Registracija Prijava preko FB
Porodica Mitrović (foto: Milica Lukić)
Porodica Mitrović (foto: Milica Lukić)
30.10.2018, 15:14

Mitrovići iz Koceljeve spreme 3.000 tegli zimnice

č: | fb:

U Koceljevi se povrće u plastenicima proizvodi na više od 500 hektara i na još stotinu hektara na otvorenom. U toj opštini ima i oko 450 stabala šljive. Proizvodnja zimnice, voćnih rakija i sokova velika je šansa za zaradu. Upravo od toga žive mnoga domaćinstva u ovom kraju.

 

Da sajmovi, kao i razne privredne i turističke manifestacije, mogu biti lak put do tržišta za poljoprivredne proizvode, uverila se i Slavica Mitrović iz Koceljeve. U čast voću i povrću, na ovogodišnjem Festivalu zimnice u Koceljevi, ponosno je izložila šarene teglice pune i slatkog i slanog.

Zimnica domaćinstva Mitrović

Zimnica domaćinstva Mitrović (Foto: Milica Lukić)

 

Priča nam da je ove godine pripremila oko 3.000 teglica različite zimnice. Ajvar je kaže, i najprodavaniji. Potom kiseli i pikant krastavčići. Napominje i to da voli da pravi somborku papriku punjenu feta sirom u maslinovom ulju začinjenu mediteranskim začinima.

 

Zimnica je kako kažu, postala simbol ovog kraja.

 

Slavica nam otkriva i tajnu u proizvodnji ovog ukusnog delikatesa. Kaže da je potreban feta sir, sveže papričice koje se operu i pažljivo očiste od semenki. Zatim se napune sirom i dodaju se začini, potom se naliju maslinovim uljem i pasterizuju.

 

- Kod nas je proizvodnja od semenke do teglice. Veliki deo proizvodnje svodi nam se na paprike i to je negde tri tone različitih sorti. Dve tone preradimo u ajvar od čega dobijemo 600 tegli. Sve što proizvedemo završi u teglama i flašama. Od tradicionalnog srpskog ajvara i kuvanog paradajza do likera od aronije, divlje ruže i šumskih jagoda, priča nam Slavica.

Dodaje i da se ove jeseni dosta traži liker od šumskih jagoda ali da je potrebna veća količina ploda za jednu flašu ovog likera.


Prema rečima stručnjaka, sorte šumske jagode spadaju u stalnorađajuće. Ukoliko se redovno održavaju, zalivaju i prihranjuju, mogu davati cvetove i plodove tokom cele godine. Pošto je ona mala biljka, u jednoj saksiji određene veličine može biti dve ili tri godine. Nakon toga, kada biljka ispuni saksiju, može se izdeliti na više delova i na taj način dobiti nove biljke. Izuzetno je otporna na mraz i hladnoću, pa se tako tokom cele godine može držati i na terasi.


Srbija godišnje izveze oko 50 tona ovog voća, iako su zahtevi stranaca mnogo veći. Za kilogram ovog ukusnog šumskog ploda prodavci traže i do 1.000 dinara. Pojedine firme iz zemalja EU godišnje traže od 15 do 20 tona ovih jagoda.

Slavica i Miodrag Mitrović

Slavica i Miodrag Mitrović (Foto: Milica Lukić)

 

Napominje i da prerada voća i povrća zahteva vreme, a posebno ako se radi od sopstvenog iz svoje bašte. Proizvodnju su započeli na 30 ari, da bi danas, kao veliki proizvođači, ubirali znatno veću količinu povrća.

 

- Brojne tegle i ne dočekaju festival. Mnogi koji su je već probali, zimnicu čekaju brzom poštom. Imali smo porudžbine i iz inostranstva. Trudimo se da svim kupcima izađemo u susret – priča nam Slavica. 


Više od 40 domaćinstava u Koceljevi bavi se proizvodnjom zimnice. Većini je to jedini izvor prihoda, zato uskoro planiraju da osnuju i udruženje.

 

Aktuelno

Akcija da Valjevo prodiše (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Godinu dana mrtvo slovo na papiru Pre 46 minuta

Mere za smanjenje aerozagađenja samo za slikanje

Pre godinu dana odbornici su usvojili 17 mera za smanjenje aerozagađenja. Nijedna nije realizovana, ali to ih nije sprečilo da usvoje novi set mera. Među njima i subvencije za kupovinu kotlova na...  · 1 komentar