Registracija Prijava preko FB
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
05.04.2019, 10:07

U Gorenju bez štrajka, proizvodnja frižidera preseljena u Valjevo

č: | fb:

Sindikat fabrike "Gorenje" Valjevo odustao je od za danas najavljene jednočasovne obustave rada, saznaju Koilubarske.rs. Nakon najave da će biti organizovan štrajk upozorenja u petak, 5. aprila od 12 do 13 časova, zakazan je hitan sastanak direktora kineske Hisense Grupe, koja je od prošle godine većinski vlasnik slovenačkog "Gorenja", sa predstavnicima Sindikata fabrike "Gorenje" Valjevo. Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju, s obzirom na to da sindikalci očekuju pozitivan ishod tih razgovora, odlučeno je da se, za sada, odustane od štrajka upozorenja.

 

Sindikat fabrike "Gorenje" juče je obavestio poslodavca da će "u petak, 5. aprila, od 12 do 13 časova stupiti u štrajk upozorenja, zbog spornih protivzakonitih umanjenja isplata stimulacije zaposlenima od 2014. do kraja prošle godine". U obaveštenju je precizirano da "zbirni dug iznosi oko 140.000 dinara svakom zaposlenom".
 

Sindikat navodi i da su "nezakonito zakinuti troškovi prevoza, što po svakom zaposlenom, sa zateznom kamatom, iznosi oko 100.000 dinara".
 

Iz Uprave "Gorenja" mediji su juče, nakon objavljene informacije o štrajku upozorenja, obavešteni da obustave rada u petak neće biti, bez preciziranja da li je u međuvremenu rukovodstvo razgovaralo sa radnicima i da li je postignut neki dogovor.

 

Preseljena proizvodnja frižidera

 

Kao što je i bilo najavljeno početkom marta, kompletna proizvodnja rashladnih uređaja kompanije "Gorenje" preseljena je iz Velenja u Valjevo, dok je novi direktor od 1. aprila Dejan Milutinović, mašinski inženjer iz Beograda.

 

Kako je Kolubarskim.rs potvrđeno iz Gorenja, "u Valjevo je preseljena poslednja, jedina preostala, linija ugradnih frižidera, dok se sva ostala rashladna tehnika već proizvodila u valjevskoj fabrici".

  

Izgradnja nove proizvodne hale Gorenje, kapaciteta 750 hiljada rashladnih uređaja godišnje, na prostoru nekadašnje fabrike Elind, počeće naredne godine.

 

Kako nam je rečeno, tokom 2019. godine planirano je da se izradi tehnička dokumentacija i završi procedura dobijanja potrebne dozvole za gradnju, da bi početkom 2020. otpočela gradnja i do jeseni bila završena.

 

Podsećam, fabrika Gorenje Valjevo postaće evropski centar za rashladnu tehniku Hisense Grupe, najavljeno je pre mesec dana iz slovenačke kompanije koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske Hisense Grupe.

Aktuelno

Slobodan Gvozdenović  (foto: skrinšot)
Pet dobrih primera Pre 17 sati 41 minuta

Ko laže taj ...

"Pet dobrih primera rada gradske vlasti u Valjevu", naslov je plaćenog teksta koji je juče objavljen u Kuriru, u kome je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović izneo brojne neistine i obmanuo čitaoce.  · 7 komentara

Plakat Dana muzičke škole (foto: )
Ciklusom koncerata Pre 20 sati 5 minuta

Valjevska muzička škola obeležava 65 godina

Valjevska muzička škola ciklusom koncerata obeležava 65 godina svog uspešnog rada. Večeras od 18 časova u sali škole koncert najmlađih, u sredu je veliki koncert horova i orkestara škole, a...

Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
Na Izložbi pozorišnog plakata u okviru "Sterijinog pozorja" Pre 21 sati 58 minuta

Treća nagrada za Dušana Arsenića

Plakat za prošlogodišnji "Abro fest", autora Dušana Arsenića osvojio je treću nаgrаdu na Izložbi pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja u okviru "Sterijinog pozorja" u Novom Sadu. Plakat...

Slobodan Gvozdenović na Džez festu (foto: )
Na valjevskom džez festu 20.05.2019

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović izviždan

Druge večeri glavnog programa Džez festa publiku su pozrdavili Aleksandar Gajović državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvzdenović, koga je publika...  · 14 komentara