Prievidza - Bosna (foto: Đorđe Đoković)
Prievidza - Bosna (foto: Đorđe Đoković)
21.03.2015, 19:28

U finalu: Mega – Bosna

č: | fb:

U finalu Međunarodnog juniorskog košarkaškog turnira, koje se igra sutra u 17.00 sati, sastaće se beogradska Mega i sarajevska Bosna. Za treće mesto, od 15.00 časova, boriće se Metalac i Prievidze iz Slovačke. Mega je danas pobedila Metalac sa 72:65, dok je Bosna bila bolja od Slovaka – 71:61.

Prievidza - Bosna

Prievidza - Bosna (Foto: Đorđe Đoković)

Osim eventualne početne prednost, mladi valjevski košarkaši nisu imali mnogo šansi da eventualno iznenade protivnike, a potpuno su „pali“ u trećem periodu igre. Najefikasniji su bili Luka Pešić kod domaćih sa 22, a Novak Musić kod gostiju sa 21 poenom. Bosna je reprezentativcima Slovačke dozvolila da dobiju samo prvi period igre, a potom su Miljan Lale (21) i Saša Gligorević (24) „svirali preteške note“ za momke, koji zvanično nastupaju kao Prievidze (njihov najefikasniji igrač opet je bio Kadaši sa 20 poena).

Za peto mesto, od 13.00 sati, takođe u Hali sportova, sutra igraju Cedevita i Junior, dok će se za sedmo mesto, od 11.00 časova, posve neočekivano, nadmetati Olimpija i Partizan. Zagrepčani su se večeras donekle iskupili za sinoćni, neplanirani, poraz od Sarajlija nakon dva produžetka po pet minuta iako su tokom regularnog dela stalno bili u vođstvu. Savladali su Partizan sa 81:75 iako su imali i uverljivu dvocifrenu prednost! Najefikasniji su bili Džanan Musa sa 22 poena kod pobednika, a Srećko Gašić sa 25 poena kod crno-belih.

Skopljanci su, iako debitanti, i večeras pokazali zavidan kvalitet, pa su sa 67:65 pobedili Olimpiju, koja nije mogla da stigne preveliki minus iz druge četvrtine – 9:20. Blažo Mitkov je sa 19 poena bio najefikasniji među „Juniorima“, dok je kod „zmajčeka“ prvi strelac i večeras bio Žiga Jurček sa 21 poenom.

Junior - Olimpija

Junior - Olimpija (Foto: Đorđe Đoković)

Prema pouzdanim izvorima, tokom prošle noći organizatori turnira i predstavnici ekipa učesnica imali su, na zahtev Cedevite, višesatni sastanak u „Narcisu“, gde su svi smešteni. Trener zagrebačkih dečaka Mladen Starčević zapretio je napuštanjem turnira zbog toga što je u ekipi Bosne bio i momak rođen 1996, dve godine stariji no što je stajalo u pozivnom pismu organizatora.

Bosnin „tehniko“ Sead Pesto priznao je tu činjenicu ali i zatražio da se donesu pasoši pojedinih igrača iz Slovačke kako bi se videlo koliko oni imaju momaka rođenih 1996. godine! Nije tajna ni to da i Metalac, koji je zapravo selekcija Valjeva sa najmanje svojih igrača u njoj, uz dva „stranca“, ima i nekoliko juniora (1996, 1997). Zagrepčani su se, srećom, predomislili, spasli bruke „organizatore“, njihove političke mentore i ine potrčke, pa im je za uzvrat učinjeno toliko da promene termin večerašnje utakmice jer su po prvobitnom rasporedu sinoć igrali poslednju, a danas je trebalo da igraju prvu utakmicu!

Kada se pogledaju činjenice uoči sutrašnje završnice, izuzimajući Megu, u finalnom delu, za plasman od prvog do četvrtog mesta, boriće se juniori (na kadetskom turniru), dok će kadeti igrati u „utešnoj grupi“ za plasman od petog do osmog mesta! Delimično se i na taj način da objasniti zbog čega je Olimpija dve utakmice izgubila „za keks“, odnosno kako se prošlogodišnji pobednik Partizan našao „u bunaru“. Jer, u tom uzrastu, godina ili dve mnogo znače!

Uz to, treba imati na umu i činjenicu da će se u Zrenjaninu, o Vaskrsu, po prvi put održati međunarodni juniorski turnir sa Realom i Barselonom kao najatraktivnijim učesnicima. Bez obzira na „komparativne prednosti“ Banaćana, od budžeta grada i velelepne dvorane do toga da sin direktora turnira igra za jedan od ta dva vodeća španska (i evropska) kluba, ne treba izgubiti iz vida da se „šibicarenjem“, uz sitne podvale, ni na „evropskom putu“ ne stiže daleko!

Valjalo bi da se i pojedini valjevski novinari „uštinu“ i prestanu da „duvaju u diple“ raznih zvaničnika. Gotovo neverovatno zvuči da su kolege sa hrvatskog portala www.crosarka.com bolje izvestile o turniru u Valjevu – obavešteniji su i mešaju se u svoj posao!

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...