Velemajstorski turnir Memorijal Selimira Manoljovića (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Velemajstorski turnir Memorijal Selimira Manoljovića (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
11.05.2015, 22:09

Poraz Kostića, remi Zajića

č: | fb:

Večerašnje, 4. kolo „Memorijala Selimira Manojlovića“ u šahu, koje se igra u „Grand hotelu“, bilo je najborbenije do sada. Valjevski velemajstor Vlada Kostić bio je tragičar protiv iskusnog FIDE majstora Nenada Đokića. U ranoj fazi partije činilo se da će ga matirati u 20-tak poteza. Nišlija se, međutim, odbranio, a kada je uspeo da iznudi izmenu dama igru je preveo u dobijenu završnicu, pa je Kostić predao posle 45 poteza.

Najviše borbe viđeno je u partiji između vodećeg im Milana Zajića (16) i iskusnog im Slaviše Milanovića, Ubljanina koji igra pod zastavom Crne Gore, kao i prvi favorit turnira vm Kosić iz Sr. Mitrovice. Vodila se duga rovovska borba, a remi je sklopljen posle 41 poteza, kada je beli (Zajić) u damskoj završnici imao skakača, lovca i jednog pešaka protiv lovca i pet pešaka crnoga (Milanovića).

Ljižanin, fm Ivan Sredojević poražen je od vm Dragana Kosića, dok je iskusni vm Boško Abramović iz Zemuna, kao crni, naterao im Dimitra Laleva iz Bugarske da upiše i četvrtu nulu. Mladi fm Nikola Radovanović iz Kragujevca zabeležio je prvu pobedu na turniru protiv bugarskog vm Milka Popčeva posle 30 povučenih poteza.

Na tabeli vode Zajić i Đokić sa po 3 poena, ispred Radovanovića, Milanovića i Abramovića sa po pola poena manje. Dva poena ima Kosić, dok su po 1,5 poena osvojili Kostić, Sredojević i Popčev. Na začelju je Lalev bez poena.

Sutra su na programu dva kola. U petom, od 9.00 sati, igraju Milanović-Kosić, Đokić-Zajić,  Abramović-Kostić, Popčev-Lalev i Sredojević-Radovanović. U 6. kolu, od 16.00 sati, sastaju se: Kosić-Radovanović, Lalev-Sredojević, Kostić-Popčev, Zajić-Abramović, Milanović-Đokić.

Turnir je šeste kategorije FIDE – za bal velemajstota treba sedam, a za bal intermajstora 5,5 poena iz devet partija. Igra se po Bergerovom sistemu, svako sa svakim, a turnir se završava 15. maja.

 

 

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 9 sati 39 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...