Metalac ulati u prvu ligu 1973. (foto: arhiva)
Metalac ulati u prvu ligu 1973. (foto: arhiva)
04.10.2014, 09:29

Valjevci u Podgorici

č: | fb:

Večerašnjom utakmicom, od 21.00 sat, protiv Budućnosti u Podgorici, Metalac startuje u košarkaškoj ABA ligi. Domaćin ima odličan sastav, koji predvode Dašić, Šehović, Ćapin... Trener valjevskih košarkaša Vlada Đokić poručuje kako se Metalac neće predati iako je Budućnost nesumnjivi favorit.

Valjevci su dobro radili dva meseca tokom priprema, odigrali nekoliko utakmica, bili na turnirima u Oradei (Rumunija) i Vršcu, pobedili u Valjevu tim Igokee iy Aleksandrovca, kod Banja Luke, takođe ABA ligaša.

Za mesto među najboljih 12 konkuriše 14 prvotimaca, koje predvode kapiten Tomašević, Jevtović, Malešević, Otašević, Kutlešić, Dunđerski, Ljubičić, Todorović, Majstorović, Kužeta... U stručnom štabu, kondicionog trenera Nenada Selakovića, koji je nedavno dobio posao u Maroku, zamenio je Saša Sević, takođe „difovac“. Na tom mestu već je pomagao Vladi Đuroviću, koji ga je izuzetno cenio.

S obzirom na to da adapatacija Hale sportova, kako bi ispunila minimum uslova za igranje utakmica ABA lige, neće u najboljem slučaju biti gotovo do sredine novembra, Metalac će, kako trenutno stvari stoje, šest kola gosotovati, da bi u 7. kolu kao domaćin igrao sa Igokeom.

Ima u toj činjenici i neke simbolike – generacija Metalca, koja je 1972/73. ušla u Prvu saveznu ligu SFRJ, u svojoj debitantskoj sezoni prvu pobedu zabeležila je tek u 7. kolu, krajem decembra 1973, protiv zagrebačke Industromontaže. Valjevci su tada opstali tek posle majstorice u Sarajevu, opet protiv Industromontaže, a u eliti su stolovali sve do 31. marta 1979, kada su na Gripama časno izgubili od Jugoplastike.

Voleli bismo, dakako, da današnji Metalac bude uspešniji i da „sefte“ učini na nekom od gostovanja – posle Podgorice, Valjevci igraju sa Solnokom u Mađarskoj, pa u Novom Mestu (Krka), Zagrebu (Cedevita), Beogradu (Partizan) i Ljubljani (Olimpija).

U nekadašnjim prvoligaškim danima, koji se tek sada mogu porediti sa plasmanom u ABA ligu, Metalac je skinuo „skalp“ svim velikanima YU scene – od Jugoplastike u Splitu i Bosne u Sarajevu, preko Crvene zvezde i Partizana u Beogradu, do Rabotničkog u Skoplju, Borca u Čačku, Zadra u Šibeniku ili Kvarnera na Rijeci. Od tih ekipa, naravno, gubilo se i u Valjevu ali se za braću Kovačević, Kecojevića, Ilića, Stevanovića, Jerinića, Borisavljevića, Ružičića znalo u „pokojnoj Jugi“.

Metalac i Budućnost, ako pamćenje ne vara, do sada nisu igrali prvoligašku (ili ABA) utakmicu. Igrali su derbi u Prvoj B (ili Drugoj) ligi Istok, koji je te sezone odlučivao o plasmanu u Prvu ligu. Budućnost je kao domaćin pobedila u Danilovgradu, dvorana Morača tada nije postojala, Valjevci su se revanširali na svom parketu.

Titograđane je vodio trener Rusmir Halilović, a prvu petorku činili su braća Dragan i Duško Ivanović, Antić, Garić i Rakočević. Od tada je mnogo vode proteklo Moračom i Ribnicom, Kolubarom i Gradcem. Metalac je na nekom novom početku...

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 1 dan 6 sati

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 10 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 dan 11 sati

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 4 komentara