Radomir Simić, Aleksandar Vujić Subotić i Aleksandar Blažić (foto: Đorđe Đoković)
Radomir Simić, Aleksandar Vujić Subotić i Aleksandar Blažić (foto: Đorđe Đoković)
18.03.2015, 17:55

Međunarodni juniorski košarkaški turnir

č: | fb:

U valjevskoj Hali sportova, od petka do nedelje, igra se međunarodni Juniorski košarkaški turnir u okviru programa proslave 20. marta – Dana Valjeva, uz učešće Partizana, Mege, Olimpije, Cedevite, Bosne, skopskog Juniora, Prievidza iz Slovačke i Metalca. Kako su danas saopštili organizatori, ekipe su podeljene u dve grupe. U jednoj su Partizan, Cedevita, Bosna i Prievidze, a u drugoj Mega, Olimpija, Junior i Metalac. Prvog dana, 20. marta, igraju: Mega-Junior (13.00) i Partizan-Prievidza (15.00), odnosno Metalac-Olimpija (17.00) i Cedevita-Bosna (19.00). Drugog dana završava se takmičenje po grupama, od 11.00, odnosno od 17.00 sati, dok su u nedelju na programu utakmice za konačni plasman – finale je u 17.00 sati.

Na pitanje Kolubarskih.rs, jedan od organizatora Radomir Simić kazao je kako je Crvena zvezda otkazala učešće zbog obaveza proisteklih posle plasmana „među osam“ na evroligaškom turniru, te da su iz sličnih razloga otkazali i pojedini klubovi van ex YU prostora ne mogavši da termin turnira u Valjevu uklope sa obavezama u ligama tog uzrasta (dečaci rođeni 1998. i mlađi) u svojim zemljama (recimo, italijanski Vareze).

„Rado se odazvala Mega, Cedevita je bila zainteresovana da posle prošlogodišnje pauze ponovo učestvuje, skopski Junior je klub koji najbolje radi sa mladim igračima u Makedoniji“, dodao je Simić. On je kazao da nema pouzdan podatak da li će se kao Prievidze pojaviti selekcija Slovačke, što bi moglo da se desi, odnosno da pod imenom Metalca i ove godine igra selekcija tog kluba pojačana momcima iz Studenta 014 (biće verovatno i dvojica starijih mladića, rođenih 1997), koje će kao treneri voditi Mika Poček i Aca Janković.

Radomir Simić

Radomir Simić (Foto: Đorđe Đoković)

Uzgred, tokom prva dva turnira, igrana kao „Memorijal Luke Stančića“, svi učesnici su isticali da je, sticajem okolnosti, termin (oko) 20. marta dobro odabran upravo zbog toga što evropski klubovi imaju pauzu u nacionalnim takmičenjima, pa im je gostovanje u Valjevu idealna prilika da provere svoje mogućnosti pred kvalifikacione turnire, koji se igraju pod okriljem FIBA.

Turnir je, od 2014, promenio ime zbog toga što je Lukina kći Nataša Ćuk Stančić povukla ime svoga oca nezadovoljna odnosom pojedinih gradskih moćnika, koji su, prema njenom mišljenu „zarad lične promocije oteli organizaciju turnira“ o čemu je obavestila i suorganizatora KSS. To je dovelo i do povlačenja pojedinih entuzijasta, koji su turnir pokrenuli i osmislili 2012, 22 godine od prerane smrti Luke Stančića (1939-1990), čoveka koji je valjevski Metalac u SFRJ doveo do Prve savezne lige (1972/73 – 1978/79), a radio je i u Bosni, Vojvodini, KSJ, Kuvajtu...

Grad Valjevo je, kao i 2014, za turnir odvojio 400.000 dinara. Danas se čulo, u odgovoru na pitanje Kolubarskih.rs, da je prošlogodišnji budžet turnira, kada se preračuna doprinos sponzora i donatora, iznosio između 1,85 i dva miliona dinara. „Ove godine Grad će pomoći i više na taj način što će otvoriti hotel ’Narcis’ i snositi troškove smešataja i ishrane gostujućih ekipa“, pojasnio je Simić.

To je, i po našem sudu, posve logično, ali je u 2014. bilo „nepojmljivo i neprihvatljivo“, što dodatno dovodi u sumnju dobre namere pojedinih gradskih funkcionera sa Stankom Terzićem na čelu. Gradonačelnik se nije pojavljivao na turniru, niti je prošle godine pokušao, iako je obećao, da će posredovati u otklanjanju nesporazuma pri njegovoj organizaciji. Kada se desilo to što se desilo, Terzić uredno piše pozdravnu besedu za „medija gajd“, dizajnerski i tehnčki, neuporedivo lošiji i siromašniji od onih iz 2012. i 2013, kada ih je osmislio Duško Arsenić.

Organizatori su danas izrazili očekivanja da će turnir „kao i do sada“ posetiti mnogi košarkaški poslenici – od klupskih funkcionera i trenera, čelnika KSS, selektora Saše Đorđevića, novog direktora reprezentativnih selekcija Vlade Kuzmanovića, do skauta sa Marinom Sedlačekom na čelu...

O propratnim sadržajima, poput tribina ili filmova, kojih je, uzgred, bar tokom prvog turnira 2012. itekako bilo, ni reči. Opet podsećanja radi, na jednom od konkursa 2014. za sufinansiranje projekata iz gradskog budžeta prihvaćen je i film „Život posvećen košarci“ o Luki Stančiću. Nejasno je da li je taj film napravljen, da li je neko procenio kako bi njegovo prikazivanje tokom turnira sada bilo besmisleno, ili je Lukina kći Nataša uskratila saglasnost za taj projekat?

Možda je u pitanju štednja ili što-šta drugo...

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 11.05.2024

Pokušao da opljačka menjačnicu

Policija u Ljigu je uhapsila D. Đ. (2003) iz okoline Kosjerića. On se sumnjič da je u petak u prepodnevnim satima pištoljem pretio radnici u menjačnici, nakon čega je ona aktivirala alarm.  · 1 komentar

Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Na sajtu Grada 10.05.2024

Anketa o kvalitetu grejanja

Na sajtu grada Valjeva objavljen je oglas JKP "Toplana Valjevo" kojim se korisnici usluga ovog javnog preduzeća pozivaju da se, popunjavanjem ankete, izjasne o kvalitetu grejanja za sezonu 2023/2024.  · 10 komentara