Boža Maljković  (foto: Đorđe Đoković)
Boža Maljković (foto: Đorđe Đoković)
13.03.2015, 21:39

Maljković: Košarka je kao droga!

č: | fb:

Dva sata je večeras o košarci, u svečanoj sali Valjevske gimnazije, sa ljubiteljima tog sporta razgovarao svetski priznati trener Boža Maljković (Otočac u SFRJ, 1952), uz prof. Acu Nikolića, Ranka Žeravicu, Dudu Ivkovića i Željka Obradovića, najpoznati stručnjak sa prostora ex Jugoslavije. Osvojio je sve moguće trofeje, a sa splitskom Jugoplastikom, francuskim Limožom i Panatinaikosom iz Atine, četvorostruki klupski prvak Evrope.

„Košarka je kao droga, u to kolo lako se ulazi a iz njega se teško izlazi“, rekao je Maljković na početku razgovora, citirajući prijatelja iz Kraljeva, grada u kojem je bio igrač na počecima svoje karijere u tom sportu. Potom je igrao za Ušće sa Novog Beograda, a onda u tom klubu postao i trener na nagovor saigrača kada ih je dotadašnji učitelj ostavio na pola prvenstva.

Njegova kći Marina je takođe poznat trener, u ženskoj košarci. Trenutno radi u Francuskoj, a selektor je ženske reprezebtacije Srbije.

Maljković i Andrić

Maljković i Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

„Da li bi bilo čudo da se nađem na klupoi Metalca? Jel vas to nagovorio (da me pitate) dr Đukanović? Ne, ne bi bilo čudo. Bio sam trener i u Lifamu, pa kada sam šest meseci radio u Staroj Pazovi zašto ne bih mogao da radim i u Valjevu. Za trenera nema čuda te vrste, postoji samo posao koji prihvata ili ne prihvata“, odgovorio je proslavljeni stručnjak na pitanje Kolubarskih.rs.

Kako je aktuelan sukob FIBA i ULEB, gde bi ceh mogla da plati ABA liga, a posredno i klubovi iz država nastalih raspadom SFRJ, samim tim i valjevskog Metalca, Maljković je, kao poznavalac prilika u sportu kojem je posvetio život, ponudio originalan odgovor.

„Biće to žestok rat, duži od ovoga u Ukrajini. FIBA se pojačala ozbiljnim čovekom, Demirelom iz Turske, a pobediće onaj (FIBA ili ULEB) ko pridobije podršku NBA“, smatra Maljković. Pirtom je ponovio lični stav da je za ABA ligu jer je uvek za „ukrupnjavanje teritorije i kapitala“. „Srpska liga, s kim i kako? Šta će biti ako to ne uspe, ko će odgovarati, hoće li se ko za taj promašaj bar izvinuti?“, dodao je Maljković.

Zamoljen da prokomentariše igre Metalca u ABA ligi on je ocenio kako valjevski košarkaši znaju sa loptom, što je danas retkost, te da se vidi da su složan kolektiv, što je takođe veoma važno. „Ne treba žuriti, ne treba juriti za pojačanjima po svaku cenu. Dobar tim se pravi strpljivo, ne kupovinom nego dokupljivanjem igrača koji nedostaju, uz strpljenje koje je neophodno“, pojasnio je.

Nije krio da su veliki uticaj na njega imali Ranko Žeravica i Aca Nikolić, koga je svojevremeno nazvao „patrijarhom srpske (jugoslovenske) košarke“.

„To su dva različita čoveka, svaki je velkiki na svoj način. Ranko je prosvetitelj, a Aca perfekcionista! Ranko ne priznaje da je pogrešio ni onda kada zna da je to tako, a Aca fascinira predanošću poslu i ponavljanjem akcija do perfekcije. Uz to, igrač se ne postaje ako se levi i desni dvokorak ne uradi i do 11.000 puta! To je dril, težak dril. Da ne govorim o tome da niko nije postao dobar šuter ako nije imao i dodatne treninge, posle uobičajenih sa ekipom“, decidan je bio Maljković.

Tribina u Gimnaziji

Tribina u Gimnaziji (Foto: Đorđe Đoković)

Na preporuku Žeravice i Nikolića postao je trener Jugoplastike, sa kojom je osvojio sve što se osvojiti moglo, što mu je docnije otvorilo vrata Barselone, Reala, Limoža, Panatenaikosa, reprezentacije Slovenije.

„Zbog čega nikada nisam bio selektor reprezentacije Jugoslavije ili Srbije? To nije pitanje za mene već za one koji su odlučivali, o imenima neću, a sve se zna – ko mi, kada i zbog čega to nije dozvolio! Ja njima mogu da pogledam u oči, nisam siguran da bi i oni meni mogli da uzvrate. Moj manir nije da kukam, nisam kukao ni kada, uprkos dogovora i podrške Šapera i Zreleca, nisam postao trener Crvene zvezde po Rankovom odlasku u Španiju, a bio sam njegov pomoćnik“, rekao je Maljković.

Naravno, najviše je govorio o radu u Jugoplastici, posebno isitičući Kukoča i Rađu, ali i značaj dovođenja Duša Ivanovića, Sretenovića, centra Zorana Savića. Pričao je i o tome kako je Kukoč plakao kao malo dete, posle poraza od „gerijatrije“ Limoža u Atini, a ključnu stvar naveo je svoju odluku da čuvanje Tonija Kukoča poveri sjajnom Juriju Zdovcu, sadašnjem selektoru Sloivenije.

„Selektoru Saši Đorđeviću držim palčeve, bio sam mu prvi trener, ali se bojim da uspeh na poslednjem SP nije posledica stanja u srpskoj košarci. Sale uvek može da se osloni na mene“, kazao je Maljković i založio se za uvoženje reda u KSS, kako je to nekada uradio Boris Kristančič u KSJ iako je od službenika „imao smao dve žene“. Nedavno sam za jedne beogradske novine kazao kako je „srpska košarka persijski tepih ispod kojeg je nepočišćeno đubre“. „Svi su skočili na mene, a tako nećeno daleko dogurati“, uveren je Boža Maljković.

 

Tribina u Gimnaziji

Tribina u Gimnaziji (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Nelegalni objekat na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Nelegalni objekat se pojačao baštom Pre 3 sati 48 minuta

Moć investitora ili nemoć Grada?

Umesto da bude uklonjen, prema Rešenju građevinskog inspektora od 17. januara, ugostiteljski objekat u centru Divčibara radi "punom parom" i to pojačan baštom. U Gradskoj upravi pre dva meseca...

 (foto: )
Organizator Ujedinjeno Valjevo može Pre 1 sati 45 minuta

Tribina "Za zdrav vazduh i bez rudnika"

Koalicija "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" organizuje tribinu na temu zaštite životne sredine "Za zdrav vazduh i bez rudnika". Tribina će biti održana u Holu Centra za kulturu u 19 časova.