključivo ljutu papriku, šećer, vitamin C i limuntus. Ono što je zanimljivo kod ovog proizvoda je to što ne sadrži nikakve veštačke dodatke, već je u potpunosti prirodan. Zbog toga, ali i zbog svoje neobičnosti, džem od ljutih papričica zadobio je veliku pažnju posetilaca na jubilarnom desetom po redu Festivalu zimnice,koji je nedavno održan u Koceljevi.

 

Brankina zimnica

Brankina zimnica (Foto: Milica Lukić)

Naša sagovornica napominje da recept za pravljenja ovog džema nije zahtevan. Očiste se papričice od semenki i drški, kuvaju se na tihoj vatri i dodaju ostali sastojci. Sipa se uglavnom u male tegle, zatvaraju se i odlažu u hladne prostorije. Postupak je isti kao kod bilo kog drugog džema, samo je bitno izabrati kvalitetnu i mesnatu papriku.


Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta.

 

Kaže mi i da je ovaj neobičan proizvod pronašao svoje mesto na tržištu. Uglavnom su se svi koji su ga probali prijatno iznenadili ukusom, a ima i onih koji ne vole da eksperimentišu sa hranom. Napominje i to da se u restoranima služi uz razne vrste mesa, mada se konzumira i samo sa hlebom.

Slatko od kupine

Slatko od kupine (Foto: Milica Lukić)

Pored ovog neobičnog delikatesa, naša sagovornica na svoj način po starim receptima proizvodi i džem do šargarepe, kao i slatko od lubenice.

 

Bez starog "smederevca" i suvih drva, gotovo se ne može zamisliti pripremanje zimnice. Zato je naša vredna domaćica ove godine pripremila oko hiljadu tegli razne zimnice. Sve priprema po starim domaćim receptima, sve što proizvede, to i proda.

 

- U ovaj posao ulažem veliki rad, obaveze su iz godine u godinu sve veće ali ja sam prezadovoljna. Svoje roizvode prodajem preko interneta ali nam kupci dolaze i kući. Držimo se gesla i poruke da se dobar glas daleko čuje, naravno ako održimo visok kvalitet naših proizvoda - zadovoljno ističe Branka Nedeljković na kraju razgovora.

Aktuelno

Dejan Bogojević (foto: Đorđe Đoković)
U jubileju 150 godina Biblioteke Pre 10 sati 52 minuta

Prostakluk protiv znanja i pameti

U danu obeležavanja značajnog datuma za valjevsku biblioteku i kulturu ovog grada, nekulturu i prostakluk promovisao je čovek koji je u gradskoj vlasti zadužen upravo za kulturu. Ostaće zabeleženo...  · 8 komentara

Mini-maksi liga u Mionici (foto: Kolubarske.rs)
Takmičenje za mlade fudbalere Pre 7 sati 37 minuta

Mionica domaćin "Mini-maksi lige"

Opština Mionica domaćin je "Mini-maksi lige", fudbalskog takmičenja za decu uzrasta od šest do jedanaest godina. Takmičenje se održava u 24 grada uz učešće oko 10.000 dečaka i devojčica, mladih...

Aleksandar Obradović u kućnom pritvoru (foto: Đorđe Đoković)
Na Gradskom trgu podela info materijala o valjevskom uzbunjivaču Pre 8 sati 30 minuta

Lokani front Va: Pre dva meseca uhapšen je Aleksandar Obradović

Danas u 14.40 obeležavajući tačno dva meseca otkako je uhapšen Aleksandar Obradović, aktivisti Lokalnog fronta Va organizovaće na Gradskom trgu podelu informativnog materijala o valjevskom...