Srbijanka (foto: Đorđe Đoković)
Srbijanka (foto: Đorđe Đoković)
15.10.2019, 17:31

"EUROPROM" KUPIO "NOVU SRBIJANKU"

č: | fb:

Valjevska trgovinska kuća "Europrom" je za 288 miliona dinara kupila "Novu Srbijanku" u stečaju. Na javnom nadmetanju održanom danas u Privrednom sudu u Valjevu, učestvovale su još dve valjevske firme "Publik" i "King komerc", i beogradska "Faundejšn kapital", ali predstavnici tih firmi su prihvatili samo početnu cenu od 284,1 milion dinara.

 

Na prodaju je bilo zemljište površine oko 12 hektara sa oko pedesetak različitih objekata koji zauzimaju nešto preko 32 hiljade kvadratnih metara na lokaciji u Ulici vladike Nikolaja Velimirovića pored puta Valjevo-Beograd.

Desimir Tadić

Desimir Tadić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Suvlasnik i direktor "Europrama" Desimir Tadić je novinarima rekao da je, zbog tehnologije licitacije, na današnjem javnom nadmetanju "Europrom" nastupio samostalno, ali da iza njega stoji "Domaći trgovački lanac" (DTL) koji će se aktivno uključiti kako bi se kupljeni prostor definisao, uredio, opremio i stavio u funkciju.

 

Kako je najavio na prostoru nekadašnjeg prehrambenog giganta, za sada, će biti skladišni prostor, ali će razmotriti i mogućnost pokretanja proizvodnje.

 

- "Europrom" je trgovina na veliko i malo, i naše prvo opredeljenje je bilo da vidimo da li se i šta od tih ruiniranih hala može adaptirati u skladišni prostor , i to deo za potrebe naše firme i za potrebe naše alijanse "Domaćeg trgovačkog lanca", koji će se sada ovde ozbiljnije pozicionirati imajući u vidu da je auto-put prišao bliže Valjevu – saopštio je novinarima deo planova.

 

Tadić je rekao da "emotivno vezan za Srbiajnku" razmišlja i da pokrenu deo proizvodnje, po kojoj je Srbijanka bila prepoznatljiva, zavisno od toga šta je ostalo od resursa.  

 

- Valjevci znaju da je najveći stub razvoja Srbijanke bila fabrika voćnih koncentrata, koja je nažalost isečena i uništena. Razmišljamo o tom izuzetno traženom proizvodu u inostranstvu, ali i zbog toga što u valjevskom kraju ima dovoljno sirovina, čime bismo pomogli i ovdašnjim poljoprivrednicima - kazao je Desimir Tadić.

 

Trudićemo se da zadržimo naziv "Srbijnka", jer je to bio brend valjevskog kraja

 

Dodao je da ukoliko bude zainteresovanih postoji mogućnost i iznajmljivanja dela prostora i objekata za neku drugu proizvodnju i skladišta, kao što je to urađeno na lokaciji nekadašnje fabrike "Gradac", čiji je "Europrom" suvlasnik, gde je, kako reče, otvoreno nekoliko ozbiljnih proizvodnih pogona u kojima radi preko 300 radnika.

 

- "Srbijanka", odnosno "Nova Srbijanka", bila je prehrambeni gigant koji je doživeo da od njega danas ostane zakorovljeno zemljište od 12 hektara i devastirani objekti iz kojih je odneta sva oprema, nameštaj, stolarija…, a sva infrastruktura je neupotrebljiva. Zato nam je to prioritet i prvi potez, da očistimo i uredimo taj prostor, da popravimo infrastrukturu – rekao je Desimir Tadić.

  

Odgovarajući na pitanje novinara šta je bio motiv da se odluči za kupovinu uništenog preduzeća Tadić kaže da su prvo proradile emocije, jer ga dosta toga veže za Srbijanku koja je bila brend ovog kraja i prehrambeni gigant. A potom, razume se, u tom prostoru video je dobru poslovnu šansu, naročito zbog blizine auto-puta, ali i potencijala koji nudi prostor nekadašnjeg uspešnog preduzeća.

   

Srbijanka bez pristupa

 

Desimir Tadić je u razgovoru sa novinarima otkrio da Srbijanka već godinama formalno pravno nema izlaz na Ulicu vladike Nikolaja, koja je praktično magistralni put Valjevo-Beograd, jer je parcelu na kojoj je ulaz u "Srbijanku" kupila susedna firma UNIP. Srećom, kaže Tadić, "Europrom" ima parcelu, koju su ranije kupili, a koja se graniči sa Srbijankom tako da će biti iskorišćena za pristup kupljenoj imovini.    

 

 Od privatizacije do stečaja

 

Valjevska "Srbijanka" je privatizovana u aprilu 2007. godine kada je bugarska poslovna grupacija "Medija svjat" za 330 miliona dinara, tadašnjih oko četiri miliona evra, kupila nepokretnosti i opremu tog društvenog preduzeća koje se nalazilo u postupku restrukturiranja.

Bugari su nakon kupovine opreme firmu registrovali kao "Nova Srbijanka" i počeli da rade preradu voća, da bi početkom oktobra 2012. godine otišla u stečaj zbog trajnije nesposobnosti plaćanja.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 34 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 44 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara