Registracija Prijava preko FB
Teren na Studentu (foto: Đorđe Đoković)
Teren na Studentu (foto: Đorđe Đoković)
08.09.2014, 09:58

Poplave “pojele” i Basket ligu?

č: | fb:

Valjevski zaljubljenici u basket „tri na tri“ ovoga leta ostali su uskraćeni za tradicionalnu Letnju ligu iako su u budžetu za 2014, kao jedna od stalnih gradskih manifestacija, bili planirani sa 200.000 dinara. Proverom u Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave, došli smo do podatka da taj novac nije trošen zbog toga što se „niko od ranijih organizatora (Radio 014) nije javio“ jer su „u nekom trnutku, zbog situacije u gradu (poplave, itd) odustali, a sada je već kasno, a rekonstruiše se i otvoreni  teren Studenta“.  Ili su se deca „igrala“, videla da znaju, pa neka se sada „igra“ ko mora!

Košarki teren u naselju Milivoja Bjelice

Košarki teren u naselju Milivoja Bjelice (Foto: Đorđe Đoković)

Letnju Basket ligu pokrenula je 2000-te, uz sponzorstvo „Sodeksa“ Dragana Sofronića i medijsku podršku RTV Marša, grupa entuzijasta sa Aleksandrom Grujićem na čelu, u Bloku Milivoja Bjelice, gde jepostojao dobar košarkaški teren, izgrađen zahvaljujući angažovanju pokojnog Ješka Vidića i pomoći GP Jablanica. Na njegovom otvaranju, 8. oktobra 1972,  igrali su najbolji sastavi beogradskog Partizana, čiji je trener tada bio Ranko Žeravica, i (budućeg) valjevskog prvoligaša Metalca, koji je vodio Luka Stančić (1939-1990). Na jednoj strani bili su Jelić, Latifić, Zečević, Farčić, Popović, Iljadica, Kaljević, a na drugoj Branko i Zoran Kovačević, Kecojević, Borisavljević, Jerinić, Ivković...

Letnja basket liga bila je događaj za Valjevo u punom smislu te reči. Instalirani su reflektori, postavljane montažne tribine za gledaoce, konstrukcije sa koševima i staklenim tablama docnije zamenjene modernijim sa zglobnim obručima. Uz obavezne semenke, prodavani su purenjaci, ali i krofne. Bilo je, doduše, malo gunđanja starijih žitelja zbog toga što se ostajalo i do iza ponoći, ali je ta stvar živela punim plućima. Atmosfera je bila sjajna uz mnogobrojne ekipe u svim uzrastima, od najmlađih do dama i veterana.

Letnja Sodex basket liga

Letnja Sodex basket liga (Foto: Dragan Sofronić)

Docnije, zarad pojačanja, u organizaciju su se uključili i ljudi iz Mesne zajednice Nada Purić, i tu, uz sav privid svekolikog napretka, počinju „šumovi na vezi dve struje“. Tada se u čitavu priču znalački ubacuju svekoliki „spasioci Valjeva“ sa svojim satelitima, pa se Letnja basket liga, pod pritiskom stanovnika Bloka Milivoja Bjelice, jer to više nije bila „naša, komšijska priča“, dosta brzo seli na teren OŠ Sestre Ilić, a potom na otvoreni teren KK Student, gde je poslednji put održana 2013. godine. Formalno, organizaciju je preuzeo Radio 014. Suštinski, takmičenje se svake godine „tanjilo“ dotle da je gotovo dovedeno do besmisla, pa je možda i bolje što je, takvo kakvo je bilo, ove godine „zaboravljeno“ (ili ga je „pojela“ poplava).

Prvo šapa na Basket ligu, a onda i na "Memorijal Luke Stančića"

Oni, što su kao „spasioci“ svojevremeno preuzeli Letnju basket ligu, u martu su, po sličnom scenariju, „stavili šapu“ na novu prestižnu gradsku manifestaciju „Memorijal Luke Stančića“, međunarodni košarkaški turnir za kadete (juniore), koji su, dve godine pre toga, takođe pokrenuli i utemeljili entuzijasti uz finansijsku podršku Grada Valjeva i KSS. Stančićeva kći Nataša, nezadovoljna načinom na koji se čitava stvar razvijala, uskratila je pravo korišćenja imena svoga oca, pa je manifestacija preimenovana u Juniorski košarkaški turnir i po inerciji dobila 400.000 dinara budžetskih sredstava, odlukom odbornika, namenjenih „Stančićevom memorijalu“.

U Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave tvrde da novac namenjen Letnjoj basket ligi nije korišćen za finansiranje  Juniorskog turnira, što, principijelno, ne znači da se to neće i dogoditi ali tek po usvajanju rebalnasa budžeta. Taj novac će, posle odluke o rebalansu, kako je rečeno Kolubarskim.rs, biti iskorišćen „na način i u svrhe koje budu procenjene kao gradski prioritet“. Drugo je pitanje, naravno, zbog čega u Gradskoj upravi, niko nikada, i za pojedine stalne gradske manifestacije, što je zakonska obaveza, nije raspisao tzv. javne nabavke kako bi i drugi zainteresovani konkurisali i „povukli“ sredstva namenjena, recimo, Letnjoj basket ligi.

Aktuelno

Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dr Slobodan Ilić Pre 2 sati 44 minuta

Valjevska kleptokratija – ima li koga?

U ambijentu gde su jedni udavača za sve, drugi se prefarbavaju, neki treći pregrupisavaju, stiče se utisak da će lokalni vlastodršci nastaviti da rade ono što im donosi ličnu, a ne javnu korist....  · 2 komentara

 (foto: www.valjevo.rs)
Obeležena u rodnom selu Gornje Leskovice Pre 1 sati 53 minuta

Godišnjica pogibije heroja Stojadina Mirkovića

Obeležena je godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, koji je 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara. Hrabri...

Vakcinacija (foto: Branko Petrović)
Za domove zdravlja u Kolubarskom okrugu Pre 22 sati 58 minuta

Stigle vakcine protiv sezonskog gripa

Prve doze vakcine protiv sezonskog gripa stigle su u valjevski Zavod za javno zdravlje. Isporučeno je 7760 vakcina, u toku je distribucija ka domovima zdravlja na teritoriji Kolubarskog okruga.