Valjevski šah klub (foto: Đorđe Đoković)
Valjevski šah klub (foto: Đorđe Đoković)
13.09.2014, 09:08

Igraju dva VŠK-a i Ub

č: | fb:

Večeras u kraljevačkom hotelu Turist počinje Prva liga centralne Srbije u šahu. Među 12 ekipa iz Kolubarskog okruga su dve valjevske, VŠK “Sveti Nikolaj” i VŠK 2005, odnosno Ub. U 1. kolu, VŠK “Sv. Nikolaj” igra sa VGŠK iz Velikog Gradišta, VŠK 2005 sa drugom ekipom novog šampiona Srbije, Radnički Vodovod iz Kragujevca, dok se Ubljani sastaju sa Nišlijama.

Igra se 11 kola po Bergerovom sistemu, svako sa svakim, za dvete dana – drugog i petog dana igra se po dva kola. Takmiče se i Sloga (Kraljevo), Čelin Kamen iz Studene kod Svrljiga, Sloga iz Požege, Paraćin, Sloga iz Petrovca na Mlavi i Progres iz Pirota. Prema nekim procenama, favorite za prvo mesto i plasman u Prvu ligu Srbije su Kraljevčani sa turskim velemajstorom Suatom Atalikom, VŠK “Sv. Nikolaj” i Nišlije, koje verovatno predvodi selektor srpske reprezentacije vm Slavoljub Marjanović.

V. Kostić (desno)

V. Kostić (desno)

Za VŠK “Sv. Nikolaj” igraju povratnici, vm Viorel Jordakesku iz Moldavije i Danilo Milanović, kao i vm Vladimir Kostić, im Milan Božić, FIDE majstor Branko Komnenić i mk Nenad Popović.

Boje VŠK 2005 brane intermajstori Dušan Jovanović, Dragan Ilić i Slaviša Perić, FIDE majstori Dobrosav Stojanović i Vladislav Živković, mk Luka Vujić, Milan Popović i Milomir Jevtić. Ubljane verovatno predvode Sandić i Ivanović.

Posle nekoliko sezona sa strancima i srpskim internacionalcima, VŠK “Sveti Nikolaj” je 2013. doživeo fijasko i ispao iz Prve lige Srbije bez osvojenog boda sa tri dečaka od po 14,5 godina na prvim tablama, kojima pre toga nije bilo omogućeno igranje ni na jednom turniru za njihov uzrast! Bio je to definitivan krah pogubne politike bacanja tuđih para, e da bi se osvojila jedna titula ekipnog državnog prvaka i jedan Kup Srbije.

Valjevski šah klub

Valjevski šah klub (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevom su prodefilovala mnoga poznata imena, od Majkla Roiza i Maksima Rodštajna iz Izraela, preko Sokolova (BiH), te vmm Ivana Ivaniševića, Branka Damljanovića, Draška Velimirovića i Mihaila Stojanovića, do Alekse Strikovića, Dejana Pikule, Boška Abramovića, im Nestorovića, Vojinovića… Teško da su svima izmireni dugovi, niko u VŠK “Sv. Nikolaj” nije dolazio “za lepe oči” - ti ljudi žive od šaha, a neki od njih, poput Strikovića ili Vojinovića, nastanjeni su u Španiji, odnosno Kanadi.

Bivši svetski prvak Anatolij Karpov proglašen je počasnim građaninom Valjeva, za evre se “očešao” i njegov pratilac i prevodilac Dimitrije Bjelica. Organizovan je prestižni velemajstorski turnir pod pokroviteljstvom Gorenja ali se Slovenci potom drže krajnje rezervisano kada je sponzorstvo valjevskog sporta u pitanju. U Grandu i Narcisu gledali smo elitna srpska klupska takmičenja, a titule su osvajali Smederevci i Novosađani u muškoj, odnosno beogradski BAS u ženskoj konkurenciji.

 

Šahovski klub Krušik

Šahovski klub Krušik (Foto: Đorđe Đoković)

VŠK 2005 nastao je, tobož, kao ekipa Valjevaca, a sada i on počiva na “strancima”. Suština problema, koji u valjevskom šahu traju godinama, uzrokovana je međusobnom netrpeljivošću dvojice, uz vm Vladu Kostića, najboljih ovdašnjih igrača, intermajstora Milana Božića i Dragana Ilića. Da je bilo pameti, trebalo se odreći usluga obojice, okrenuti Školi šaha, koju bi najbolje vodio mk Buda Lakićević, i stvarati mladu domaću ekipu! Ovako, plaćena je skuplja dara nego mera, a kestenje iz vatre sada vadi novo rukovodstvo VŠK “Sv. Nikolaj” sa predsednikom Zoranom Nikolićem na čelu.

Valjevski šah klub, sve Valjevci, 1970.-ih

Valjevski šah klub, sve Valjevci, 1970.-ih

Fotografija iz 1970-tih, koju donosimo, iz porodičnog je albuma pok. Antonija Purića, predsednika kluba koji je posebno radio na tome da obezbedi uslove za Školu šaha, a pokazuje kako se u (jednom, jedinstvenom) VŠK-u tada radilo. Ekipu su činili Valjevci – šest seniora Pera Petrović Đavo, Mile Mitrašinović, Triša Gvozdenović, Gođa Biljić, Peđa Stojaković i Luka Vujić, dve dame Mira Milošević i Svetlana Stojaković, dva omladinca Vlada Kostić i Žika Pevčević.

Igrali su Valjevci i Prvu saveznu ligu u Jugoslaviji 1950-tih, a pojačanja su bili vm Dragoljub Janošević, beogradski novinar, im Pera Smederevac, nastavnik matematike u Divcima i mk Milan Jovčić, učitelj iz Seče Reke kod Kosjerića!

 

 

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 13 sati 12 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 37 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...