Šah (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Šah (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
30.05.2015, 06:20

Ljuba Ljubojević gost Valjeva

č: | fb:

Velemajstor Ljubomir Ljubojević (Užice, 1950), uz vm Svetozara Gligorića (1923-2012), koji „korene vuče“ i iz valjevskog kraja, najbolji jugoslovenski velemajstor do sada, danas od 10.00 sati u „Grand gotelu“ igra hendikep meč na 20 tabli. Organizatori su to, doduše, najavili kao simultanku, ali, koliko nam je znano, simultanke (sam protiv svih) se igraju na više od 20 tabli. Ljubojević godinama živi u Linaresu (Španija), odakle mu je supruga, Na turnirima ne igra godinama, što mu ne smeta da je po rejtingu FIDE i dalje među vodećim srpskim igračima.  

Ljubomir Ljubojević

Ljubomir Ljubojević

Podsećanja radi, i danas se pamti simultanka čuvenog sovjetskog velemajstora Tartakovera (1887-1956), koju je sa Valjevcima odigrao u tadašnjem Oficirskom domu, čini se, 1954-te. Bio je to, u najboljem smislu, praznik šaha! Bilo je simultanki i hendikep mečeva i docnije, što svakako doprinosi popularizaciji šaha. Jednu od njih odigrao je, pre nekoliko godina u „Grandu“, bivši svetski prvak Anatolij Karpov (Zlatoust na Uralu, 1951), inače počasni građanin Valjeva od Badnjeg dana 2007. godine..

U tekstu objavljenom u Sportskom žurnalu, koji najavljuje Ljubojevićevo gostovanje u Valjevu, a potom i Tolje Karpova, iz pera urednika košarkaše rubrike (!), počasni predsednik VŠK-a „Sveti Nikolaj“ dr Boško Đukanović reče kako to sve doprinosi reafirmaciji šaha u Valjevu. U tom kontekstu, najavio je da će vm Branko Damljanović, koji je nekoliko godina igrao za VŠK, oformiti ekipu, koja će igrati Evroligu sa ciljem da je osvoji. VŠK Sveti Nikolaj je trenutno u Prvoj ligi centralne Srbije.

Ništa novo, rekli bismo. Za poslednjih nekoliko godina VŠK je potrošio dosta novca sa istim ciljem, a osvojeno je tek jedno ekipno državno prvenstvo i jedan Kup Srbije! Kroz klub su prodefilovali Roiz i Rodštajm iz Izraela, Sokolov (BiH), Jordakesku (Moldavija), najbolji srpski igrač vm Ivanišević, pa velemajstori Damljanović, Striković, Pikula, Lajthajm, Abramović, intermajstori Vojinović i Nestorović... Epilog - klub je nekima ostao dužan ugovorene novce, a na poslednjem ekipnom prvoligaškom takmičenju u Kragujevcu skrpljena ekipa sa tri dečaka od po 14,5 godina, žrtvovana kao topovsko meso na prve tri table, ispala je iz elitnog ranga (ma šta to značilo)!

Kolubarske.rs već su pisale o tome kako mnogo toga u valjevskom šahu ne štima zbog višegodišnjih loših odnosa dvojice intermajstora, Milana Božića, kapitena Svetog Nikolaja, i Dragana Ilića, koji je osnovao VŠK 2005, koji se sada takođe okrenuo angažovanju takmičara van Valjeva, a nije učestvovao na poslednjem Kup takmičenju u Kraljevu iako je bio prijavljen!

U Valjevu postoji i ŠK Krušik, koji je nedavno organizovao „Memorijal Selimira Manojlovića“ na kojem je mladi im Milan Zajić (16) iz Kruševca osvojio titulu velemajstora, a fm Ivan Sredojević iz Ljiga titulu intermajstora.

Inače, najbolji turnir do sada u Valjevu je organizovan u junu 2007, pod pokroviteljstvom „Gorenja“, uz učešće deset stranih i domaćih velemajstora. Pobedio je vm Roiz, ispred vm Atalika (Turska), vm Karpova, kome je to bilo retko pojavljivanje na turnirima, te vm Ivaniševića i vm Nikolića (BiH).

Prilika je ovo da podsetimo na turnir održan u okviru programa obeležavanja Dana Valjeva, 15 – 29. septembra 1984, u sali hotela „Jablanica“, zahvaljujući velikom trudu Antonija Purića, tadašnjeg predsednika VŠK-a. Učestvovalo je 14 takmičara, a pobedio je vm Vlada Raičević sa 10 poena iz 13 partija. Drugi je bio im Sergej Kudrin (SAD) sa 9 poena (za bal velemajstora nedostajalo mu je pola poena), a treći im Jan Rodžers (Australija) sa 8,5 poena, koliko je imao i vm Dragutin Šahović na četvrtom mestu.

Poredak ostalih: vm Radoslav Simić 8, im Jan Adamski (Poljska) i im Ognjen Cvitan (SFRJ) po 7, im Dragan Barlov 6,5, im Kampos Moreno (Čile) i im Ralf Akeson (Švedska) po 5,5, vm Slobodan Martinović 5, fm Vladimir Kostić 4,5, mk Vladislav Živković 3,5 i mk Luka Vujić 2,5 poena (Vujić je posle poraza od Živkovića u poslednjem kolu ostao bez titule mk, koju je docnije povratio).

Posle svega, pitanje je da li će se u valjevskom šahu, umesto rada sa mladima u Školi šaha, opet „klati vo zbog kila mesa“.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 17 sati 36 minuta

MUP: Pojačana kontrola autobusa i kamiona

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja, do 19. maja, sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole autobusa i kamiona.