Sala Student (foto: Đorđe Đoković)
Sala Student (foto: Đorđe Đoković)
16.06.2021, 10:09

Sala na "Studentu" da ponese ime Milana Koraća

č: | fb:

Sportski radnici Odbojkaškog saveza Srbije, Sportskog saveza Valjeva i Odbojkaškog kluba VA 014 podneli su inicijativu da sportska sala koja se nalazi na prostoru terena "Student" ponese ime Milana Koraća, istaknutog odbojkaškog trenera, jednog od pokretača ovog sporta u Valjevu i istaknutog sportskog radnika koji je nedavno preminuo.

 

Inicijativa, uz molbu da se organizuje sastanak na kom bi predstavnici ove tri organizacije obrazložili svoj predlog, je upućen gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću i članu Gradskog veća za sport Vladimiru Miškoviću.

 

"Smatramo da je Milan Korać jedan od ključnih sportskih figura u prethodnih 50 godina u gradu na Kolubari i da je za svog radnog veka iznedrio više sportskih velikana, radeći kao profesor fizičkog i kao odbojkaški trener. Svakako on je decenijama bio sinonim za odbojku u Valjevu", napisali su predlagači.

 

Inicijativa

 

Milan Korać je bio jedan od najpopularnijih nastavnika fizičkog u gradu na Kolubari.  U Valjevo je stigao 1974. godine da bi predavao u OŠ "Sestre Ilić". Sa sobom nije doneo samo svoje obrazovanje stečeno u Zrenjaninu, već i ogromnu ljubav prema školskom sportu, radu sa mladim sportistima, ali i  odbojci koju je razvio družeći se tokom školovanja sa Milošem Grbićem.

 

Milan je ljubav prema odbojci prvo preneo učenicima svoje škole a zatim je 1978. godine preuzeo kormilo muške odbojkaške ekipe "Partizan" iz Valjeva. Nakon dobrih rezultata sa muškom ekipom nastavnik Korać preuzima i  istoimenu žensku ekipu. U gradu gde su se deca borila za svoje mesto u popularnom košarkaškom ili rukometnom klubu, Milan u Partizan privlači talentovanu decu koje pretvara u prave odbojkaške virtuoze. Zahvaljujući njegovom predanom radu Valjevo je dobilo najmlađu seniorsku reprezentativku u istoriji SFRJ koja je iz valjevskog Partizana prešla u redove Crvene zvezde 1990. godine. Vrščanin na privremenom radu u Valjevu postaje jedini nastavnik fizičkog vaspitanja koji je sa svojom školskom odbojkaškom ekipom 35 puta bio prvak opštine , 16 puta prvak regiona, tri puta učesnik Republičkog takmičenja. Učestvovao je i na prvoj školskoj Olimpijadi 1980. godine i time postavio standard koji će naslednici teško uspeti da dostignu.

 

Za izuzetnerezultate u obrazovanjunagrađen je 1987. godine plaketom sa likom Vuka Stefanovića Karadžića od SIZ-a za osnovno obrazovanje.

 

Nakon vrlo uspešnog rada sa muškom i ženskom selekcijom OŠ "Sestre Ilić" Milan Korać donosi odluku da od članova odbojkaške sekcije škole oformi Odbojkaški klub "Valjevo". Mlađe selekcije kluba postigle su zavidne rezultate na prvenstvima regiona i Srbije, a seniorska ekipa, kao najmlađa ekipa u ligi, posle kvalifikacija uspeva da uđe u Drugu saveznu ligu Jugoslavije.

 

Novu nagradu za svoj rad u sportu dobija 2006. godine, kao najuspešniji sportski radnik grada Valjeva. Nakon dobijanja nagrade, Milan Korać je još jednom istakao da je svaki uspeh i svaku nagradu osvojio isključivo zahvaljujući divnoj deci sa kojom je radio. Bio je uvek omiljen među đacima, nisu ga zaboravljali ni nakon odlaska iz osnovne škole, voleli su da se čuju sa njim, da mu jave svoje sportske uspehe, i da mu se zahvale na neizmernoj ljubavi prema sportu koju je u njih utkao. O tome svedoči i činjenica da je zajedno sa svojim bivšim đacima 2010. godine osnovao muški odbojkaški klub VA 014. Milan je u klubu prvo radio kao trener a zatim je postao član uprave. Svojim radom doprineo je da klub za samo osam godina postojanja uđe u Superligu, i Valjevo ponovo stavi na odbojkašku mapu Srbije.

 

Odlazak u penziju 2011. godine ostaće upamćen po "Susretima generacija" održanim u njegovu čast. Tada je Valjevo još jednom imalo priliku da vidi uzajamno poštovanje i ljubav koje je Milan gajio sa svojim bivšim učenicima. Na susretima su učestvovali đaci 37 generacija kojima je on predavao. Iste godine dobija nagradu grada Valjeva za izvanredne rezultate u školi i sportu uopšte. Uvek je isticao da mu je ova nagrada najmilija jer je došla nakon odlaska u penziju kao kruna svega što je tokom svog radnog veka radio. Tada je napravljen i film "Valjevac iz Vršca" o njegovom životu i radu, dolasku u Valjevo, ljubavi prema odbojci, brojnim sportskim uspesima koje je ostvario.

 

Milan je kao inicijator brojnih odbojkaških akcija u Valjevu doprineo da odbojka dobije na popularnosti i da sve više dece počne da se bavi ovim trofejnim sportom. "Odbojka sutra, lopte za školarce", "Odbojka na ulici" i slično, samo su neke od akcija koje je pokrenuo.

 

Odlazak u penziju za njega nije značio povlačenje iz sale. Nastavio je sve do kraja svog života da svoje znanje, umeće i ljubav prenosi nekimnovim klincima.

 

Milan Korać preminuo je nakon teške bolesti 8. novembra 2020. godine. O svojoj bolesti, kao ni o svojim uspesima, nije voleo da priča. Živeo je skromno, nenametljivo, obavljajući svoju misiju širenja ljubavi prema odbojci i sportu uopšte, navodi se u inicijativi koju su podržali svi odbojkaški klubovi u Valjevu, Sportski savez Valjeva, Okružni odbojkaški savez, Odbojkaški Savez Srbije, svi profesori fizičkog vaspitanja u Valjevu i Direktori škola, FK Tešnjar, poznate ličnosti iz oblasti sporta kao što su Vladimir Đokić, košarkaski trener, braća Miloš i Jovan Teodosić, Biljana Metlaš.

 

Inicijativi se pridružuju i istaknuti zdravstveni radnici, od kojih su neki bili đaci OŠ "Sestre Ilić", dr Svetlana Simić, dr Vlada Stajić, dr Maja Tufegdžić, dr Predrag Savić, dr Mihajlo Mirković, dr Milan Mirković, kao i poznate ličnosti iz oblasti kulture, glumci Nenad Jezdić, Katarina Vićentijević, pevač Željko Joksimović, novinar Slađana Vasiljević i mnogobrojni građani Valjeva.

 

Navedeno je da će u okviru inicijateve, koja bi rezultirala čuvanjem sećanja na profesora Koraća, OK VA 014 svakog septembra organizovati memorijalni odbojkaški turnir za pionire i kadete "Profesor Milan Korać".

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara