Milan Zajić i Dimitar lalev (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Milan Zajić i Dimitar lalev (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
14.05.2015, 20:54

Zajić pola poena do titule velemajstora

č: | fb:

Mladi paraćinski intermajstor Milan Zajić (16) približio se trećem velemajstorskom balu i tituli posle večerašnje pobede protiv ljiškog fm Ivana Sredojevića u pretposlednjem, 8. kolu „Memorijala Selimira Manojlovića“ u šahu, koji se igra u „Grand hotelu“.

Zajić je vodeći bele figure protivnika prinudio na predaju posle 34 povučena poteza, kada je u topovskoj završnici sa dva skakača protiv lovačkog para zapretio osvajanjem pešaka i stvaranja „slobodnjaka“ na kraljevom krilu. Sredojeviću ostaje sutrašnje, poslednje kolo i partija sa ubskim intermajstorom Slavišom Milanovićem da eventualno pobedi i domogne se bala za intermajstora.

Prvi favorit, vm Dragan Kosić dobio je bugarskog im Laleva, dok su remizirali im Milanović i vm Popčev, odnosno fm Đokić i vm Abramović. Đokić će sutra, protiv vm Popčeva nastojati da pobedi i osvoji bal za intermajstora.

Taj cilj će biti teško ostvariv za mladog fm Nikolu Radovanovića iz Kragujevca, koji je večeras crnim figurama dugo lomio otpor valjevskog vm Vlade Kostića i realizovao prednost pešaka više u završnici raznobojnih lovaca. Kostić je predju potpisao tek posle 51 povučenog poteza. Radovanović sutra igra sa Zajićem.

Kolo pre kraja turnira, vodi Zajić sa 6,5 poena, ispred Kosića 5, Milanovića, Abramovića, Đokića, Sredojevića i Radovanovića po 4,5, Popčeva 3, Kostića 2,5, te Laleva sa pola poena.

U poslednjem, 9. kolu, sutra (10.00) igraju: Abramović-Kosić, Počev-Đokić, Sredojević-Milanović, Radovanović-Zajić, Lalev-Kostić.

Na turniru šeste kategorije FIDE, kakav je „Memorijal Selimira Manojlovića“, za velemajstorski bal potrebno je sedam, a za bal intermajstora 5,5 poena.

 

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 8 sati 35 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 14 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...