Otvaranje turnira (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Otvaranje turnira (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2015, 22:15

Pobede Metalca, Slovaka, Bosne i Mege

č: | fb:

Međunarodni juniorski košarkaški turnir doneo je prvog dana tri iznenađenja – Slovaci iz Prievidze, sa šest državnih reprezentativaca u tom uzrastu (dečaci rođeni 1998. i mlađi) pobedili su Partizan sa 55:54, trojkom postignutom u poslednjim trenucima! Crno-beli su tako uskraćeni za mogućnost da brane trofej osvojen prošle godine.

Pobedonosna trojka košarkaša Prievidza u poslednjoj sekundi

Pobedonosna trojka košarkaša Prievidza u poslednjoj sekundi (Foto: Đorđe Đoković)

Najefikasniji kod Slovaka bili su Jakub Kadasi sa 22 i Adam Torac sa 15 poena. Zanimljivo je da u pobedničkom sastavu nema gotovo nikoga od igrača najavljenih u „medija gajdu“! Kod Partizana jedini sa dvocifrenim učinkom bio je Ivan Hadžić sa 17 poena. Crno-beli su, izgleda, poslali drugu ekipu jer je gotovo neverovatno, sudeći po dosadašnjim iskustvima, da nemaju bolju selekciju bez obzira na to što je Miloš Glišić na spisku prvotimaca Duška Vujoševića.

Iznenađenje je priredila i ekipa Metalca, koja je pobedila ljubljansku Olimpiju sa 54:48, pa će se i „zmajčeki“ u najboljem slučaju boriti za peto mesto! U tom sastavu Valjevaca, koji je vodio trener Mika Poček, četiri igrača su bila iz Metalca, šest iz Studenta 014 (Počekov asistent bio je njihov trener Aca Janković), jedan Lozničanin i Marko Savić, koji živi u Češkoj. Uz to, kako ne bi bili „topovsko meso“, neki momci iz ovog sastava bili su stariji od igrača u ostalim selekcijama.

Metalac - Olimpija

Metalac - Olimpija (Foto: Đorđe Đoković)

Mladi valjevski košarkaši su „zonskom“ odbranom Olimpiji „dali fore“ od preko deset poena, a kada su prešli na „presing“ po celom terenu, uz stalni pritisak na loptu, već do odlaska na veliki odmor stvari su došle na svoje mesto. Najefikasniji su bili Luka Pešić sa 14 i Bojan Cvijać sa 13 koševa kod Metalca, te Žiga Jurček sa 21 poenom u ekipi Olimpije na čijoj je klupi kao savetnik sedeo i stari trenerski vuk Janez Drvarič (1949).

U prvoj utakmici, kako se i očekivalo, beogradska Mega pobedila je Junior iz Skoplja sa 63:71 praktično razlikom stvorenom u prvoj četvrtini (23:16), koja je do kraja porasla na + 12. U ekipi Dejana Parežanina efikasniji od ostalih bili su Vojinović 27, Musić 21, Mišković 14 i Matić 11 poena. Kod Juniora, Serafimov je postigao 15, Mitkov 19, a Mitev i Bocevski po 10 poena.

Mega Leks - Junior

Mega Leks - Junior (Foto: Đorđe Đoković)

Konačno, pomalo i neočekivano, najbolju utakmicu večeri odigrali su Cedevita i Bosna. Pobedile su Sarajlije sa 87:85, posle dva produžetka. U regularnom delu bilo je 70:70, a posle dodatnih pet minuta 76:76. Na listi najboljih strelaca su Toni Perković sa 27 poena kod Zagrepčana, a bek Miljan Lale sa 32 poena u redovima Bosne. On se već kandidovao za MVP turnira, uz napomenu da je večeras petu „ličnu“ zaradio još u finišu regularnog dela utakmice!

Turnir je otvorio proslavljeni košarkaški trener Boža Maljković, koji je učesnicima, između ostalog, rekao: „Možda ste igrali u boljim i lepšim dvoranama od ove, ali zapamtite da su ovde nastupala najslavnija imena nekadašnje jugoslovenske košarke, kojoj i vi, na neki način, pripadate!“

Božidar Maljković

Božidar Maljković (Foto: Đorđe Đoković)

Sutra se od 11.00 i 13.00 sati, odnosno od 15.00 i 17.00 sati, nastavljaju kvalifikacije po grupama, dok su u nedelju na programu mečevi za konačni plasman. Finale je u nedelju od 17.00 sati, kada se očekuje i najveća poseta, odnosno najviše gostiju iz „košarkaškog krema“ Beograda, Srbije, eventualno i zemalja Regiona.

 

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 sati 13 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...