Mina Marković (foto:  Aleksandar Ružičić)
Mina Marković (foto: Aleksandar Ružičić)
27.06.2015, 20:27

Najuspešnija Mina Marković

č: | fb:

U organizaciji streljačkih klubova „Centar plus“ i „Ratomir Rato Vasiljević“ iz Krušika u Valjevu je danas, po treći put, održam Vidovdanski turnir u gađanju vazdušnim oružjem. U konkurenciji preko 50 takmičara najuspešnija je bila Mina Marković, pobednica u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Vidovdanski turnir u streljaštvu

Vidovdanski turnir u streljaštvu (Foto: Đorđe Đoković)

U juniorskoj konkurenciji, Marković je pobedila u disciplini serijska vazdušna puška, 20 hitaca, sa 173 kruga, ispred Dejana Perišića sa 167 i Ognjena Damnjanovića sa 164 kruga. U seniorskoj konkurenciji, u istoj disciplini, Mina Marković je bila  prva sa 180 krugova, jednim više od Novice Vasića i Vojislava Vuksanovića.

Pobednici

Pobednici (Foto: Aleksandar Ružičić)

U gađanju serijskom vazdušnom puškom, 20 hitaca, kod kadeta, prvo mesto osvojio je Goran Velimirović sa 165 krugova, ispred Ognjena Damnjanovića sa 157 i Aleksandra Brankovića sa 144 kruga.

U disciplini vazdušni pištolj, 20 hitaca, pobednik je Duško Kunovac sa 163 kruga. Drugi je bio Duško Radojičić sa 145, a treći Miodrag Lazić sa 138 krugova.

Pobednik revijalnog programa sa sve kategorije (posebna revijalna meta, 10 hitaca) je Ivana Krstivojević sa 94 kruga, ispred Marka Sekulića sa 93 i Anđelke Selenić sa 80 krugova.

Najmlađi takmičar danas je bio Viktor Arsenović, a najstariji Mileta Sekulić. Takmičenje je održano u strelištu za vazdušno oružje SK Cenar plus, u Naselju zbratimljenih gradova. U tom lokalnu nekadašnje Dive bila je ranije prodavnica itisona.

Vidovdanski turnir u streljaštvu

Vidovdanski turnir u streljaštvu (Foto: Đorđe Đoković)

Prilika je ovo da podsetimo kako Valjevo, jedino u centralnoj Srbiji van Beograda, ima MK strelište na Senjaku, koje je godina zapušteno. SK Centar plus nastoji da ga osposbi uz pomoć Streljačkog saveza Srbije (SSS). To je Kolubarskim.rs potvrdio i pomoćnik valjevskog gradonačelnika Milorad Ilić, kome je najavljena skora poseta predstavnika kluba i SSS.

Postoji spremnost Gradske uprave da se MK strelištu, na kojem su u vreme SFRJ, pucali svi vodeći takmičari tadašnje države – od Lončara, Pejovića i Milutinovića, do Mirjane Mašić, vrati prvobitnoj nameni. Svojevremeni pokušaji da njime upravljaju FLM valjevskog „Krušika“ ili MUP nisu dali očekivane rezultate, pa je ono, formalno, opet u vlasništvu UFK Valis. U ovovremenim uslovima MK strelište bi moglo da posluje na tržišnim principima s obzirom na to da, recimo, šampion Andrija Zlatić iz svog Užica na treninge putuje u Novi Sad.

Prema pisanim tragovima, streljaštvo je najstariji sport u Valjevu, a prvo takmičenje održano je „na brdu Krušici“ 1880-me, kada je osnovana Valjevska streljačka družina, koja je u Kraljevini Jugoslaviji nosila ime „Birčanin Ilija“, a posle Drugog svetskog rata „Žikica Jovanović Španac“ i „Ratomir Vasiljević Rata“.

Prve takmičarske rezultate ostvarili su - 1889. u Pirotu, Aleksa Nenadović, praunuk kneza Alekse i unuk Protin, odnosno Milan Mandukić, 1891. u Vranju.

U 20. veku, valjevski strelci imali su niz zapaženih rezultata, po kojima su izdvajaju Marko Sekulić i Marta (Miletina) Sekulić.

 

 

Aktuelno