Spreg 2019 (foto: Đorđe Đoković)
Spreg 2019 (foto: Đorđe Đoković)
29.03.2019, 07:41

Prvog dana preko 5000 posetilaca na SPREG-u

č: | fb:

Pod sloganom "Uvek za dobar posao" otvoren je 16. Sajam privrede zapadne Srbije, popularni, SPREG. Prvi dan sajma obeležila je dobra poseta, procena organizatora je da je bilo preko 5000 posetilaca.

 

Na ovoj najvećoj sajamskoj manifestaciji opšteg tipa u zapadnoj Srbiji predstavlja se 206 izlagača iz 63 opštine i grada u Omni centru na oko 5.000 kvadratnih metara izložbenog prostora u tri hale i na otvorenom.

  

Pored preduzetnika iz Valjeva i opština Kolubarskog okruga Lajkovca, Ljiga, Mionice i Osečine, svoja privredna dostignuća, proizvode i usluge predstaviće i privrednici iz Priboja, Bogatića, Zrenjanina, Odžaka...

Jovan Grujić

Jovan Grujić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor sajma Jovan Grujić je na otvaranju manifestacije rekao da je ovogodišnji slogan posledica svih aktivnosti koje se već 16 godina odigravaju na sajmu koji je postao i zvanično najveći sajam regionalnog opšteg karaktera u Srbiji, a sa 206 izlagača, koji će se predstaviti na 5000 kvadrata izložbenog prostora, SPREG se svrstao i među najznačajnije sajamske manifestacije u Srbiji.

 

Prema Grujićevim rečima taj uspeh ne bi bio moguć bez dugogodišnih partnera - valjevske kompanije Europrom i Domaćeg trgovačkog lanca (DTL), koji su već sedam godina suorganizatori SPREG-a.

Obrad Popović

Obrad Popović (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor DTL Obrad Popović je naglasio da je dokaz uspešnog rada to što je sajam iz godine u godinu sve posećeniji i to što se svake godine povećava broj izlagača.

 

- Drago mi je da se svake godine na sajmu mnogo toga menja na bolje. Menja se SPREG, menja se broj izlagača i posetilaca, menja se i DTL koji svake godine postaje ozbiljniji i jači. Ono što se sve ove godine ne menja je naša želja, htenje i realizacija da domaćim proizvođačima budemo partneri i da svima koji ulaze u naše radnje, a ima ih preko 300 hiljada svaki dan, pokažemo da se u ovoj zemlji proizvodi kvalitetna roba – rekao je Popović.

 

Ovogodišnji SPREG otvorio je potpredsednik Privrdne komore Srbije Miroljub Aleksić, vlasnik  kompanija Pionir i Hisar, koji je rekao da je sajam postao jedan od najznačajnijih, ako ne i najzančajnija sajamska manifestacija u zapadnoj Srbiji, koja okuplja izlagače od Leskovca do Subotice.

Miroljub Aleksić

Miroljub Aleksić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aleksić je poručio da domaći proizvod treba da se favorizuje i da država treba da ulaže i pomaže domaću proizvodnju.

 

- U ovom trenutku za sve nas je značajan akcenat na domaćoj proizvodnji. Meni lično pomalo smeta kada se na neki način apostrofiraju strani investitori i to iz druge i treće tehnološke revolucije. Smatram da Vlada Srbije mora da promeni taj kurs i da finansira i pomaže domaću proizvodnju. Kroz uvoz strane robe i kroz puštanje multinacionalnih kompanija mi ne dobijamo ni kvalitet ni nivo znanja koji je neophodan da bi se jedna zemlja razvila, jer ni jedna zemlja se ne razvija ukoliko ne razvija svoju privredu. Ne treba uvoziti svakojaku robu, naročito kada domaći proizvođači mogu proizvesti i kvalitetniju i jeftiniju. Zato me raduje to što lanac DTL ima tu svest i kroz ovakvu organizaciju i odnos prema dobavljačima upravo akcentuje domaći proizvod, kao onaj koji treba da se favorizuje – rekao je Aleksić.

 

Dodao je da svi znamo da je potrebno da se srpska privreda reformiše i reorganizuje, da se smanje porezi i takse, da se daju određene stimulacije kako bi se sprečio demografski odliv mladih i školovanih ljudi.

 

- Moram reći da  smo u proteklom periodu u dijalogu sa Vladom Srbije uspeli da oko 40 posto zahteva nametnemo kroz promene zakona. Uskoro će se smanjiti i korporativna taksa. Pozivam sve privrednike da preuzmu inicijativu i da predlažu, da nas uslovljavaju da menjamo propise kako bi stvorili povoljniji ambijent i kako bismo na taj način uposlili naše mlade ljude i sprečili njihov odlazak u inostranstvo. Ne školujemo mi njih da bi živeli i stvarali porodice u nekim drugim zemljama, nego da bi doprineli razvoju ove države - poručio je Aleksić na otvaranju SPREG-a. 

 

SPREG 2019

SPREG 2019 (Foto: Đorđe Đoković)

I ove godine kao i prethodnih biće organizovane brojne nagradne igre za posetioce SPREG-a, koje će biti realizovane uz pomoć zvaničnih prijatelja sajma, kompanija Kepo i Gigatron. Najvrednija nagrada biće kotao na pelet, zatim frižider, kosilica za travu, pegla, a DTL će pokloniti pet paketa domaćih proizvida u vrednosti od 5000 dinara.

 

SPREG 2019

SPREG 2019 (Foto: Đorđe Đoković)

 

SPREG 2019

SPREG 2019 (Foto: Đorđe Đoković)

Osnivač i izvršni organizator SPREG-a je Agencija za marketing Gatti. Kapije sajma danas (petak) su otvorene do 19 časova, dok je radno vreme u subotu, kada se sajam zvanično završava, do 16 časova.

Aktuelno

Pogled sa Srednjeg Povlena ka Jablaniku i Medvedniku (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 1 dan 4 sati

Zaštitimo valjevske planine dok ne bude kasno...

Svim prostornim planovima, od devedesetih pa i sada, valjevske planine su predviđene za zaštitu. Zaštita je posebno važna i zbog toga jer se ograničava i zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina.  · 15 komentara

Kanabis u stakleniku (foto: PU Valjevo)
Saopštenje policije Pre 1 dan 4 sati

U plasteniku gajio kanabis

Valjevska policija je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila V. M. (1983) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 3 komentara

Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Gost-post: Mirjana Đorđević 19.07.2024

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge...  · 5 komentara