Registracija Prijava preko FB
Porodica Mitrović (foto: Milica Lukić)
Porodica Mitrović (foto: Milica Lukić)
30.10.2018, 15:14

Mitrovići iz Koceljeve spreme 3.000 tegli zimnice

č: | fb:

U Koceljevi se povrće u plastenicima proizvodi na više od 500 hektara i na još stotinu hektara na otvorenom. U toj opštini ima i oko 450 stabala šljive. Proizvodnja zimnice, voćnih rakija i sokova velika je šansa za zaradu. Upravo od toga žive mnoga domaćinstva u ovom kraju.

 

Da sajmovi, kao i razne privredne i turističke manifestacije, mogu biti lak put do tržišta za poljoprivredne proizvode, uverila se i Slavica Mitrović iz Koceljeve. U čast voću i povrću, na ovogodišnjem Festivalu zimnice u Koceljevi, ponosno je izložila šarene teglice pune i slatkog i slanog.

Zimnica domaćinstva Mitrović

Zimnica domaćinstva Mitrović (Foto: Milica Lukić)

 

Priča nam da je ove godine pripremila oko 3.000 teglica različite zimnice. Ajvar je kaže, i najprodavaniji. Potom kiseli i pikant krastavčići. Napominje i to da voli da pravi somborku papriku punjenu feta sirom u maslinovom ulju začinjenu mediteranskim začinima.

 

Zimnica je kako kažu, postala simbol ovog kraja.

 

Slavica nam otkriva i tajnu u proizvodnji ovog ukusnog delikatesa. Kaže da je potreban feta sir, sveže papričice koje se operu i pažljivo očiste od semenki. Zatim se napune sirom i dodaju se začini, potom se naliju maslinovim uljem i pasterizuju.

 

- Kod nas je proizvodnja od semenke do teglice. Veliki deo proizvodnje svodi nam se na paprike i to je negde tri tone različitih sorti. Dve tone preradimo u ajvar od čega dobijemo 600 tegli. Sve što proizvedemo završi u teglama i flašama. Od tradicionalnog srpskog ajvara i kuvanog paradajza do likera od aronije, divlje ruže i šumskih jagoda, priča nam Slavica.

Dodaje i da se ove jeseni dosta traži liker od šumskih jagoda ali da je potrebna veća količina ploda za jednu flašu ovog likera.


Prema rečima stručnjaka, sorte šumske jagode spadaju u stalnorađajuće. Ukoliko se redovno održavaju, zalivaju i prihranjuju, mogu davati cvetove i plodove tokom cele godine. Pošto je ona mala biljka, u jednoj saksiji određene veličine može biti dve ili tri godine. Nakon toga, kada biljka ispuni saksiju, može se izdeliti na više delova i na taj način dobiti nove biljke. Izuzetno je otporna na mraz i hladnoću, pa se tako tokom cele godine može držati i na terasi.


Srbija godišnje izveze oko 50 tona ovog voća, iako su zahtevi stranaca mnogo veći. Za kilogram ovog ukusnog šumskog ploda prodavci traže i do 1.000 dinara. Pojedine firme iz zemalja EU godišnje traže od 15 do 20 tona ovih jagoda.

Slavica i Miodrag Mitrović

Slavica i Miodrag Mitrović (Foto: Milica Lukić)

 

Napominje i da prerada voća i povrća zahteva vreme, a posebno ako se radi od sopstvenog iz svoje bašte. Proizvodnju su započeli na 30 ari, da bi danas, kao veliki proizvođači, ubirali znatno veću količinu povrća.

 

- Brojne tegle i ne dočekaju festival. Mnogi koji su je već probali, zimnicu čekaju brzom poštom. Imali smo porudžbine i iz inostranstva. Trudimo se da svim kupcima izađemo u susret – priča nam Slavica. 


Više od 40 domaćinstava u Koceljevi bavi se proizvodnjom zimnice. Većini je to jedini izvor prihoda, zato uskoro planiraju da osnuju i udruženje.

 

Aktuelno

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Na sednici Skupštine grada o izveštaju gradonačelnika za 2018. Pre 13 sati 53 minuta

Napad je najbolja odbrana

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je rekao da je Slobodan Gvozdenović nesposoban i nedostojan funkcije gradonačerlnika, ostaće zabeležen po nezapamćenim zloupotrebama javnog novca. "Vi ste herpes...  · 8 komentara

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
U planu sređivanje još dva Pre 19 sati 55 minuta

Završena rekonstrukcija parkinga u centru grada

Završena je rekonstrukcija parkinga preko puta zgrade Skupštine grada, između Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića. U planu je sređivanje još dva parkinga u centru grada.  · 1 komentar

Razgovori pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
"Razgovori pod lipom" o brutalnim, nasilnim, vulgarnim napadima na neistomišljenike 21.07.2019

"Institucije će jednog dana proraditi"

Linč i progon, kojima su u Srbiji izloženi neistomišljenici aktuelne vlasti, su najbrutalniji, najnasilniji i najvulgarniji do sada, zaključak je "Razgovora pod lipom". Profesor Čedomr Čupić,...  · 2 komentara