Pavle Đorđević i Predrag Milovanović (foto: www.organela.rs)
Pavle Đorđević i Predrag Milovanović (foto: www.organela.rs)
02.05.2019, 07:04

Povratak mladih obrazovanih ljudi na selo

č: | fb:

Kada su se udružili mladi i stariji ljudi, iskustvo, struka i sjajna energija, nastala je ova priča…

 

Pošto su sela u Srbiji nažalost veoma zapuštena, u velikoj meri u fazi nestajanja, nema mladih, i u kojima su mahom staračka domaćinstva, jedan inženjer poljoprivrede i jedan inženjer arhitekture rešili su da kupe imanje u Valjevskoj Kamenici sa namerom da stvore mesto za odmor za sebe i svoje prijatelje.

 

Sećaju se da su ih meštani lepo dočekali kada su stigli u ovo selo, i u šali otkrivaju da meštane od tada, posle odluke mladih obrazovanih ljudi da se ovde nastane, ništa više ne može da iznenadi. Godine 2017. kupili su imanje površine četiri hektara, sa dve kuće stare oko 200 godina, štalom i dva bunara.

Domaćinstvo u Valjevskoj Kamenici

Domaćinstvo u Valjevskoj Kamenici (Foto: www.organela.rs)

 

Netaknuta priroda, čist vazduh i zdrava domaća hrana ubrzo su ih podstakli da spoje iskustvo i znanje, i stvore izolovano seosko imanje u prirodi i brend "Organela".


Ovo predivno selo nalazi se na oko 90 kilometara zapadno od Beograda. Reka i potoci u selu dali su zemljištu neravan izgled. I reka i selo zovu se Kamenica. Jedno od drugoga je dobilo ime, a i selo je prepuno kamenja, pa mu je i tako ime nametnuto.

 

Naši sagovornici, Pavle Đorđević i Predrag Milovanović, nosioci seoskog imanja, pričaju mi da uzgajaju sezonsko voće i povrće, gaje prepelice i kokoške za proizvodnju jaja, beru različite vrste lekovitog i aromatičnog bilja od kojih prave čajeve.

 

- Mi proizvodimo i prerađujemo voće i povrće, uzgajamo životinje, ali u dosluhu sa prirodom. Kada sarađujete sa prirodom, sve je lakše. Ne prskamo naše biljke, te malo ili više izgubimo prinosa, ali dobijemo na kvalitetu - pričaju ovi mladi vredni ljudi.

 

Dan počinju buđenjem uz kafu ili čaj i jutarnje priče. Tu je i petao Zoran koji ih budi svako jutro. Oko sedam sati kreću sa hranjenjem životinja, sakupljanjem jaja, berbom i zalivanjem voća i povrća, pripremom porudžbina za dostavu.


Zanimljivo je i to da kupcima dostavljaju i citrusno voće koje uzgajaju na svom drugom imanju u Crnoj Gori. Rade i na inovativnosti, pa prave i kečap i dodatak jelu od zelenog paradajza, senfa i rena, a njihov specijalitet je potaž od koprive.

Čorba od koprive

Čorba od koprive (Foto: www.organela.rs)

Kako mi pričaju, čorba od koprive jedan je od njihovih najboljih proizvoda i posebno je zanimljiva kupcima. "Beremo mlade listove koprive koje zatim peremo, barimo i kuvamo sa ostalim povrćem", objašnjavaju naši sagovornici i dodaju da je kopriva izuzetno zdrava i korisna biljka koja obiluje vitaminima i mineralima.

 

Prošle jeseni pripremali su džemove, slatka i sokove. Koriste sve što im priroda nudi, pa se tako u njihovoj ponudi nalaze i čajevi od nane, matičnjaka i koprive.

 

Organela

Organela (Foto: www.organela.rs)

Sve je više onih koji se okreću zdravoj ishrani pa su to saznanje i korišćenje društvenih mreža iskoristili da se veoma brzo dobro pozicioniraju na tržištu. Pričaju mi da se zadovoljni kupci rado vraćaju da ponovo kod njih kupe domaću hranu, što ih raduje i daje energiju da svaki dan iznova pripremaju nešto novo.

 

- Prednosti života na selu su velike. Pogotovo za mlade ljude. Ovde ima mnogo prostora i slobode za razvoj slobodne mašte. Od svačega se nešto napravi. Najveća prednost je zdrava hrana. Jer, ovde stalno ima sveže voće i povrće i zdrave samonikle biljke koje sami uberemo i napravimo sebi obrok – poručili su ovi vredni ljudi iz Valjevske Kamenice.

 

Aktuelno

Simpozijum MIH „Ubrzanje“ i „Nedelja minimalno invazivne hirurgije“ (foto: CZ Valjevo)
U Valjevu i na Divčibarama 5.11.2024

"Nedelja minimalno invazivne hirurgije"

Poslednje nedelje novembra Valjevo i Divčibare će biti centar hirurgije u zemlji kao organizator i domaćin prve "Nedelje minimalno invazivne hirurgije