Gorenje (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
05.04.2019, 10:07

U Gorenju bez štrajka, proizvodnja frižidera preseljena u Valjevo

č: | fb:

Sindikat fabrike "Gorenje" Valjevo odustao je od za danas najavljene jednočasovne obustave rada, saznaju Koilubarske.rs. Nakon najave da će biti organizovan štrajk upozorenja u petak, 5. aprila od 12 do 13 časova, zakazan je hitan sastanak direktora kineske Hisense Grupe, koja je od prošle godine većinski vlasnik slovenačkog "Gorenja", sa predstavnicima Sindikata fabrike "Gorenje" Valjevo. Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju, s obzirom na to da sindikalci očekuju pozitivan ishod tih razgovora, odlučeno je da se, za sada, odustane od štrajka upozorenja.

 

Sindikat fabrike "Gorenje" juče je obavestio poslodavca da će "u petak, 5. aprila, od 12 do 13 časova stupiti u štrajk upozorenja, zbog spornih protivzakonitih umanjenja isplata stimulacije zaposlenima od 2014. do kraja prošle godine". U obaveštenju je precizirano da "zbirni dug iznosi oko 140.000 dinara svakom zaposlenom".
 

Sindikat navodi i da su "nezakonito zakinuti troškovi prevoza, što po svakom zaposlenom, sa zateznom kamatom, iznosi oko 100.000 dinara".
 

Iz Uprave "Gorenja" mediji su juče, nakon objavljene informacije o štrajku upozorenja, obavešteni da obustave rada u petak neće biti, bez preciziranja da li je u međuvremenu rukovodstvo razgovaralo sa radnicima i da li je postignut neki dogovor.

 

Preseljena proizvodnja frižidera

 

Kao što je i bilo najavljeno početkom marta, kompletna proizvodnja rashladnih uređaja kompanije "Gorenje" preseljena je iz Velenja u Valjevo, dok je novi direktor od 1. aprila Dejan Milutinović, mašinski inženjer iz Beograda.

 

Kako je Kolubarskim.rs potvrđeno iz Gorenja, "u Valjevo je preseljena poslednja, jedina preostala, linija ugradnih frižidera, dok se sva ostala rashladna tehnika već proizvodila u valjevskoj fabrici".

  

Izgradnja nove proizvodne hale Gorenje, kapaciteta 750 hiljada rashladnih uređaja godišnje, na prostoru nekadašnje fabrike Elind, počeće naredne godine.

 

Kako nam je rečeno, tokom 2019. godine planirano je da se izradi tehnička dokumentacija i završi procedura dobijanja potrebne dozvole za gradnju, da bi početkom 2020. otpočela gradnja i do jeseni bila završena.

 

Podsećam, fabrika Gorenje Valjevo postaće evropski centar za rashladnu tehniku Hisense Grupe, najavljeno je pre mesec dana iz slovenačke kompanije koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske Hisense Grupe.

Aktuelno